Robert Cornelius: Omul care și-a făcut primul selfie din lume în 1839

Prima fotografie a apărut cu mult timp în urmă. În ultimii ani, tehnologia foto s-a dezvoltat mult, și vedem asta mai ales la telefoanele inteligente.

Cândva o tehnologie de vârf este astăzi, fotografia este accesibilă oricui. Una dintre primele schimbări aduse de dispozitivele mobile este fotografia „selfie”.

Robert Cornelius în primul „selfie” din istorie. Foto: Wikimedia

Inventată inițial pentru apeluri video, camera de fotografiat de pe fața telefonului a fost introdusă în 2003. De atunci, tehnologia telefoniei video s-a schimbat mult și s-a dezvoltat rapid.

Ca în multe alte cazuri, noua tehnologie a venit cu un efect secundar: fenomenul social numit „selfie”. Este probabil cel mai popular tip de fotografie de azi și îi oferă celui care o face un control total asupra fotografiei, așa că rețelele sociale au fost copleșite de „selfie-uri”.

Mulți ar crede că primul „selfie” a fost realizat în 2003, însă acesta a fost de fapt făcut cu mult timp înainte de apariția „camerei pentru selfie”.

Al doilea selfie al lui Cornelius. Foto: Wikimedia

Născut în 1809, în Philadelphia, americanul Robert Cornelius a fost un pionier al fotografiei. A fost interesat de chimie de mic și s-a alăturat tatălui său, care deținea o afacere axată pe producerea foliilor de argint și poleirea metalelor.

După ce a avut succes și a devenit bine cunoscut pentru munca sa, Cornelius a fost abordat de inventatorul american Joseph Saxton. Inventatorul i-a cerut lui Robert să producă o folie de argint pentru dagherotipul său și astfel s-a născut interesul lui Robert pentru fotografie.

Dagherotipul a fost primul proces fotografic disponibil pentru public și cel mai comun proces fotografic timp de 20 de ani după inventarea sa. Denumit după inventatorul său, Louis-Jacques-Mande Daguerre, dagherotipul a fost introdus pe piață în 1839.

Philadelphia, 1840. Foto: Wikimedia

Procesul era destul de complicat. Fotograful sau, în acest caz, dagherotipistul, lustruia o folie de cupru placat cu argint până când arăta ca o oglindă. Apoi, folia era tratată cu fum, devenind sensibilă la lumină, ca să poată fi expusă într-o cameră de fotografiat pentru atâta timp cât era nevoie.

Iluminarea era factorul decisiv în ceea ce privea durata de timp în care se realiza o fotografie. Dacă mediul era bine iluminat, era nevoie de mai puține secunde pentru a realiza dagherotipul. Mai puțină lumină însemna că procesul va dura mai mult.

După ce a făcut cunoștință cu acest proces, Cornelius s-a decis să dezvolte și să perfecționeze dagherotipul. Munca lui a avut drept rezultat primul „selfie” din lume.

Cum dagherotipul avea nevoie de multă lumină, Robert trebuia să lucreze în aer liber. Primul „selfie” a fost realizat în octombrie 1839, în fața magazinului cu lămpi și candelabre al familiei sale.

Pentru fotografie, Robert a folosit o cutie în care a fost fixată o lentilă din sticlă pentru ochelari de mers la operă.

Cum dagherotipul avea nevoie de 3-15 minute ca să fie realizat, tânărul fotograf a avut destul timp să îndepărteze capacul de pe lentilă, să fugă în fața aparatului, să stea acolo atâta cât era nevoie și apoi să înlocuiască acest capac de lentilă.

În autoportret, imaginea lui Robert apare descentrată, înfățișând un bărbat cu părul ciufulit și brațele încrucișate, privind nesigur spre cameră. Este una dintre cele mai vechi fotografii care înfățișează un om.

Prima fotografie din lume, de Louis-Jacques-Mande Daguerre, surprinde doi oameni (în partea din stânga-jos). Foto: Wikimedia

Fotografia lui Daguerre cu Boulevard du Temple a fost realizată cu un an înainte și înfățișează două figuri umane pe trotuar, care au apărut accidental în fotografie.

După aceste succese, din 1841 până în 1843, Robert a înființat și condus două dintre primele studiouri de fotografie din SUA. Pe măsură ce popularitatea fotografiei a crescut și s-au deschis tot mai multe studiouri fotografice, Cornelius le-a închis pe ale sale.

Nu este clar dacă și-a pierdut interesul pentru fotografie sau dacă a fost motivat de bani, realizând că putea câștiga mai mult lucrând pentru compania de gaz și iluminare a familiei sale.

Detaliu: primii oameni fotografiați vreodată sunt doi necunoscuți, un lustragiu de pantofi și clientul său. Foto: Wikimedia

Ca să știi mai mult, citește „100 de fotografii care au schimbat lumea”

O carte-album de colecție cu cele mai importante 100 de fotografii din istoria lumii și descrierea istoriei acestora. Momente mărețe din istorie imortalizate în 100 de fotografii! De la deschiderea mormântului faraonului Tutankhamon la primul zbor al fraților Wright, de la ciuperca atomică din Nagasaki la prima aterizare pe lună, cele 100 de fotografii marchează momentele cele mai importante din istoria omenirii. Acestea ne reamintesc nu numai că fotografia reține evenimentele majore din întreaga lume, dar și că este un mod de a aduce în atenția opiniei publice realitatea acestor evenimente. Această carte cu o realizare grafică de excepție ce include comentarii pentru fiecare imagine este pur și simplu de nelipsit din biblioteca ta.

„100 de fotografii care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu