Cazul Rosalia Lombardo: Copilul-mumie care a fascinat cercetătorii

În adâncurile unei catacombe siciliene, într-un sicriu acoperit cu sticlă, se află trupul unei fetițe pe nume Rosalia Lombardo. Copila cu aspect diafan, păr blond și piele fină atrage în fiecare an sute de mii de curioși, deoarece este cea mai bine conservată mumie din lume.

Trupul ei a fost atât de bine păstrat, încât mulți au impresia că este vie. Acest fapt a generat zvonul că, în anumite momente, Rosalia Lombardo își deschide ochii.

Cazul Rosalia Lombardo a fascinat mii de turiști

Trupul fetiței se află în catacombele călugărilor capucini din Palermo. Foto: epochtimes.it

Rosalia Lombardo a murit în 1920, la vârsta de doar doi ani, din cauza unei pneumonii. Tatăl fetiței a fost atât de îndurerat de moartea ei, încât a angajat cei mai buni experți în îmbălsămare pentru a conserva trupul fiicei sale.

Această misiune i-a revenit lui Alfredo Salafia, un specialist în îmbălsămare. Acesta a mumificat-o pe Rosalia Lombardo atât de bine, încât organele interne ale fetiței sunt intacte după un secol.

Într-adevăr, când te uiți la micuțul trup din sicriul acoperit cu sticlă, te aștepți să se trezească în orice moment. Pielea ei este încă fină și ca de porțelan.

Părul ei auriu este legat pe spate cu o fundă mare, de mătase. Dar lucrul care te bântuie este că irișii ei albaștri sunt încă vizibili sub genele blonde.

O mumie care deschide ochii?

Rosalia Lombardo - teste
Oamenii de știință sunt uimiți de cât de bine e conservat trupul micuței. Foto: cracktwo.com

Privirea micuței Rosalia Lombardo a dat naștere multor povești și legende în ultima sută de ani. Ea este una dintre cele 8.000 de mumii din catacombele de sub mănăstirea călugărilor capucini din Palermo, Sicilia.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Mulți dintre miile de vizitatori care se înghesuie să vadă fata blondă spun că au văzut cum i se deschid încet ochii. De fapt, există câteva fotografii realizate astfel încă par să o arate pe Rosalia Lombardo deschizându-și ochii.

Firește, o astfel de poveste s-a răspândit repede, iar astăzi internetul este plin de articole despre „mumia care poate să-și deschidă ochii”. Însă, în 2009, antropologul italian Dario Piombino-Mascali a dărâmat mitul construit în jurul cazului Rosalia Lombardo.

„Este vorba de o iluzie optică, produsă de lumina filtrată de ferestrele laterale. În timpul zilei, lumina se schimbă”, a spus acesta.

Piombino-Mascali a făcut această descoperire atunci când a observat că sicriul mumiei fusese mutat de către angajații muzeului. Mutarea sicriului i-a permis lui Piombino-Mascali să-i vadă pleoapele mai bine ca niciodată.

„Ochii ei nu sunt complet închiși, și nici nu au fost vreodată. Așadar, când lumina se schimbă și cade asupra ochilor ei din unghiuri diferite, poate să pară că ochii se deschid”, a spus el.

Ce formulă secretă a folosit Salafia?

Rosalia Lombardo - sicriu nou
Rosalia Lombardo a fost mutată într-un sicriu nou, care o protejează mai bine împotriva factorilor nocivi
Foto: Wikimedia

Tot Piombino-Mascali este cel care a elucidat formula secretă folosită de Salafia pentru mumificare. Decedat în 1933, Salafia a luat formula secretă cu el în mormânt.

Dar, după îndelungi cercetări, Piombino-Mascali a reușit să-i contacteze pe urmașii specialistului, care i-au dat acces la un cufăr cu documente vechi.

Printre ele, Piombino-Mascali a descoperit un manuscris în care Safalia înșiră substanțele chimice injectate în corpul Rosaliei: formalină, săruri de zinc, alcool, acid salicilic și glicerină.

Formalina este astăzi larg folosită de cei care se ocupă cu îmbălsămări. Ea este un amestec de formaldehidă și apă și are rolul de a elimina bacteriile. Salafia a fost unul dintre primii care au folosit această substanță pentru îmbălsămarea corpurilor.

Alcoolul injectat și clima aridă din catacombe au uscat corpul micuței Rosalia Lombardo. Dar, datorită glicerinei, corpul ei și-a menținut, totuși, un anumit grad de hidratare. Acidul salicilic a împiedicat dezvoltarea culturilor de ciuperci.

Dar Melissa Johnosn Williams, director executiv al Societății Americane de Îmbălsămare, spune că sărurile de zinc au fost elementul cheie care a contribuit la starea remarcabilă de conservare a mumiei. Zincul, o substanță care nu mai este folosită la îmbălsămări, i-a petrificat corpul.

„Zincul i-a conferit rigiditate. Ai putea să o scoți din sicriu și ar sta singură în picioare”, a spus Williams.

Rosalia Lombardo este acum adăpostită într-un sicriu nou de sticlă.

„A fost proiectat pentru a opri dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor. Mulțumită unei pelicule speciale, corpul ei este apărat și de efectele nocive ale luminii”, a spus Piombino-Mascali.

După elucidarea misterului, Piombino-Mascali speră că turiștii nu vor mai fabrica „povești complet nefondate” despre copilul-mumie.


Mumia Rosaliei Lombardo nu este singura ieșită din comun. Iată alte câteva trupuri de om conservate excepțional:


Distribuie articolul:

Citește în continuare

2 comentarii la „Cazul Rosalia Lombardo: Copilul-mumie care a fascinat cercetătorii”

  1. Cei mai incredibili sunteți chiar voi, cei de la Incredibilia. Ați reușit să faceți acest site deosebit sau, altfel spus, ieșit din comun. Este o dovadă clară că perseverența și atenția pot duce la rezultate incredibil de bune. Felicitări, tinerii de azi ar avea multe de învățat de la voi.

    Răspunde

Lasă un comentariu