Robotul care a candidat la primărie în Japonia a fost votat de mii de oameni

Am mai auzit de cazuri în care roboții și inteligența artificială preiau sarcinile oamenilor. Dar punem pariu că primarii nu și-au închipuit că funcțiile le vor fi amenințate prea curând. Ei bine, s-au înșelat.

Programul de inteligență artificială care a candidat pentru postul de primar al unui district din Tokyo este dovada clară a acestui fapt.

Programele de calculator nu au încă dreptul legal de a concura pentru poziții de conducere în administrația din Japonia, însă un candidat la primărie din Tama City, Tokyo, și-a propus să folosească la maximum inteligența sintetică pentru rezolvarea problemelor comunității.

Tandemul om-robot a fost prezentat pentru prima dată electoratului din Tama City

El a fost cunoscut drept „Primarul Inteligență Artificială”, în contextul campaniei electorale desfășurate până la jumătatea lunii aprilie. Candidatul a propus înlocuirea oficialilor umani cu programe de inteligență artificială.

Aceste programe vor aduna datele referitoare la oraș și vor crea politici corecte și echilibrate, care vor fi spre beneficiul tuturor. „Pentru prima dată în istoria lumii, un program de inteligență artificială va candida la alegeri”, a anunțat pe Twitter candidatul Michihito Matsuda.

„Inteligența artificială va schimba Tama City. Odată cu instalarea unui primar care funcționează pe bază de inteligență artificială, vom derula politici imparțiale și echilibrate.

Vom implementa rapid politici pentru viitor, vom acumula informații și știința de a implementa programe și vom fi liderii generației următoare”, și-a prezentat Matsuda oferta electorală.

Omul ca simplu reprezentant al mașinii

Chipul feminin de pe posterul electoral al candidatului-inteligență artificială pare o imagine din viitor

În vârstă de 44 ani, acesta a candidat pentru funcția de primar al Tama City în 2014, dar atunci a pierdut la o diferență mare. De data aceasta, el și-a dorit doar rolul unui avatar uman pentru programul de inteligență artificială.

Matsuda este convins că un „primar artificial” poate să ia decizii mult mai bune decât un om. Ca să nu mai spunem că inteligența artificială este mult mai puțin susceptibilă de a putea fi coruptă.

Campania electorală a programului de inteligență artificială a semănat foarte mult cu campaniile contracandidaților umani. Peste tot în Tama City au fost lipite postere care înfățișau un android cu aspect futurist și mesaje de campanie.

Dubele de campanie au trâmbițat promisiunea unei utopii a inteligenței artificiale și au cerut sprijinul cetățenilor. Unii oameni au apreciat că această campanie a fost o cascadorie.

Aceasta, deoarece tot un om ar fi la putere, din punct de vedere legal. Alții s-au declarat încântați de ideea ca inteligența artificială să se ocupe de treabă, opinând că un program de calculator este o alternativă mai bună la oamenii incompetenți și corupți.

Peste tot, la fel: Pe panourile electorale clasice, una dintre oferte iese în evidență

Alegerile pentru Tama City au avut loc pe 15 aprilie. Șansele Primarului Inteligență Artificială au fost cotate încă de la început destul de mici.

Totuși, în cele din urmă, la urne, neobișnuitul cuplu politic (candidat uman, candidat artificial) a obținut 4.000 de voturi, clasându-se pe locul trei.

Și chiar dacă nici măcar cea mai tehnologizată societate de pe planetă nu pare încă pregătită să se lase condusă de un robot, miile de voturi par să confirme că, indiferent de țară, domeniul în care este cea mai mare nevoie de judecata rece a unei inteligențe artificiale este politica.

Ca să știi mai mult

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

Comandă cartea „Cum sa trăiești în stil japonez” pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • Traian Dragos Blejan spune:

    JALE MARE…DAR PE O PARTE ESTE MAI BINE DECIT DRAHNEA.

  • Ce bine ar fi sa-l introducem si la noi pentru functia de prim-ministru.

  • >