O lume dispărută – 23 de imagini excepționale din Rusia înainte de bolșevici

Înainte de venirea la putere a bolșevicilor, Rusia era o țară puțin industrializată și foarte diversă. Fiecare etnie trăia după propriile obiceiuri, ca o mică pată de culoare menită să întregească un peisaj fascinant.

Apoi, în anii comunismului, țara a trecut printr-o transformare radicală. Așezările au fost uniformizate, iar peisajul multicolor a devenit dominat de clasicele blocuri comuniste, pe care le cunoaștem și noi, românii, foarte bine.

De aceea, imaginile din timpul Rusiei țariste suscită o mare fascinație în rândul oamenilor din ziua de astăzi.

Ele surprind o țară plină de nuanțe, în care elementele civilizației europene se îmbină organic cu stilul de viață și tradițiile diverselor etnii.

În acest articol îți prezentăm o serie de 23 de fotografii valoroase, care te vor transporta în acele vremuri. Instantaneele au fost realizate de fotograful rus Serghei Mihailovici Projudin-Gorski, unul dintre pionierii fotografiei color.

O misiune facilitată de Țarul Nicolae al II-lea

Prokudin-Gorski (în costum închis la culoare, așezat), alături de alți oameni, merge pe calea ferată Murmansk într-o drezină, de-a lungul țărmurilor lacului Onega, lângă Petrozavodsk

Fotografiile documentează anii de declin ai Imperiului Rus, iar astăzi ele se numără printre cele mai de preț achiziții ale Bibliotecii Congresului Statelor Unite.

La începutul secolului XX, fotografia color era încă la începuturi, iar unul dintre pionierii acestei tehnici a fotograful Serghei Mihailovici Projudin-Gorski.

Omul care a fotografiat întreaga Rusie

Realizarea fotografiilor color era extrem de laborioasă, de aceea există foarte puține imagini color din acea perioadă. În jurul anului 1905, Prokudin-Gorski a formulat un plan de a folosi progresele tehnologice ale fotografiei color pentru a face o documentare sistematică privitoare la Imperiul Rus.

Țarul Nicolae al II-lea l-a susținut în demersul său și i-a emis autorizații care i-au permis să călătorească, fără să fie deranjat, în zone cu acces restricționat. Țarul le-a cerut birocraților ruși să coopereze cu fotograful.

Serghei Mihailovici Prokudin-Gorski și membrii echipei sale în locul în care și-au ridicat tabăra ca să înnopteze

Timp de șase ani, din 1909 până în 1915, Prokudin-Gorski a călătorit de-a lungul și de-a latul vastului imperiu cu o cameră de developare mobilă, surprinzând imagini vii ale unei lumi fascinante, care astăzi nu mai există.

Subiectele fotografiilor sale erau bisericile și mănăstirile medievale, dar și căile ferate și fabricile unei puteri industriale în curs de afirmare. Pe lângă acestea, fotograful a captat imagini cu viața cotidiană și muncile populației ruse.

Fuga din Rusia

Potrivit unei estimări, Prokudin-Gorski a făcut peste 10.000 de fotografii în acei ani. În 1918, după Revoluția Bolșevică, Prokudin-Gorski a părăsit Rusia și s-a stabilit la Paris.

Fotograful nu a putut să-și ia toate fotografiile cu el când a părăsit Rusia: unele surse susțin că avea asupra sa doar 3.500 de negative. Aproape jumătate dintre ele au fost confiscate de către autoritățile ruse, sub pretextul că ar fi conținut imagini de importanță strategică.

De aceea, din toată colecția lui Gorski au supraviețuit doar aproximativ 2.000, toate achiziționate de Biblioteca Congresului Statelor Unite ale Americii.

O lume aparte

Mai jos, emirul din Bukhara, Alim Khan (1880-1944) pozează pentru un portret. Fotografia este făcută în 1911, la scurt timp după ascensiunea sa la putere.

Emirul era conducătorul unui oraș-stat autonom din Asia Centrală islamică. Alim Khan avea autoritate asupra afacerilor interne ale emiratului său, la fel ca un monarh absolut.

Aceasta, cu toate că, de la mijlocul secolului XIX, Bukhara fusese un stat vasal al Imperiului Rus. După ce puterea sovietelor a fost proclamată în Bukhara în 1920, Emirul a fugit în Afganistan, unde a murit, în 1944.

O armeancă din Artvin în costum național

Un negustor din piața din Samarkand expune țesături colorate

Țesăturile sunt de mătase, bumbac și lână. De asemenea, putem vedea și câteva covoare tradiționale. O pagină înrămată din Coran atârnă de marginea de sus a gheretei.

