Robert Cornish, doctorul care a încercat să învie un condamnat la moarte

Sintagma de „savant nebun” este folosită adeseori pentru a-i desemna pe cei mai excentrici oameni de știință, însă în 1935, doctorul Robert Cornish a reușit să ducă expresia la un cu totul alt nivel.

În anii ’30, acest cercetător excentric și genial – care absolvise facultatea la doar 18 ani – și-a petrecut mai multe luni făcând experimente bizare pe câini și încercând să-i aducă înapoi la viață din starea de moarte clinică.

dr. robert cornish
Simulare a primului pas din procedura de „înviere”: subiectul este legat de un balansoar și i se injectează un stimulent cardiac. Dr. Robert Cornish leagă pacientul de balansoar, în timp ce asistenții săi, John Finn (centru) și chirurgul V.M. Margutti, (dreapta) se pregătesc să-i facă pacientului respirație artificială. Foto: Bettmann Archive/Getty Images

Apoi, ambițiile lui s-au schimbat. Și-a propus să facă experimente pe oameni și i-a prezentat procedura directorului unei închisori, în speranța că va găsi un cobai printre condamnații la moarte.

Procedura lui era mai degrabă șocantă. Cornish sufoca animalele, le punea într-un balansoar, iar după ce le făcea injecții cu adrenalină și cu heparină (un anticoagulant), le legăna cu putere, până când sângele începea să curgă din nou.

Presa vremii îl creditează cu succese pe Robert Cornish în două cazuri din totalul de cinci experimente efectuate pe câini. Deloc original, botezase fiecare câine „Lazăr” sau „Phoenix”.

Robert Cornish: „Să încercăm și pe oameni!”

dr. robert cornish
Robert Cornish alături de un câine „Lazăr” eutanasiat și readus la viață, pentru scurtă vreme, cu injecții cu adrenalină. Foto: Bettmann Archive/Getty Images

Entuziasmat de aparentul succes al acestor experimente pe câini, Cornish dorea acum să încerce o procedură similară pe oameni. Thomas McMonigle, care era condamnat la moarte și se afla în închisoarea San Quentin așteptând execuția, s-a oferit voluntar pentru experimentele doctorului.

Așa că, la câțiva ani după ce ideea experimentului îi venise pentru prima dată, doctorul Robert Cornish a trimis o petiție către administrația penitenciarelor din California. A explicat că voia să încerce să-l învie pe McMonigle după ce acesta va fi fost ucis în camera de gazare.

Însă directorul de la San Quentin, Clinton Duffy, a intervenit și a respins cererea din motive de siguranță. Duffy a declarat că, după o execuție, era nevoie de aproximativ 30 de minute pentru ca emisiile de gaz să fie evacuate din camera de gazare.

Robert Cornish nu a acceptat refuzul, a făcut contestație și a propus o ofertă nebunească – a spus că avea să construiască o replică a camerei de gazare de la San Quentin, să pună o oaie înăuntru și apoi s-o aducă la viață, ca dovadă că planul său era funcțional.

Desigur, Duffy și tribunalele din California nu s-au lăsat convinse, și pe 20 februarie 1948 McMonigle a fost executat. Unii spun că cererea lui Cornish nu a fost aprobată fiindcă statul California nu dorea să se implice în vreun proces.

Dacă procedura lui Cornish era de succes și McMonigle ar fi fost readus la viață, ar fi fost un om liber, din punct de vedere legal. De vreme ce McMonigle își executase sentința, nu ar fi fost încarcerat din nou.

dr. robert cornish
O simulare a procesului de înviere a deținutului, în care un asistent cară „mortul” din camera de gazare spre aparatul de resuscitare. Dr. Cornish se află în planul îndepărtat, în spatele aparatului. Foto: Bettmann Archive/Getty Images

Mai mult, Robert Cornish a susținut această variantă și, în 1947, a declarat pentru un ziar că „avocații i-au spus că dacă prizonierul ar fi înviat, ar fi fost un om liber din punct de vedere legal.”

La finalul anilor ’50, Robert Cornish a abandonat cercetarea medicală, dedicându-se promovării propriului său produs: „Praful de dinți cu vitamina D și fluor”.

Până la urmă, nu vom să ști niciodată dacă experimentul ar fi avut drept rezultat transformarea unui ucigaș într-un om liber. Însă știm că oamenii de știință nu se pot aștepta ca statul sau un director de închisoare să autorizeze vreodată un astfel de experiment.

În 1935 a fost lansat filmul Life returns, bazat pe ideile și eforturile doctorului Robert Cornish de a învia morții, fie ei câini sau oameni.

Ca să știi mai mult, citește „Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte”

Cățelușa Chaser i-a fascinat atât pe iubitorii de câini, cât și pe oamenii de știință. Povestea ei dezvăluie potențialul dialogului cu câinii cu mult dincolo de comenzile de tipul „adu mingea”. După ce a luat un pui de Border Collie, botezat Chaser, profesorul de psihologie John Pilley a dorit să exploreze granițele învățării limbajului și comunicării dintre oameni și cel mai bun prieten al omului.

Dând dovadă de performanțe considerate până atunci imposibile la câini, Chaser a memorat în scurt timp numele a peste o mie de jucării și propoziții cu multiple elemente de gramatică. Realizările lui Chaser revoluționează modul în care ne raportăm la inteligența animalelor. Călătoria lui John Pilley și a lui Chaser demonstrează puterea învățării prin joc și ne deschide ochii către potențialul nemărginit al animalelor pe care le iubim.

„Chaser: Descoperirea geniului câinelui care știe 1.000 de cuvinte” se găsește cu reducere pe Cărturești sau pe Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

2 comentarii la „Robert Cornish, doctorul care a încercat să învie un condamnat la moarte”

Lasă un comentariu