Ghinionistul fiu al lui Abraham Lincoln, martor la două asasinate prezidențiale

Asasinarea lui Abraham Lincoln a fost o lovitură năucitoare pentru Statele Unite. Primul născut al președintelui, Robert Todd Lincoln (venit pe lume în 1843), nu se afla în acea seară fatidică în Teatrul Ford. Însă viața lui a luat câteva turnuri ciudate atât înainte, cât și după tragicul eveniment.

Desigur, faptul în sine că tatăl său fusese asasinat era șocant. Robert fusese și el chemat la teatru pentru a urmări piesa „Vărul nostru american” și, dacă ar fi dat curs invitației, ar fi văzut cu ochii săi cum John Wilkes Booth își duce la îndeplinire planul criminal.

Robert Todd Lincoln, circa 1860–1870. Foto: Wikimedia

Din fericire pentru el, a refuzat invitația și a fost scutit de această scenă oribilă. Chiar și așa, s-a aflat la căpătâiul tatălui său atunci când acesta și-a dat ultima suflare, în dimineața următoare.

S-ar putea spune că soarta l-a împins pe Robert Lincoln în „tango” cu moartea prima dată în anii ’60 ai secolului XIX, când aproape că a fost ucis de un tren. Aflat în Jersey City, s-a sprijinit pe un vagon ce staționa, fiindcă platforma era plină de oameni.

Trenul s-a mișcat și Robert a căzut între locomotivă și platformă. Dacă un pasager nu ar fi intervenit cu repeziciune (vei vedea mai jos cine), Robert ar fi avut parte de o moarte prematură.

Umbra asasinării lui Lincoln a apăsat greu, Robert fiind singurul dintre copiii săi care a ajuns la maturitate. Faptul că era fiul unui om mare a dat naștere la anumite așteptări.

Fotografie din ziua nunții lui Abraham Lincoln cu Mary Todd, 4 noiembrie 1842. Foto: Pinterest

„O parte din mitul lui Lincoln se bazează pe rădăcinile lui umile de om care a reușit prin puterile sale și care s-a educat așa cum a putut”, scrie Mental Floss.

Robert a cules roadele privilegiului de a fi fiul lui Lincoln. Credea că numele său era mai prețuit decât calitățile lui personale, deși a realizat multe lucruri în viața sa.

A devenit căpitan și a făcut parte din personalul generalului Ulysses Grant în timpul Războiului Civil American. De fapt, tocmai extenuarea pe care o resimțea de pe urma conflictului a fost motivul pentru care nu s-a dus la teatru în acea seară.

Apoi, Robert a lucrat ca avocat și, mai notabil, ca Secretar de Război între 1881 și 1885. Nu putem ști care ar fi fost părerea tatălui său despre calea aleasă de Robert.

Loja prezidențială a Teatrului Ford. De la stânga la dreapta: asasinul John Wilkes Booth, Abraham Lincoln, Mary Todd Lincoln, Clara Harris și Henry Rathbone. Foto: Wikimedia

Robert descria relația cu tatăl său în termeni nu tocmai strălucitori. Biography.com îl citează ca spunând:

„Orice intimitate între noi a devenit imposibilă. Abia dacă am vorbit zece minute cu el cât timp a fost președinte, fiindcă era mereu preocupat cu treburile sale.”

Însă între Robert și tatăl său mai exista o legătură foarte bizară. Când fiul lui Lincoln a suferit accidentul din Jersey City, persoana care l-a salvat a fost un individ pe nume Edwin Booth, fratele celui care, peste puțin timp, avea să-l ucidă pe Abraham Lincoln.

Conspirația criminală a fost mult mai complicată, dar se poate spune că John Wilkes Booth, suporter al Confederației, era furios din pricina eforturilor președintelui Lincoln de a pune capăt sclaviei și îi dorea moartea. Pe de altă parte, fratele său salvase un Lincoln din pură întâmplare.

Munca lui Lincoln merită privită în comparație cu cea a fiului său. Ca Secretar de Război, Robert Lincoln a sugerat ca Biroul Meteorologic să fie separat de Armată, a cerut ca soldații să fie mai bine plătiți pentru a se pune capăt dezertărilor și a recomandat statelor să sprijine crearea unor organizații de voluntari pentru miliție.

Gravură cu scena asasinării lui James Garfield, 1881. Foto: Wikimedia

Nu a egalat moștenirea lăsată de tatăl său, dar s-a străduit să facă lucrurile cât mai bine. Într-o anumită măsură, viața lui a fost hotărâtă de asasinat.

Sau ar fi mai corect să spunem „asasinate”? Robert a ocupat o funcție guvernamentală sub președintele James Garfield. Apoi, Garfield a fost ucis de Charles Guiteau în gara din Washington, în 1881.

Guiteau era furios că rolul său în câștigarea alegerilor de către Garfield nu fusese recunoscut. Și ghici cine a fost martor al acestor evenimente șocante? Robert Todd Lincoln!

Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, și mai ieșit din comun este faptul că Robert s-a aflat și în apropierea președintelui William McKinley când acesta a fost asasinat.

Lincoln Jr. se afla la Expoziția Panamericană din Buffalo, New York, în 1901, când McKinley a fost împușcat. Președintele dădea mâna cu oameni din public când anarhistul Leon Czolgosz l-a împușcat de două ori în abdomen.

Robert Lincoln se afla chiar în fața încăperii când a avut loc asasinatul. La acest moment, probabil că Robert Lincoln începuse să se întrebe dacă nu cumva era vreo piază rea.

După cum amintește Mental Floss, Robert a notat sec că exista „o anumită fatalitate legată de funcția prezidențială acolo unde sunt eu prezent”.

Relația distantă a lui Robert cu tatăl său este bine documentată. Dar Robert nu s-a înțeles prea bine nici cu mama lui, Mary Todd Lincoln. La un deceniu după moartea soțului ei, în 1875, Robert a internat-o într-un ospiciu.

„Mulți cred că mama lui nu și-a revenit niciodată după ce și-a pierdut soțul și trei fii. Mary a primit cu resentimente internarea ei forțată și, cu ajutorul avocatului ei și al unui prieten, a trimis unui ziar din Chicago o poveste care arunca îndoieli asupra faptului că era nebună”, scrie Mental Floss.

Asasinarea președintelui american William McKinley, 1901. Foto: Wikimedia

În cele din urmă, a fost externată. Problemele ei mintale au fost legate de tulburarea bipolară, deși aceste teorii nu au fost dovedite. Relația dintre ea și Robert a avut de suferit pe termen lung.

Familia Lincoln a avut parte de multe greutăți. Fiul lui Robert, Jack, a murit la vârsta de 16 ani. În ultimii săi ani, Robert a fost ministru delegat în Marea Britanie, ocupând funcții în stat în mandatele președinților Benjamin Harrison și Grover Cleveland.

A murit în somn în 1926, în urma unei hemoragii cerebrale. Robert Lincoln și-a trăit viața fiind judecat constant în comparație cu o personalitate colosală. Puțini oameni  aflați în situația sa ar fi reușit să realizeze atâtea lucruri precum fiul lui Abraham Lincoln.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>