Acest oraș-văgăună are nevoie de oglinzi pentru a vedea Soarele iarna

Rjukan este un orășel industrial din municipalitatea Telemark, din Norvegia, situat într-o vale adâncă, la poalele impunătorului munte Gaustatoppen. Timp de șase luni, piscurile înalte care străjuiesc orașul blochează o mare parte din lumina solară, lăsând așezarea în umbră totală din septembrie până în martie.

Dar, începând din 2013, cei 3.400 de locuitori ai orașului se bucură de un un petic luminat de razele solare care cad în piața centrală. Lumina este reflectată de trei oglinzi (denumite heliostate) uriașe, montate pe un versant la aproximativ 450 de metri distanță de piață.

Oglinzile se mișcă după Soare

Rjukan 01
Foto: EPA

Oglinzile captează lumina solară și o direcționează spre piață, unde iluminează aproximativ 600 de metri pătrați. Controlate de un computer, oglinzile urmăresc traiectoria Soarelui pe cer.

Își schimbă poziția la fiecare zece secunde, pentru a asigura lumina pentru locuitorii din Rjukan pe durata întregii zile. Planul de a ilumina așezarea a fost conceput acum un secol de către fondatorul orașului, industriașul Sam Eyde. Acesta a construit aici o fabrică de îngrășământ.

A ales locul pe care se află astăzi Rjukan deoarece în apropiere se află o cascadă de 104 metri, care permite generarea unei cantități mari de energie electrică. Eyde a cheltuit sume colosale pentru a construi orașul și fabrica.

Rjukan 02
Foto: EPA

Înainte, urcau cu telecabina

Dar, în acele vremuri, Eyde nu și-a putut pune în aplicare planul de iluminare cu oglinzi deoarece nu exista tehnologia necesară. În schimb, în 1928, el a construit o telecabină.

Rjukan 04
Foto: Reuters

Pentru o sumă modică, locuitorii orașului urcau aproximativ 500 de metri pe munte, pentru a se bucura de lumină. Gondola funcționează și astăzi, transportând mii de oameni în fiecare an.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Rjukan 05
Foto: EPA

Ideea de iluminare a orașului a fost repusă pe tapet în 2005 de un localnic, artistul Martin Andersen. Bărbatul a convins primăria să finanțeze proiectul de montare a oglinzilor.

Cu ajutorul investiției publice și al unor sponsorizări (majoritatea provenind de la compania fondată de Eyde), Andersen a strâns cei 800.000 de euro necesari montării oglinzilor.

După ce proiectul tehnic a fost definitivat, oglinzile au fost montate în 2013, aducând pentru prima oară Soarele în oraș pe timpul iernii.


În continuare, citește despre planurile Chinei de a lansa o lună artificială pentru iluminatul stradal.


Distribuie articolul:

Citește în continuare

Lasă un comentariu