Roverul Perseverance al NASA a surprins imagini cu craterul Belva de pe Marte

Roverul Percy a întâlnit craterul Belva în timpul ultimei sale campanii științifice în căutarea unor mostre de rocă ce ar putea fi aduse pe Pământ pentru o cercetare mai aprofundată.

Instrumentul Mastcam-Z de la bordul roverului marțian Perseverance al NASA a colectat recent 152 de imagini în timp ce privea în profunzimea craterului Belva, un crater de impact mare în cadrul craterului Jezero, mult mai mare.

Adunate într-un mozaic spectaculos, rezultatele nu sunt doar interesante, ci oferă echipei științifice a roverului câteva informații profunde despre interiorul Jezero.

,,Misiunile roverelor marțiene sfârșesc, de obicei, prin a explora roca de bază în expoziții mici și plate în spațiul de lucru imediat al roverului”, a declarat Katie Stack Morgan, cercetător adjunct al proiectului Perseverance la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California de Sud.

,,Acesta este motivul pentru care echipa noastră științifică a fost atât de dornică să obțină imagini și să studieze Belva. Craterele de impact pot dezvălui priveliști grandioase și tăieturi verticale care oferă indicii importante despre originea acestor roci, cu o perspectivă și la o scară pe care de obicei nu le experimentăm.”

Informații profunde despre interiorul craterului Jezero

Pe Pământ, profesorii de geologie își duc adesea studenții să viziteze ,,tăieturile de drum” de pe autostrăzi – locuri în care echipele de constructori au tăiat vertical în rocă pentru a face loc drumurilor – care le permit să vadă straturi de rocă și alte caracteristici geologice care nu sunt vizibile la suprafață. Pe Marte, craterele de impact, precum Belva, pot oferi un tip de tăietură de drum naturală.

Perseverance a realizat imaginile bazinului în timp ce era parcată chiar la vest de marginea craterului Belva, pe un afloriment stâncos de tonuri deschise pe care echipa științifică a misiunii îl numește ,,Echo Creek”.

Creat de impactul unui meteorit cu eoni în urmă, craterul cu o lățime de aproximativ 0,9 kilometri dezvăluie mai multe locații de rocă de bază expusă, precum și o regiune în care straturile sedimentare formează un unghi abrupt în jos.

Aceste ,,paturi înclinate” ar putea indica prezența unui banc de nisip marțian mare, alcătuit din sedimente, care acum miliarde de ani a fost depus de un canal fluvial care se scurgea în lacul pe care Craterul Jezero îl deținea cândva, scrie NASA.

Roverul cu șase roți a întâlnit craterul în timpul ultimei sale campanii științifice

Echipa științifică suspectează că bolovanii mari din prim-plan sunt fie bucăți de rocă de bază expuse de impactul cu meteoritul, fie că ar fi putut fi transportate în crater de către sistemul fluvial.

Oamenii de știință vor căuta răspunsuri comparând caracteristicile găsite în roca de bază din apropierea roverului cu straturile de rocă la scară mai mare vizibile în pereții îndepărtați ai craterului.

Pentru a contribui la aceste eforturi, misiunea a creat, de asemenea, un anaglif, sau o versiune 3D, a mozaicului. ,,O anaglifă ne poate ajuta să vizualizăm relațiile geologice dintre aflorimentele din pereții craterului”, a declarat Stack. ,,Dar oferă, de asemenea, o oportunitate de a ne bucura pur și simplu de o priveliște impresionantă. Când privesc acest mozaic prin ochelarii 3D roșu-albastru, sunt transportat la marginea vestică a Belva și mă întreb ce ar gândi viitorii astronauți dacă ar sta acolo unde a stat Perseverance când a făcut această fotografie.”

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu