„Rosie, ai comis-o!” Impostoarea care a câștigat maratonul strecurându-se printre spectatori

Strecurându-se printre spectatori, o secretară a intrat pe traseul Maratonului din Boston din 1980 cu câteva sute de metri înainte de linia de sosire, câștigând cursa și doborând un record de viteză.

Dacă ești familiarizat cu istoria maratoanelor, s-ar putea ca expresia „a comis-o ca Rosie” să îți fie cunoscută. Este folosită pentru a face referire la persoanele care trișează pentru a câștiga un maraton.

De unde a apărut expresia? La cine se referă „Rosie”? Ei bine, „Rosie” este Rosie Ruiz, femeia care a câștigat un maraton ieșind pur și simplu dintre spectatori.

A obținut medalia de aur, care i-a fost retrasă mai târziu, când adevărul a ieșit la iveală. Astăzi, de fiecare dată când cineva încearcă să repete figura, i se spune „ai comis-o ca Rosie!”

Intră în cursă Rosie Ruiz

Rosie Ruiz s-a născut în Cuba, Havana. În 1962, s-a mutat în Florida, SUA împreună cu familia. La începutul anilor ’70, s-a mutat iar, de data aceasta în New York, în căutarea unui loc de muncă, potrivit The New York Times.

A primit o ofertă de la o companie de brokeraj și lucra ca secretară atunci când s-a calificat la Maratonul din New York.

Foto: United Press International

La maratonul din 1979 a fost stabilit un record uimitor, Grete Waitz terminând pe primul loc, cu un rezultat de 2:27:33, devenind prima femeie care a terminat cursa în mai puțin de două ore și 30 de minute.

Și Rosie s-a descurcat bine la maraton, obținând un timp de 2:56:29. A terminat cursa pe locul 11 și s-a calificat la Maratonul din Boston din anul următor.

Maratonul din Boston a avut loc pe 21 aprilie 1980. Rosie Ruiz a finalizat cursa cu un timp uluitor, de 2:31:56. Era prima dată când în Boston se obținea un astfel de timp la categoria feminină.

A devenit automat femeia cu cel mai bun rezultat din întreaga istorie a Maratonului din Boston. De asemenea, a devenit a treia cea mai rapidă alergătoare din istoria tuturor maratoanelor organizate.

Însă, de îndată ce Rosie a fost declarată câștigătoare a Maratonului din Boston, au început să apară suspiciuni. Rezultatul lui Rosie arăta îmbunătățire substanțială față de ultima oară când participase la o cursă, la Maratonul din New York.

Perioada scursă între cele două curse, de doar șase luni, era prea scurtă pentru a explica o asemenea îmbunătățire a performanței.

Detaliile observate de Kathrine Switzer

Polițiștii îi acordă asistență după „terminarea” cursei. Foto: United Press International

Această problemă a fost semnalată de Kathrine Switzer, prima femeie care a condus oficial Maratonul de la Boston în 1967. Când Switzer a intervievat-o pe Rosie după cursă, aceasta nu a putut furniza răspunsuri clare în ceea ce privește îmbunătățirea timpului.

Întrebată dacă rezultatul putea fi pus pe seama antrenamentelor cu „intervale intense”, Rosie a răspuns că nu știa ce sunt intervalele. Acest lucru i s-a părut ciudat lui Bill Rodgers, și el câștigător al unui maraton.

Se părea că Rosie nu putea să-și amintească numeroase lucruri pe care maratoniștii le știu pe de rost. Au existat și alte aspecte bizare care au ieșit în evidență.

Rosie Ruiz, spre deosebire de ceilalți concurenți, pur și simplu nu gâfâia suficient de tare când a terminat cursa. Peste două ore de alergare ar face pe oricine să transpire și să gâfâie măcar puțin, dar Rosie era chiar calmă.

Mai mult, avea picioarele mai puțin musculoase și mai slabe decât ale altor sportive.

După cursă, când a fost monitorizată, frecvența cardiacă în repaus a lui Rosie era de 76 de bătăi pe minut. Majoritatea alergătorilor de maraton au un ritm cardiac în repaus de 50 de bătăi sau chiar mai mic.

Cum a terminat cursa

Suspiciunile s-au dovedit întemeiate când doi studenți de la Harvard, Sola Mahoney și John Faulkner, au declarat că au văzut-o pe Rosie printre spectatori chiar înainte de linia de sosire.

Foto: United Press International

Studenții au văzut-o strecurându-se printre oameni ca să ajungă pe pistă la doar câteva sute de metri distanță de linia de sosire. John Faulkner avea să declare:

„Am văzut o femeie ieșind din mulțime. Arăta de parcă nu era alergătoare. Flutura din mâini. Purta un număr pe tricou, dar nu am luat-o foarte în serios.”

Însă, a doua zi, când a văzut fotografia câștigătoarei în ziar, a fost uimit că era aceeași femeie pe care o văzuse ieșind dintre spectatori.

Un alt amănunt a ajuns la știri atunci când Susan Morrow, fotograf independent, a relatat că Rosie era cu ea în metrou în timp ce Maratonul din New York era deja în desfășurare.

Rosie i-a spus lui Morrow că avea o entorsă la gleznă și că a fost nevoită să renunțe la cursă. Dar, de vreme ce își dorea să vadă linia de sosire, luase metroul.

Morrow a însoțit-o pe Rosie la maraton, ceea ce însemna, firește, că pretinsa câștigătoare nu ar fi putut face parte dintre alergători de la început până la sfârșit.

Investigația

Oficialii Maratonului din New York au lansat o anchetă cu privire la recordul lui Rosie. Pe baza diferitelor dovezi pe care le-au strâns de la numeroși martori, Rosie Ruiz a fost descalificată din Maratonul din New York din 1979.

Date fiind dovezile, era clar că fusese imposibil ca Rosie să parcurgă întreaga distanță a cursei. În ceea ce privește Maratonul din Boston, Rosie a fost imediat descalificată și din această competiție, de îndată ce a fost descalificată din cursa de la New York.

Chiar și așa, oficialii din Boston au demarat propriile investigații. Victoria lui Rosie la Maratonul din Boston a durat opt ​​zile, înainte ca oficialii să-i atribuie trofeul persoanei potrivite, Jacqueline Gareau.

Foto: CBS Evening News / Youtube

Aceasta fusese sceptică în legătură cu performanța lui Ruiz încă de la început, deoarece nu o văzuse nicăieri la începutul cursei. Însă, în tot acest timp, Rosie susținea cu fermitate că a terminat cu adevărat maratonul.

Probleme cu poliția

Viața lui Rosie a luat o turnură urâtă după cele două maratoane. A fost arestată prima dată în 1982, după ce a fost prinsă delapidând 60.000 de dolari de la firma imobiliară pentru care lucra.

După acest incident, s-a mutat înapoi în Florida. În 1983, a fost arestată din nou, în legătură cu o afacere cu droguri. În anul 2000, Rosie încă mai susținea că a terminat Maratonul din Boston din 1980 și că a meritat pe deplin medalia.

Bolnavă de cancer, Rosie Ruiz a murit în 2019, la 66 de ani.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „„Rosie, ai comis-o!” Impostoarea care a câștigat maratonul strecurându-se printre spectatori”

Lasă un comentariu