Le-au permis vecinilor să ia „o plasă sau două” de ridichi și s-au trezit cu o pagubă de 38.000 de euro

Când doi fermieri din Hubei, China, le-au permis vecinilor să ia „o plasă sau două” din recolta lor de ridichi albe, nu aveau de unde să știe că acest lucru avea să-i coste întreaga producție de 500 de tone – adică aproximativ 38.000 de euro.

Xu Jiuge, unul dintre fermierii care au suferit această pierdere incredibilă, a declarat pentru ziarul Chutian Metropolis Daily că el și partenerul său le-au permis vecinilor să ia câteva ridichi pentru acasă, după ce aceștia au lăudat legumele, spunând că ar avea un gust nemaipomenit.

O invitație de bun-simț s-a transformat într-un furt în toată regula. Foto: Chutian Metropolis Daily

La urma urmei, era vorba doar de câțiva vecini și, dacă fiecare lua o plasă sau două de ridichi, recolta de sute de tone nu ar fi fost afectată. Însă fermierii nu se așteptau ca bunăvoința lor să dea naștere unui jaf generalizat pe care nici măcar poliția nu l-a putut opri.

„Sătenii ne-au spus că ridichile noastre aveau un gust minunat în supă și ne-au întrebat dacă puteau lua câteva. Erau vecinii noștri și ne-am gândit că nu era mare lucru și i-am lăsat să culeagă câteva… Însă, cumva, asta a dat naștere zvonului că ridichile noastre erau gratuite”, a declarat Xu Jiuge pentru presa chineză.

Nimeni nu știe cine a lansat zvonul că ridichile se dădeau pe gratis, însă un lucru e sigur – zvonul s-a răspândit aproape instantaneu. A doua zi, tarlaua fermierilor era plină cu oameni pe care nu îi mai văzuseră niciodată, dintre care unii veniseră de la mare distanță pentru niște ridichi gratis.

Fermierii au încercat să cheme poliția, însă nu puteau face mare lucru pentru a opri masele.

În direct din lanul de ridichi. Odată ce „ziua recoltei” s-a viralizat pe rețelele de socializare, au venit la cules și oameni care locuiau la 120 de kilometri depărtare. Foto: Chutian Metropolis Daily

„Cei mai mulți au venit de la 7 dimineața. Holda era plină de oameni. Am estimat că, în acea zi, au venit 3000 de oameni. Unii dintre ei veniseră de la 120 de kilometri distanță”, a spus Xu.

Unii dintre profitori au transmis pe internet, în direct, culegerea ridichilor, invitându-și prietenii să li se alăture. Proprietarii nu au putut face nimic, privind cum recolta lor de 500 de tone se evapora în fața ochilor lor.

Amabilitatea lor i-a costat aproape 40.000 de euro… Totuși, nu s-au arătat foarte supărați, spunându-le reporterilor că ei consideră că făcuseră un act de caritate și că au de gând să treacă peste asta, fără să depună plângere și să ceară despăgubiri.


În continuare, citește și:

Ca să știi mai mult, citește „China în zece cuvinte”

Scriitorul chinez Yu Hua ne oferă, pornind de la zece cuvinte-cheie, o perspectivă curajoasă asupra Chinei din ultima jumătate de secol, de la Revoluția Culturală și cultul pentru președintele Mao la protestele din Piata Tian’anmen și boom-ul economic din zilele noastre. Pentru cititorul străin, volumul de față este o șansă unică de a înțelege acest colos misterios.

„China în zece cuvinte” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Le-au permis vecinilor să ia „o plasă sau două” de ridichi și s-au trezit cu o pagubă de 38.000 de euro”

Lasă un comentariu