„Necunoscutul” Ronald Wayne, al treilea cofondator al companiei Apple

Dacă ți s-ar cere să spui cine sunt fondatorii companiei Apple, probabil că primul nume care ți-ar veni în minte ar fi Steve Jobs și, cu puțin noroc, poate că ți-ai aminti chiar și de Steve Wozniak.

Cu toate acestea, cei mai mulți oameni nu sunt familiarizați cu numele celui de-al treilea cofondator al companiei, Ronald Wayne.

Steve Jobs, Ronald Wayne și Steve Wozniak. Foto: Getty Images

Filmul biografic „Steve Jobs” nici măcar nu l-a inclus ca personaj, ceea ce este o redare greșită a modului în care a apărut compania, în viziunea criticilor.

Wayne a fost catalogat de mass-media drept unul dintre „cei mai ghinioniști oameni din lume” pentru deciziile pe care le-a luat, din cauza cărora a renunțat la o (potențială) avere uriașă.

Însă numele său este adesea uitat de mass-media atunci când vine vorba de serviciile aduse Apple, mai ales având în vedere că Wayne are un stil de viață neobișnuit de modest în lumina realizărilor sale.

Un parteneriat pentru Apple

Cei trei cofondatori ai companiei Apple. Foto: Getty Images

Cei trei s-au întâlnit în timp ce lucrau pentru Atari, companie care la acea vreme avea o vechime de doar trei ani. La Atari, Wayne a construit sistemele interne de documentare corporativă.

Este probabil ca Jobs și Wozniak, care nu nu împliniseră 30 de ani, să fi fost atrași de Wayne pentru că acesta avea aproximativ 40 de ani și era mult mai înțelept și mai experimentat.

Jobs a propus conceptul de companie de calculatoare, iar Wayne a acceptat să îl dezvolte.

A creat un acord de parteneriat care prevedea că Jobs și Wozniak aveau să fie fondatorii principali, fiecare deținând o participație de 45%, lăsându-l pe Wayne, cu ale sale 10 procente, să intervină cu votul final în deciziile majore ale companiei, de partea lui Jobs sau a lui Wozniak.

Compania Apple Computer a fost înființată oficial la 1 aprilie 1976. Wayne a proiectat chiar și primul logo pentru companie, care îl înfățișa pe Isaac Newton stând sub un măr, citind o carte.

O contribuție importantă a fost că a scris el însuși manualul pentru Apple 1, lansat inițial sub numele de Apple Computer. Acesta a fost primul calculator desktop vândut de Apple.

Cum a renunțat Ronald Wayne la Apple

Înainte de a-și întâlni colegii cofondatori, Wayne a încercat să pună pe roate o afacere cu jocuri electronice, care a eșuat în cele din urmă. A ieșit din afacere cu datorii și oarecum circumspect cu privire la lumea afacerilor.

Prima siglă Apple, creația lui Wayne. Emblema companiei a fost schimbată după mai puțin de un an. Foto: Pinterest

În ciuda acestei experiențe, a ajutat la crearea Apple cu o minte deschisă, retrăgându-se ulterior și renunțând la partea sa de acțiuni.

Era sătul să piardă bani, în eventualitatea în care compania ar fi eșuat, și simțea că nu ar fi putut ține pasul cu partenerii săi.

Wayne a afirmat că adevăratele sale pasiuni erau ingineria și aparatele de jocuri electronice și că nu era interesat de sarcinile pe care avea să le îndeplinească pe durată nedeterminată pentru companie: realizarea de manuale și materiale de documentare.

Contractul de parteneriat semnat semnat de Wozniak, Jobs și Wayne la  1 aprilie 1976. 12 zile mai târziu, Wayne pleca de la Apple. Foto: Pinterest

La 12 zile după ce a fost creată Apple, a renunțat la companie și și-a vândut acțiunile (care astăzi ar valora miliarde) pentru 800 de dolari. Ulterior a mai primit încă 1.500 de dolari, pentru a preîntâmpina orice alte eventuale pretenții cu privire la Apple.

Un om fără regrete

De-a lungul anilor, Wayne a vorbit foarte deschis despre experiențele și deciziile sale care au contribuit la lansarea Apple.

A afirmat că hotărârea de a părăsi Apple a fost cea mai bună alegere pe care o putea face la acea vreme și că, dacă ar fi procedat altfel, nu ar fi ajuns să se bucure de o bătrânețe liniștită.

A declarat că a crezut întotdeauna că Apple va avea succes, dar s-a temut de obstacolele care apar odată cu deținerea și administrarea oricărei companii și a considerat că era un risc prea mare pentru el.

Viața după Apple

După ce a părăsit Apple, Wayne a decis să rămână să lucreze pentru Atari până la sfârșitul anilor ’70. În tot acest timp a condus și un magazin de timbre în California, pe care – după ce a fost jefuit de câteva ori – l-a mutat în alt stat.

Ronald Wayne. Foto: Pinterest

Apoi a început să lucreze pentru laboratorul Lawrence Livermore din California, de unde a demisionat ca să lucreze pentru o companie producătoare de dispozitive electronice.

De-a lungul anilor, au existat trei momente în care Steve Jobs l-a abordat oferindu-i un loc de muncă, dar Wayne l-a refuzat de fiecare dată.

De atunci, s-a pensionat, iar în prezent locuiește într-un parc de rulote situat în Nevada. Își petrece timpul vânzând timbre și jocuri electronice.

Ronald Wayne astăzi

Ronald Wayne. Foto: Pinterest

În cartea sa, „Aventurile unui fondator Apple”, Wayne descrie multe experiențe din viața personală și din cariera profesională.

Susține că cel mai mare regret al său în ceea ce privește relațiile sale cu Apple este vânzarea contractului de parteneriat (actul original), în 1976.

Documentul conține semnăturile celor trei fondatori. La acea vreme, a fost vândut cu 500 de dolari. Mai târziu, în 2011, același contract a fost vândut la licitație pentru 1.6 milioane de dolari.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>