Roboții umanoizi te pândesc la colț de stradă: Cum sunt supravegheați oamenii în Rusia și Dubai

Filmele SF devin realitate. Forțele de securitate din mai multe țări încep să fie dotate cu roboți umanoizi. Capabili să interpreteze expresiile faciale ale oamenilor, roboții-polițiști poartă conversații simple în mai multe limbi, monitorizează orice trecător și alertează poliția dacă detectează „comportamente suspecte”.

Primul Robocop operațional din lume a fost inaugurat în Dubai, ca membru al forței de poliție robotizate pe care emiratul intenționează să o extindă în perioada următoare.

Robocop a fost dat în funcțiune la finalul lunii mai 2017 și deja a devenit faimos.

Înalt de 1.65 metri și cu o greutate de 100 kilograme, Robocop vorbește în șase limbi și poate detecta expresiile faciale ale oamenilor.

A fost prezentat la Expoziția de Securitate a Informației din Dubai.

Robotul conține și o tabletă încorporată, pe care oamenii o pot folosi pentru a raporta infracțiuni. De asemenea, Robocop poate transmite, din proprie inițiativă, mesaje către sediul central al poliției.

roboți umanoizi - robocop dubai 2
Robocop este deja „la datorie” în Dubai

Potrivit lui Khalid Nasser Al Razzouqi, director general al Departamentului de Servicii Inteligente din cadrul poliției din Dubai, „lansarea primului Robocop funcțional este un moment de cotitură și un pas înainte spre realizarea visului emiratului de a fi primul în adoptarea de tehnologii proiectate pentru orașe inteligente.”Având scopul de a asista poliția și de a ajuta oamenii în magazine și pe străzi, Robocop a fost proiectat să ne sprijine în lupta împotriva criminalității, să facem orașul mai sigur și să creștem gradul de satisfacție a populației. — Khalid Nasser Al Razzouqi

Roboți umanoizi sunt folosiți și în Rusia. Tot în luna mai 2017 a fost inaugurat și robotul AlanTim, în Moscova. Construit de cercetătorii din Moscova, acesta este proiectat „să-i protejeze pe iubitorii fotbalului de huligani” la Cupa Mondială ce se va desfășura în Rusia în 2018.

roboți umanoizi - alantim robot moscova
AlanTim va supraveghea suporterii străini la Cupa Mondială din Rusia, în 2018

Și AlanTim poate alerta automat poliția în cazul în care detectează „comportamente suspecte” ale persoanelor pe care le supraveghează pe stradă.
Conform proiectanților, AlanTim poate purta o conversație și poate rezolva dispute „într-o manieră diplomatică”. Suplimentar, robotul poate urmări partide de fotbal și poate analiza tacticile echipelor.

Cu o înălțime de aproximativ 1.20 metri, AlanTim a fost creat de Institutul de Tehnologie din Moscova (ITM). În videoclipul de mai sus, dat publicității de ITM, robotul spune următoarele, în limba engleză:

Am citit pe Inernet că mulți fani englezi au îndoieli cu privire la siguranța unei vizite în Rusia. Nu aveți de ce să vă temeți. Voi acționa personal pentru siguranța dumneavoastră. Promit să vă însoțesc prin Moscova și să vă protejez. — AlanTim

Potrivit constructorilor săi, AlanTim poate recunoaște emoțiile umane: dacă va detecta agresiuni împotriva fanilor britanici, va contacta imediat poliția.

Ca să știi mai mult, citește „Locuri mitice și drumuri legendare (3D)”

Pe această temă, îți recomandăm volumul Locuri mitice și drumuri legendare, o incursiune în lumea plină de curiozități a drumurilor, traseelor turistice, străzilor urbane, căilor ferate, tunelurilor și podurilor de pe toate continentele. Prezintă obiective turistice interesante de pe întreg cuprinsul lumii, cu fotografii și imagini tridimensionale (include ochelari 3D).

Multe dintre aceste obiective au o istorie de sute sau chiar mii de ani și sunt faimoase fie datorită locurilor în care se află, fie datorită materialelor din care au fost construite, fie datorită tehnicilor inginerești folosite la construirea lor,

 

„Locuri mitice și drumuri legendare (3D)” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Roboții umanoizi te pândesc la colț de stradă: Cum sunt supravegheați oamenii în Rusia și Dubai”

  1. Daca e reala, foarte buna realizare !
    Roboti in sprijinul oamenilor sunt o veche doleanta umana.
    Conspirationistii insa fac tot ce pot sa ne sperie dezvoltarea roboticii.
    Sper sa n-aiba succes- ei, conspirationistii ci inginerii informaticieni.

    Răspunde

Lasă un comentariu