VIDEO Ziua în care oamenii i-au învățat pe roboți să riposteze

Un video aparent banal, în care un câine-robot se luptă cu un om pentru a deschide o ușă, circulă de puțin timp pe Internet. La o primă vedere, acest video nu pare nimic senzațional. Dar el ridică o întrebare esențială: Ce se întâmplă când inginerii creează roboți care își impun „voința” în fața oamenilor?

„Câinele” din video-ul cu pricina este SpotMini, un robot de 30 de kilograme, care încape cu ușurință într-o casă sau într-un birou. Potrivit producătorului, compania Boston Dynamics, SpotMini are capacitatea de a ridica și manipula obiecte.

El este dotat cu o sumedenie de senzori, camere stereo, camere de adâncime, dar și un sistem de măsurare a inerției. Toate acestea contribuie la extraordinara mobilitate a robotului, care este capabil să facă mișcări complexe.

Un robot agil ca un animal

SpotMini
SpotMini este extrem de mobil și are o înfățișare de animal
Foto: bgr.com

Ce poate face SpotMini se vede foarte clar în videoclipul următor. În filmare, „câinele” încearcă să deschidă o ușă. De el se apropie un om, cu o crosă de hochei în mână.

Omul încearcă de mai multe ori să îndepărteze brațul robotului de clanța ușii, dar SpotMini se opune de fiecare dată. Până la urmă, voința robotului învinge, iar mașinăria reușește să deschidă ușa.

Pentru a-l împiedica să iasă pe ușă, omul îl prinde pe robot într-o lesă, de care trage cu putere. Surprinzător, SpotMini opune rezistență și câștigă „confruntarea”.

Robotul, menit a fi un asistent personal

Spre deosebire de alți roboți produși de Boston Dynamics, cum ar fi umanoidul Atlas, SpotMini nu este proiectat pentru a interveni în situații de dezastru. Se pare că SpotMini va îndeplini funcții lejere, fiind un soi de asistent al proprietarului său.

Pentru aceasta, el are nevoie de capacități pe care roboții de intervenție sau cei militari nu le pot îndeplini. Până acum, Boston Dynamics a demonstrat că SpotMini poate îndeplini următoarele sarcini: să urce scările, să se târască pe sub mese, să umple mașina de spălat vase, să arunce gunoiul și să aducă un pahar cu apă.

Dar, pe lângă toate aceste capacități extraordinare, demonstrația celor de la Boston Dynamics lasă să se întrevadă posibilitatea unor mașini capabile să opună rezistență și să acționeze pentru impunerea propriilor programe.

În acest context, deși pare exagerat, te poți întreba: Vor ajunge vreodată roboții mai inteligenți decât ne putem permite? Este posibil ca atributele cu care dotăm astăzi mașinile să se întoarcă în viitor împotriva noastră?

Te invităm să îți publici opinia în secțiunea dedicată comentariilor.


Distribuie:

Citește în continuare

Alte articole interesante

2 comentarii la „<mark>VIDEO</mark> Ziua în care oamenii i-au învățat pe roboți să riposteze”

  1. “Vor ajunge vreodată roboții mai inteligenți decât ne putem permite?”Destul de ambigua formularea acestei intrebari.Desigur ca exista un risc real,acela de a incarca un program cu potential periculos pentru siguranta unui om.La fel cum exista si posibilitatea ca un program foarte complex,in cazul unei “avarii” a unei virusari,sa duca la actiuni ce nu au fost anticipate.Asteptati sa se inmulteasca numarul masinilor autonome care circule pe drumuri publice si va veti convinge.

    Răspunde

Lasă un comentariu