Lăcomie fără limite: Au ucis un rinocer pentru mai puțin de 1 centimetru de corn

Uneori, lăcomia omului nu are limite, iar asta se vede cel mai bine în modul în care tratează mediul înconjurător. Pentru a obține blănuri, fildeș sau alte materiale, oamenii au vânat anumite specii până când le-au adus în pragul dispariției.

Și, deși în ultimele decenii lucrurile parcă s-au mai îndreptat, braconierii continuă să ucidă animale sălbatice, uneori pentru câștiguri infime.

Nu a contat că avea pui

Rinocer Bella 01
Cadavrul Bellei, așa cum a fost găsit pe 28 iunie. Foto: metro.co.uk

Unul dintre cele mai recente astfel de cazuri a avut loc pe 28 iunie 2018. Braconierii din Parcul Kragga Kamma din Africa de Sud au ucis un rinocer alb – pe nume Bella – pentru mai puțin de un centimetru de corn.

„O tragedie a lovit familia noastră de rinoceri, aici în Parcul Kragga Kamma. Frumoasa noastră Bella, în vârstă de 20 de ani, a fost ucisă cu brutalitate de către braconieri în noaptea zilei de joi. Puiul ei, pe nume Tank, a rămas orfan”, au anunțat oficialii parcului tragicul eveniment.

Tank are doar 16 luni și încă depinde de laptele matern. Micuțul a fost găsit de îngrijitori lângă cadavrul mamei sale.

Pentru un centimetru de corn

Bella si Tank
Bella și puiul ei, Tank. Foto: abc.es

Braconierii care au ucis-o pe Bella au împușcat-o, iar apoi i-au tăiat fața, pentru a extrage ce mai rămăsese din cornul care îi fusese îndepărtat cu o săptămână înainte.

Autoritățile parcului au decis să îi înlăture cornul tocmai pentru a o proteja de braconieri, care vânează rinocerii special pentru coarnele lor prețioase.

Însă, faptul că Bella mai avea, practic, doar rămășițe din ceea ce a fost cândva un corn nu i-a oprit pe braconieri.

„E dincolo de orice înțelegere faptul că rinocerul a fost ucis pentru numai un centimetru de corn”, au spus oficialii parcului într-o postare pe Facebook.

Moartea Bellei face parte dintr-un val de braconaj care a lovit populația de rinoceri a Africii. În 2007, 13 exemplare au fost ucise în rezervațiile din Africa de Sud.

Numărul a crescut exponențial în numai un deceniu, iar în 2017 au fost uciși mai mult de 1.000 de rinoceri.

Coarnele de rinocer, marfă prețioasă

Rinocer Bella 02
Bella, ucisă pentru un centimetru de corn. Foto: bccharts.net

Braconajul este în creștere deoarece coarnele de rinocer sunt un bun de preț, folosit mai ales în scopuri medicale în unele părți din Asia și Africa. În Vietnam, de exemplu, se crede că aceste coarne sunt un leac pentru cancer.

Acolo, coarnele pot fi vândute pe piața neagră pentru mii de dolari. Valoarea coarnelor variază de la o piață neagră la alta, însă o jumătate de kilogram poate ajunge să valoreze 3.000 de dolari în Africa de Sud.

În sud-estul Asiei, un corn întreg poate costa 300.000 de dolari .

O adevărată rețea pentru apărarea animalelor

Rinoceri
Pentru a nu cădea victime braconierilor, rinocerii ajung să fie păziți de oameni înarmați. Foto: newspulseonline.com

Astfel de prețuri au dus la un braconaj agresiv. Parcurile care adăpostesc rinoceri fac tot ce pot pentru a preveni vânarea ilegală a animalului.

„Trebuie să iei toate măsurile de siguranță posibile, patrule de zi și de noapte, posturi de observație, supraveghere aeriană, rețele de informatori”, a spus pentru The Times Cathy Dean, director al asociației Salvați Rinocerii, după moartea Bellei.

Cât despre prinderea braconierilor care au ucis-o pe Bella, oficialii parcului au spus că au adunat toate probele pe care le-au găsit la locul incidentului. Cu toate acestea, până acum ei nu au aflat dacă autoritățile au măcar niște suspecți.

Pe 1 iulie, oficialii parcului au informat că Tank este hrănit cu lapte de vacă și că starea lui este mai bună.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Lăcomie fără limite: Au ucis un rinocer pentru mai puțin de 1 centimetru de corn”

Lasă un comentariu