Ruby Roman, cei mai scumpi struguri din lume (un bob costă aproximativ 1.500 lei)

În Japonia se cultivă sute de varietăți de struguri, însă una dintre ele este atât de căutată, încât un singur bob poate să coste sute de dolari. Ruby Roman au fost creați în prefectura japoneză Ishikawa și sunt considerați cei mai scumpi struguri din lume.

Povestea strugurilor Ruby Roman începe în 1995, când crescătorii de struguri din Ishikawa au apelat la Centrul de Cercetare Agricolă al prefecturii pentru a crea o varietate de struguri mari. Pe o parcelă de testare s-au plantat 400 de butași.

Strugurii Ruby Roman, crescuți în centrul Japoniei, sunt printre cei mai scumpi din lume, apreciați pentru dulceața și aciditatea scăzută. Foto: Getty Images / AP

Numai patru au rodit struguri roșii și numai unul avea boabele suficient de mari pentru a fi selectate. În următorii 14 ani, cercetătorii au crescut selectiv această varietate, îmbunătățindu-i constant gustul, mărimea, culoarea și ușurința cu care putea fi cultivată.

Astăzi, acești struguri sunt considerați „o comoară a prefecturii Ishikawa”. În 2008, la scurt timp după debutul comercial, varietatea Ruby Roman a ajuns la știri în lumea întreagă după ce un ciorchine de 700 de grame s-a vândut pentru 10.000 de yeni (910 dolari), adică 26 de dolari pentru fiecare bob.

Ruby Roman erau deja considerați a fi cei mai scumpi struguri din lume și reputația lor s-a cimentat opt ani mai târziu, când un ciorchine cu 26 de boabe s-a vândut pentru suma uimitoare de 1.1 milioane yeni (11.000 de dolari), adică 370 de dolari (peste 1.500 de lei) pentru fiecare bob.

Takao Tejima, directorul unui hotel din orașul Kanazawa, arată un ciorchine de struguri Ruby Roman pentru care a plătit aproximativ 11.000 de dolari. Foto: mainichi.jp

Fiecare ciorchine trebuie să îndeplinească niște standarde foarte stricte. De exemplu, fiecare bob trebuie să cântărească cel puțin 20 de grame și să aibă un conținut de zahăr de cel puțin 18%.

Există și o clasă Premium a acestor struguri, care are niște standarde și mai stricte. Pentru a primi titlul de Premium, boabele de Ruby Roman trebuie să cântărească peste 30 de grame și întregul ciorchine trebuie să cântărească cel puțin 700 de grame.

Cu alte cuvinte, trebuie să fie perfecți.

Un bob Ruby Roman Premium trebuie să aibă cel puțin 30 de grame, astfel că ajunge la dimensiunile unei mingi de ping-pong. Foto: Momobud

Acești struguri sunt greu de găsit și sunt adeseori cumpărați la licitații, însă cel mai greu de găsit sunt Ruby Roman Premium.

De exemplu, în 2010, numai șase ciorchini au primit titulatura de Premium, iar în 2011, niciunul.

Potrivit site-ului oficial Ruby Roman, această varietate de struguri are o aciditate foarte scăzută și un conținut foarte ridicat de zahăr și suc, ceea ce înseamnă că strugurii au un gust foarte dulce.

Asta, dacă reușești să intri în posesia lor… Poți să cumperi boabe individuale, însă una costă cel puțin 2.000 de yeni (19 dolari). În ceea ce privește denumirea de Ruby Roman, aceasta a fost votată de locuitorii prefecturii Ishikawa din 639 de propuneri diferite.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu