Ritualul de exorcizare: Cea mai neînțeleasă practică religioasă

În sens larg, a exorciza înseamnă a elibera un loc, o persoană sau chiar un obiect de o formă de influență spirituală negativă. Ritualul de exorcizare este prezent în toate culturile și tradițiile religioase, dar este cel mai des întâlnit în religiile creștină și islamică.

Este important de subliniat că în cercurile creștine și islamice există, totuși, un spectru larg de opinii despre exorcism și locul său în secolul XXI. De exemplu, în rândul ortodocșilor și catolicilor există voci care neagă existența unor entități demonice.

Ritualul de exorcizare
Foto: The Economist

Totuși, oficial, aceste biserici acceptă posibilitatea posesiei demonice și oferă asistență religioasă specială în astfel de cazuri.

Cu toate acestea, realitatea din cadrul acestor biserici este foarte diferită de imaginea prezentată de Hollywood. Ritualul de exorcizare este realizat doar de preoți cu pregătire specială și, de cele mai multe ori, în condiții de maximă discreție.

Cum se face ritualul de exorcizare

Ritualul de exorcizare 02
Scenă din filmul „Exorcistul” (1973). Foto: Scene360

Un element-cheie al cursurilor de formare pe care le organizează Vaticanul este să ajute preoții să își dea seama dacă neajunsul este generat de probleme de sănătate mintală sau emoțională, mai degrabă decât de cauze supranaturale.

Preotul ajută persoana să primească asistența de care are nevoie, iar ritualul de exorcizare nu ar trebui îndeplinit fără evaluarea unui medic specialist.

Ritualul de exorcizare se practică și în secolul XXI

În România, teoretic, exorciștii au dispărut ca meserie din Evul Mediu, iar singura slujbă de exorcizare rămasă în creștinismul ortodox este cea de Botez, care ar trebui să-i confere celui botezat protecție față de demoni.

Totuși, există două rugăciuni ortodoxe numite Moliftele Sfântului Vasile cel Mare și Moliftele Sfântului Ioan Gură de Aur care au ca scop eliminarea demonilor și diavolilor din trupul unui creștin. Preoților li se recomandă să le spună rar, doar la nevoie sau în ziua de Sfântul Vasile.

Ritualul de exorcizare 03
Foto: QZ

Pentru catolici, există niște reguli clare – fiindcă exorcismul este o practică pentru cazuri deosebite, care implică oameni fragili și adeseori bolnavi. Când este îndeplinit, ritualul de exorcizare implică rugăciuni, cititul din Biblie și punerea mâinilor pe suferind.

Exorcizarea autorizată nu include vreo formă de contact violent sau interacțiuni cu conotații indecente. Termenul „slujbă de eliberare” este preferat celui de „exorcizare”. Preoții consideră că o astfel de slujbă face parte din misiunea de vindecare.

Prin contrast, în alte tradiții (de exemplu în unele ramuri penticostale și evangheliste), exorcizarea este privită ca o activitate de rutină. Mulți membri ai comunității o privesc fără îngrijorare, aproape ca pe un ritual de purificare.

Cei care trec prin astfel de ritualuri nu se supun neapărat vreunui risc, însă există întotdeauna și acest pericol.

Ritualul de exorcizare este, uneori, violent

Fără un motiv bun, statul nu poate limita libertatea religioasă a cetățenilor. De aceea, reglementarea exorcismului ar fi greu de susținut. Însă ar fi un gest iresponsabil să ignorăm problemele puse de practica exorcizării.

Au existat numeroase cazuri tragice (de exemplu, exorcizarea de la Tanacu, în urma căreia a murit o femeie), în care copii și adulți, deopotrivă, au murit în urma ritualurilor de exorcizare. Există dovezi că unii oameni au fost supuși la ritualuri pentru care nu și-au dat consimțământul.

Ritualul de exorcizare 04
Annelise Michel, tânăra din Germania care a murit după ce a fost supusă unui ritual de exorcizare. Cazul tinerei a fost intens mediatizat. Foto: Pinterest

Altora nu li s-a permis accesul la tratament medical pentru o anumită perioadă de timp, ceea ce le-a prelungit suferința. De asemenea, unele grupuri religioase practică ritualuri de exorcizare care implică un anumit grad de violență.

Aceștia cred că spiritul malefic posedă corpul și că, prin transformarea corpului într-un loc neospitalier, demonul poate fi alungat.

Acest lucru este periculos, deoarece atunci când persoana în cauză cere oprirea demersului se poate interpreta că această cerere vine din partea demonului, și nu din partea suferindului.

Totuși, consimțământul victimei nu îi va folosi exorcistului în fața judecătorului, în eventualitatea în care victima suferă vătămări corporale. Și totuși, în multe țări occidentale, exorciștii au o libertate considerabilă.


În continuare, descoperă 10 demoni ridicoli din religiile lumii, iar apoi citește mai multe despre aceste 9 secte religioase înfiorătoare, ce fac filmele de groază să pară comedii.

Ca să știi mai mult, citește „Primele religii”

Asemenea limbilor vii care își au rădăcinile în limbile „moarte”, religiile vii își au rădăcinile în religiile dispărute sau se înscriu în continuitatea ritualurilor dintâi pe care le-au reluat, le-au reformulat, le-au încărcat cu alte sensuri, fără să le păstreze întotdeauna amintirea.

Momentele importante ale vieții – nașterea, pubertatea, moartea -, penitențele și sacrificiile, raportul dintre om, natura și animale descoperă urmele profunde lăsate de gândirea animistă în peisajul religios de astăzi. Istoricul religiilor Odon Vallet încearcă să regăsească moștenirea credințelor animiste în religiile actuale.

„Primele religii” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau eMag.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu