Cazul Rosalia Lombardo, mumia care pare să deschidă ochii

Cazul Rosalia Lombardo, mumia care pare să deschidă ochii

În adâncurile unei catacombe siciliene, într-un sicriu acoperit cu sticlă, zace trupul unei fetițe pe nume Rosalia Lombardo. Copila cu aspect diafan, păr blond și piele fină atrage în fiecare an sute de mii de curioși, deoarece este una dintre cele mai bine conservate mumii din lume.

Trupul ei s-a păstrat atât de bine, încât mulți au impresia că este vie. Acest fapt a generat zvonul că, în anumite momente, Rosalia Lombardo își deschide ochii.

Cazul Rosalia Lombardo a fascinat mii de oamenii

Trupul fetiței se află în catacombele călugărilor capucini din Palermo. Foto: Epoch Times

Rosalia Lombardo a murit în 1920, la vârsta de doar doi ani, din cauza unei pneumonii. Tatăl fetiței a fost atât de îndurerat de moartea ei, încât a angajat cei mai buni experți în îmbălsămare pentru a conserva trupul micuței.

Această misiune i-a revenit lui Alfredo Salafia, un specialist în îmbălsămare care a mumificat-o pe Rosalia Lombardo atât de bine, încât organele interne ale fetiței sunt intacte după un secol.

Într-adevăr, privind micuțul trup din sicriul acoperit cu sticlă, te-ai putea aștepta să se trezească în orice moment. Pielea fetei pare încă fină și ca de porțelan.

Părul ei auriu este legat pe spate cu o fundă mare, de mătase. Dar lucrul care te bântuie este că irișii ei albaștri sunt încă vizibili pe sub genele blonde.

Rosalia Lombardo, o mumie care deschide ochii?

Rosalia Lombardo - teste
Oamenii de știință sunt uimiți de cât de bine e conservat trupul micuței. Foto: Crack Two

În ultima sută de ani, privirea micuței Rosalia Lombardo a dat naștere multor povești și legende. Micuța este una dintre cele 8.000 de mumii din catacombele de sub mănăstirea călugărilor capucini din Palermo, Sicilia.

Mulți vizitatorii care se înghesuie să vadă fata blondă au relatat că au văzut cum i se deschid încet ochii. De fapt, există câteva fotografii realizate astfel încă să pară că Rosalia Lombardo își deschide ochii.

Firește, o astfel de poveste s-a răspândit repede, iar astăzi internetul este plin de articole despre „mumia care poate să-și deschidă ochii”. Însă, în 2009, antropologul italian Dario Piombino-Mascali a dărâmat mitul construit în jurul cazului Rosalia Lombardo.

„Este vorba de o iluzie optică produsă de lumina filtrată de ferestrele laterale. În timpul zilei, lumina se schimbă”, a spus acesta.

Piombino-Mascali a făcut această descoperire atunci când a observat că sicriul mumiei fusese mutat de către angajații muzeului, mutare care i-a permis antropologului să îi vadă pleoapele mai bine ca niciodată.

„Ochii nu sunt complet închiși, și nici nu au fost vreodată. Așadar, când lumina se schimbă și cade asupra ochilor din unghiuri diferite, poate să pară că ochii se deschid”, a spus el.

Ce formulă secretă a folosit Salafia?

Rosalia Lombardo - sicriu nou
Rosalia Lombardo a fost mutată într-un sicriu nou, care o protejează mai bine împotriva factorilor nocivi. Foto: Wikimedia

Tot Piombino-Mascali este cel care a elucidat formula secretă folosită de Salafia pentru mumificare. Decedat în 1933, Salafia a luat formula cu el în mormânt.

Dar, după îndelungi cercetări, Piombino-Mascali a reușit să-i contacteze pe urmașii specialistului, care i-au dat acces la un cufăr cu documente vechi.

Printre ele, Piombino-Mascali a descoperit un manuscris în care Safalia înșiră substanțele chimice injectate în corpul Rosaliei: formalină, săruri de zinc, alcool, acid salicilic și glicerină.

Formalina este astăzi larg folosită de cei care se ocupă cu îmbălsămări. Este un amestec de formaldehidă și apă și are rolul de a elimina bacteriile. Salafia a fost unul dintre primii care au folosit această substanță pentru îmbălsămarea corpurilor.

Alcoolul injectat și clima aridă din catacombe au uscat corpul micuței Rosalia Lombardo. Dar, datorită glicerinei, corpul ei și-a menținut, totuși, un anumit grad de hidratare. Acidul salicilic a împiedicat dezvoltarea culturilor de ciuperci.

Melissa Johnosn Williams, director executiv al Societății Americane de Îmbălsămare, spune că sărurile de zinc au fost elementul cheie care a contribuit la starea remarcabilă de conservare a mumiei. Zincul, o substanță care astăzi nu mai este folosită la îmbălsămări, i-a petrificat corpul.

„Zincul i-a conferit rigiditate. Ai putea să o scoți din sicriu și ar sta singură în picioare”, a spus Williams.

Rosalia Lombardo este acum adăpostită într-un sicriu de sticlă nou.

„A fost proiectat pentru a opri dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor. Mulțumită unei pelicule speciale, corpul ei este apărat și de efectele nocive ale luminii”, a spus Piombino-Mascali.


Mumia Rosaliei Lombardo nu este singura ieșită din comun. Iată alte câteva trupuri omenești conservate excepțional:

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

3 comentarii la „Cazul Rosalia Lombardo, mumia care pare să deschidă ochii”

  1. Cei mai incredibili sunteți chiar voi, cei de la Incredibilia. Ați reușit să faceți acest site deosebit sau, altfel spus, ieșit din comun. Este o dovadă clară că perseverența și atenția pot duce la rezultate incredibil de bune. Felicitări, tinerii de azi ar avea multe de învățat de la voi.

Lasă un comentariu