Un vânzător de pepeni, în ghereta sa din piața din Samarkand, Uzbekistan

Bărbatul uzbec este îmbrăcat în veșminte tradiționale

Tinere țărănci ruse le oferă fructe de pădure celor care au venit să le viziteze izba

Izba este o casă de lemn tradițională. Fotografia este făcută într-o zonă rurală, lângă râul Sheksna, în împrejurimile orășelului Kirillov

Mori de lemn care folosesc forța vântului pentru a măcina grâu și secară

Fotografia este făcută în toiul verii, pe câmpiile întinse ale Siberiei, în ținutul Ialutorovsk

O tânără familie de kazahi, purtând haine tradiționale colorate

Oamenii se deplasează prin stepa Golodnaia, în Kazahstanul și Uzbekistanul de astăzi. Multe popoare din Asia Centrală (precum kârgâzii, kazahii și uzbecii) duceau o viață nomadă

Un bărbat turkmen pozează alături de cămila sa încărcată cu grâne sau bumbac

Bărbatul poartă veșminte tradiționale

Caravanele formate din cămile erau cel mai comun mijloc de a transporta mâncarea, materiile prime și bunurile în Asia Centrală, mult timp după inaugurarea căilor ferate.

Iată interiorul unei fabrici de ambalare și cântărire a ceaiului

Fabrica se afla aproape de coasta Mării Negre, în Georgia de astăzi

Câțiva deținuți privesc dintr-un „zindan”, o închisoare tradițională în Asia Centrală

În esență, este vorba despre o groapă săpată în pământ, care are o structură joasă ridicată deasupra ei. Garda are o pușcă de producție rusă, cu baionetă.

Un grup de prizonieri care au luptat de partea Imperiului Austro-Ungar

Prokudin-Gorski i-a fotografiat la începutul Primului Război Mondial

Bărbații sunt, probabil, polonezi sau ucraineni. Ei sunt ținuți prizonieri într-un loc neidentificat, în nordul îndepărtat al Rusiei europene.

Un bărbat pozează lângă calea ferată în Munții Ural

Familii de mineri într-o exploatare de suprafață

Munții Ural sunt cunoscuți pentru zăcămintele de fier și de alte minerale. De aceea, aici au fost amenajate mai multe mine de dimensiuni mici.

Muncitori care pozează în timp ce recoltează ceai

Prokudin-Gorski a identificat muncitorii ca fiind de origine greacă

O familie de coloniști de etnie rusă din regiunea Mugan

Stepa Mugan se întinde la sud de Munții Caucaz și la vest de Marea Caspică. Politicile guvernului încurajau colonizarea cu ruși a părților neeuropene ale Imperiului, mai ales a regiunilor de frontieră.

Astfel se explică o mare parte din migrația rusă către Siberia, Orientul Îndepărtat și către Caucaz.

Un musulman sunit de naționalitate incertă

Bărbatul poartă veșminte tradiționale și are un pumnal în teaca de la șold

Un cuplu în portul tradițional din partea de nord a Munților Caucaz

Pe teritoriul Daghestanului de astăzi

Un grup de băieți evrei

Îmbrăcați în haine tradiționale, elevii studiază alături de profesorul lor, undeva în Samarkand

Kush-Beggi, ministrul de interne (Bukhara, Uzbekistan)

În postură solemnă, purtând o robă din brocart, o sabie poleită și mai multe medalii

Vedere generală cu cheiul de la Mezhevaia Utka, 1912

Un cărăuș de apă în Samarkand (Uzbekistanul de astăzi), circa 1910

Făcut din piele de capră, burduful plin de apă moștenește forma animalului

Ca să știi mai mult, citește „100 de fotografii care au schimbat lumea”

O carte-album de colecție cu cele mai importante 100 de fotografii din istoria lumii și descrierea istoriei acestora. Momente mărețe din istorie imortalizate în 100 de fotografii! De la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon la primul zbor al fraților Wright, de la ciuperca atomică din Nagasaki la prima aterizare pe lună, cele 100 de fotografii marchează momentele cele mai importante din istoria omenirii. Acestea ne reamintesc nu numai că fotografia reține evenimentele majore din întreaga lume, dar și că este un mod de a aduce în atenția opiniei publice realitatea acestor evenimente. Această carte cu o realizare grafică de excepție ce include comentarii pentru fiecare imagine este pur și simplu de nelipsit din biblioteca ta.

„100 de fotografii care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „O lume dispărută – 23 de imagini excepționale din Rusia înainte de bolșevici”

Lasă un comentariu