Rușinea de a avea datorii: De ce aleg unii japonezi să dispară fără urmă

Cazuri de dispariție voluntară de la domiciliu se întâmplă frecvent pe întregul glob, dar recordul absolut la acest capitol este deținut de Japonia, o țară care a inventat chiar și un termen pentru acest fenomen: „johatsu”.

În această țară asiatică există numeroase companii care îi ajută pe oameni să dispară fără urmă.

Decât să să trăiești în rușine, mai bine dispari

De obicei, motivele pentru care oamenii aleg să dispară sunt datoriile financiare, relațiile amoroase eșuate sau conflictele cu familia. Dar există anumiți factori culturali care fac ca aceste motive să fie mult mai grave în Japonia decât oriunde altundeva.

Rușinea de a-și împovăra familia cu datorii, de a trece printr-un divorț sau chiar de a renunța la un loc de muncă (Japonia fiind celebră pentru cultura muncii) este considerată insuportabilă de mulți japonezi.

Acest lucru nu le lasă japonezilor decât foarte puține opțiuni – să se sinucidă decât să trăiască cu rușinea, să muncească până la moarte sau să devină „johatsu”, ceea ce înseamnă literalmente să se „evapore” din propriile vieți.

Disparitii Japonia 01
Foto: destinasian.com

Sociologul japonez Hiroki Nakamori, care studiază de mulți ani fenomenul „johatsu” în Japonia, a declarat pentru BBC că termenul a început să fie folosit în anii ’60, când oamenii au realizat că dispariția era cel mai ușor de suportat atât pentru ei, cât și pentru familiile lor.

„În Japonia, este pur și simplu mai ușor să dispari decât să trăiești în rușine. Poliția nu intervine decât dacă suspectează că s-a petrecut o crimă sau un accident. Tot ce poate face familia este să angajeze un detectiv privat. Sau pur și simplu să aștepte”, a afirmat Nakamori.

Intimitatea este un lucru important în Japonia, așa că cei care decid să devină „johatsu” se pot ascunde în văzul tuturor fără să se teamă că vor fi descoperiți.

Atâta timp cât se mută departe de mediul de care încearcă să scape, nu trebuie să se îngrijoreze că vor fi văzuți pe camerele de supraveghere sau că își vor folosi cardurile de credit la bancomate.

Membrii familiei nu pot accesa înregistrările video de securitate, iar tranzacțiile la bancomat nu sunt urmărite, explică Nakamori.

O „evaporare” costă de la câteva sute la câteva mii de euro

Fenomenul „johatsu” este atât de răspândit în Japonia, încât există chiar și companii specializate în a-i ajuta pe oameni să dispară fără urmă.

Cunoscute sub numele de „servicii de mutare nocturnă”, aceste companii își ajută clienții să își planifice dispariția și oferă, de asemenea, cazare temporară în locații secrete.

Intervievat de revista Time în 2017, Miho Saita, proprietarul  Yonigeya TS Corporation, o companie care oferă astfel de servicii, a declarat că, în funcție de numărul de bunuri cu care clientul vrea să fugă, de distanța la care vrea să se ascundă și de momentul în care are loc „evaporarea”, prețul operațiunii variază între 50.000 de yeni (aproximativ 390 de euro) și 300.000 de yeni (aproximativ 2.350 de euro).

Politia japoneza
Poliția japoneză investighează rar cazurile „johatsu”. Foto: Japan Times

Prețul poate crește și mai mult dacă clientul dorește să își ia cu el copiii sau dacă fuge de recuperatorii de creanțe. Saita a afirmat că, în fiecare an, ajută între 100 și 150 de persoane să devină „johatsu”.

Deși TS Corporation este printre cele mai mari, Saita susține că există multe companii de acest gen, care au apărut pentru a umple golul lăsat de poliție și serviciile sociale.

Un alt tip de clienți pe care aceste companii îi ajută să dispară sunt femeile victime ale violenței domestice. Aceasta, deoarece poliția din țara asiatică face prea puține pentru a preveni abuzurile de acest fel.

Japonia a adoptat prima lege împotriva violenței domestice abia în 2001. În 2015, circa 25% dintre femeile japoneze erau abuzate de soți, deși cifrele ar putea fi mult mai mari, subliniază revista Time.

„Aproape toate clientele mele au mers la poliție și au depus o plângere, dar poliția nu poate oferi ajutor practic”, susține Saita.

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu