Povestea lui Robert Wadlow, cel mai înalt om (2.7 metri)

Majoritatea băieților se opresc din creșterea în înălțime în jurul vârstei de 16 ani, cu toate că în unele cazuri procesul poate dura până la vârsta de 20 de ani. Însă Robert Wadlow, cel mai înalt om din istorie, a continuat să crească până în ziua în care a murit.

În ultima parte a vieții atinsese înălțimea uluitoare de 2.72 metri și greutatea de 199 kilograme. La momentul lansării Cărții Recordurilor Guinness, în 1955, acest „gigant blând” deținea titlul de cel mai înalt om din toate timpurile, iar recordul său nu a fost doborât nici astăzi.

La un an și jumătate, cel mai înalt om din istorie cântărea 28 de kilograme

Robert Wadlow, cel mai înalt om
Robert Wadlow alături de familia sa, la împlinirea vârstei de 21 de ani. Foto: Chicago Tribune / Acme Photo

Născut în 1918, într-o localitate din statul american Illinois, Wadlow a avut o greutate normală când a venit pe lume: 3.9 kilograme, însă acest aspect avea să se schimbe în scurt timp.

La vârsta de șase luni, cântărea deja 13.6 kilograme, iar la un an și jumătate băiatul avea nu mai puțin de 28 de kilograme (față de 10-11 kilograme, standardul pentru această vârstă).

La 8 ani, avea 1.8 metri înălțime și 88 de kilograme, spre deosebire de cei patru frați ai săi, care aveau înălțime și greutate medie.

Wadlow a avut șansa să vină pe lume într-o comunitate foarte protectoare. Chiar dacă în copilărie avea dimensiunile unui adult, familia și vecinii au încercat să-i ofere o copilărie cât mai normală. S-a bucurat de toate activitățile de care se bucurau alți copii de vârsta lui.

A participat la piesele de teatru de la școală, a intrat în organizația cercetașilor și a fost un copil obișnuit din acest punct de vedere, conform lui Jennifer Phillips, autoarea cărții „Robert Wadlow: Viața unică a băiatului care a devenit cel mai înalt om din lume”.

În cele din urmă, vestea despre statura impresionantă a lui Wadlow s-a răspândit, iar ziarele aflate în căutare de senzațional au început să-l mediatizeze intens.

Interesul media față de băiat a început pe când acesta avea 9 ani, iar acest lucru i-a afectat cu siguranță copilăria, dar părinții și oamenii din oraș s-au străduit să îi ofere o viață cât mai normală cu putință.

De ce a crescut Robert Wadlow atât de mult?

Robert Wadlow - Cel mai inalt om din toate timpurile
Robert Wadlow alături de tatăl său. Foto: Wikimedia

Este puțin probabil ca recordul de înălțime stabilit de Wadlow să fie depășit prea curând. Asta, deoarece problema medicală care l-a făcut să crească atât de mult este astăzi mai ușor de tratat.

După ce l-au supus mai multor evaluări, doctorii vremii au stabilit că glanda pituitară a lui Wadlow producea prea mulți hormoni de creștere. La acea vreme, singurul tratament disponibil era o intervenție chirurgicală, dar băiatul și familia au refuzat, din cauza riscurilor.

Cunoscută sub numele de acromegalie, tulburarea hormonală care duce la gigantism este rară, apărând la doar 50-70 de persoane dintr-un milion.

Astăzi, acromegalia poate fi tratată, dar este nevoie de o echipă de specialiști pentru a obține echilibrul hormonal potrivit pentru fiecare persoană în parte. Tratamentul constă, de obicei, într-o combinație de medicamente, intervenții chirurgicale și radioterapie.

Departe de a fi perfecte, aceste tratamente sunt mult mai bune decât cele pe care le avea Wadlow la dispoziție la acel moment.

La fel ca alte persoane care sufereau de boli rare, Wadlow a obținut venituri pe seama gigantismului său. A călătorit prin țară ca „ambasador al bunăvoinței” pentru International Shoe Company, un producător de încălțăminte care îi oferea gratuit pantofi pe măsura lui Wadlow (numărul 75).

O pereche de încălțăminte de o asemenea mărime se vindea cu 100 de dolari, echivalentul a 1.600 de dolari în prezent. De asemenea, pentru o perioadă, Walow a participat la un turneu alături de Circul Ringling Bros.

Cel mai înalt om a avut o viață grea

Pantofii lui Robert Wadlow
Un pantof normal (mărimea 46, stânga) comparat cu pantoful lui Robert Wadlow (mărimea 75). Foto: Wikimedia

În ciuda faptului că trăia într-o comunitate care îl susținea, gigantismul lui Wadlow a venit cu multe provocări fizice și emoționale. Pe măsură ce a devenit prea mare pentru hainele și mobilierul de dimensiuni normale, a avut nevoie de articole personalizate.

Tatăl său a fost nevoit să modifice mașina familiei, scoțând scaunul pasagerului de lângă șofer pentru ca Rober Wadlow să poată sta pe bancheta din spate și să aibă spațiu pentru picioare.

Curiozitatea oamenilor veniți din toată țara ca să îl vadă îl afecta emoțional. Unul dintre lucrurile care îl afectau din calea afară era faptul că, atunci când veneau în oraș să îl vadă, oamenii îi împungeau picioarele ca să verifice dacă sunt reale.

Robert Wadlow 03
Robert Wadlow la vârsta de 18 ani, fotografiat în timp ce aștepta la semafor înconjurat de o mulțime de curioși. New York, aprilie 1937. Foto: AP

Prețul fizic al bolii era, și el, mare. Avea nevoie de 8.000 de calorii pe zi, precum și de proteze pentru picioare și un baston ca să se poată susține. În timp, dimensiunea corpului a ajuns să îi afecteze sănătatea. Își simțea cu greu extremitățile, în special picioarele.

De fapt, o proteză de gleznă a fost cea care i-a cauzat moartea, la vârsta de doar 22 de ani. Proteza, pe care o purta pentru mai multă stabilitate, i-a provocat o rană care s-a infectat, iar corpul său nu a făcut față.

A trebuit să fie tratat într-o cameră de hotel, deoarece niciun pat de spital nu era suficient de mare. Pe 15 iulie 1940, a murit în somn. A fost înmormântat în Alton, orașul său natal, într-un sicriu de 450 de kilograme, purtat de 20 de persoane.

După moartea sa, familia i-a distrus aproape toate bunurile, ca să nu ajungă în mâinile colecționarilor de bizarerii.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu