Richard McNair, omul care a evadat din pușcărie făcându-se colet poștal

Richard McNair s-a expediat prin poștă ca să scape din închisoare, însă cea mai ciudată parte a evadării sale a urmat abia după aceea…

Cu toate că este un ucigaș condamnat, Richard McNair a devenit notoriu abia după ce și-a demonstrat abilitatea extraordinară de a scăpa din închisoare. Bărbatul a evadat din pușcărie de trei ori, performanță care este deja impresionantă. Însă a treia sa evadare, cea din 2006, a necesitat o creativitate cum rareori îți este dat să întâlnești.

Richard McNair
În 1992, Richard Lee McNair a evadat prin sistemul de aerisire al închisorii. Foto: Wikimedia / Pixabay

Născut în Oklahoma, SUA, pe 19 decembrie 1958, acest om a fost descris încă din copilărie ca fiind foarte inteligent. Iată cum îl caracteriza fratele său:

„Este cea mai inteligentă persoană pe care am întâlnit-o vreodată. Era un tip de treabă, pe care l-am admirat întotdeauna, până când a făcut niște alegeri proaste…”

Wikipedia amintește că, în noaptea de 17 noiembrie 1987, McNair a intrat prin efracție într-un depozit de cereale, cu intenția de a fura, dar a fost surprins de doi bărbați.

Unul dintre ei era șoferul de camion Jerome Theis, pe care McNair l-a împușcat, omorându-l pe loc. McNair a tras și în al doilea bărbat, dar acesta a reușit să supraviețuiască.

Richard McNair
Richard McNair în 2007. Fotografie făcută de poliție. Foto: National Post

După ce poliția l-a interogat, McNair a dezvăluit locul unde ascunsese arma. Ulterior, a primit două sentințe de închisoare pe viață pentru omor și tentativă de omor, pe lângă o sentință de 30 de ani pentru furt.

Prima evadare a lui McNair a fost o reușită relativ modestă. În februarie 1988, la scurt timp după ce a fost arestat, bărbatul a evadat din secția de poliție unde era reținut.

Momentul în care Richard McNair începe seria evadărilor

McNair se afla într-o cameră cu trei detectivi, legat cu cătușe de un scaun. În buzunar avea un tub de balsam pentru buze. Când detectivii l-au lăsat singur, bărbatul și-a uns mâinile cu balsam și le-a scos din cătușe.

Odată ieșit din secție, McNair a început să fugă pe străzi, cu polițiștii pe urmele lui. A intrat într-o clădire, iar oamenii legii au urcat după el până la etajul al treilea.

Înconjurat, McNair a sărit în gol. S-a izbit de sol și s-a rănit la spate, iar polițiștii l-au reținut. Însă această aventură a fost doar „încălzirea” pentru următoarea evadare.

În octombrie 1992, pe când își executa pedeapsa într-un penitenciar din statul Dakota de Nord, McNair și alți doi deținuți s-au strecurat printr-o gură de ventilație, conform ATI.

De data aceasta, McNair  a reușit să rămână în libertate pentru mai multă vreme, fiind recapturat abia în iulie 1993. Apoi, a fost trimis într-o închisoare maximă securitate din statul Louisiana. De aici, avea să execute un adevărat tur de forță al evadărilor.

Un colet special

Richard McNair
Fotografie făcută în arest. Foto: Fandom

În închisoare, sarcina lui McNair era să recondiționeze saci poștali rupți. Aici și-a pregătit marea evadare, care a avut loc pe 5 aprilie 2006.

A construit un fel de cocon din materialele pe care le avea la dispoziție, a potrivit în el un tub pentru respirat, l-a ascuns sub o grămadă de saci poștali de pe un palet și a intrat în el.

McNair a rămas în cocon până când un motostivuitor a preluat paletul (care era strâns legat) și l-a dus într-un depozit din apropiere, în afara închisorii.

Când angajații din depozit au plecat să ia prânzul, McNair a ieșit din sac cu ajutorul unui cuțit, devenind din nou un om liber. Însă partea cea mai impresionantă a evadării sale abia acum urmează.

Cum să convingi un polițist că ești altcineva

La scurt timp după evadare, un ofițer de poliție l-a văzut pe McNair alergând pe lângă șinele de tren. Știind că în apropiere se petrecuse o evadare din închisoare, polițistul l-a oprit. Camera de filmat din mașina ofițerului a înregistrat întreaga discuție.

Deși nu avea acte la el și semăna cu descrierea făcută evadatului pe care polițistul tocmai o primise prin radio înainte de a-l opri, McNair a reușit să-l ducă cu vorba pe omul legii.

Filmul de mai jos surprinde momentul în care Richard McNair îl convinge pe polițist că nu este deținutul evadat pe care îl căuta, ci doar un alergător oarecare.

I-a spus ofițerului că se numește Robert Jones și că a ieșit  doar să facă puțin jogging. Câteva minute mai târziu, a făcut o greșeală și a spus că îl chema Jimmy Jones, însă ofițerul nu a observat.

„Partea proastă este că semeni cu evadatul”, a spus ofițerul, referindu-se la descrierea pe care tocmai o primise. „Ce ghinion, nu-i așa?”, a replicat McNair.

Polițistul l-a sfătuit ca data viitoare să poarte cu el actele de identitate. Cei doi au râs împreună, după care omul legii i-a urat să aibă grijă, iar McNair și-a continuat alergarea.

Este clar că McNair era, așa cum spunea și fratele lui, un tip cu adevărat inteligent și inventiv. Autoritățile nu aveau cum să îl contrazică:

„Cred că este un tip inteligent”, avea să-l caracterizeze Tim Schuetzle, gardian la una dintre închisorile prin care a trecut McNair.

După ce a evadat pentru a treia oară, McNair și-a găsit timp să-i trimită lui Schuetzle o felicitare de Crăciun. Evadatul a rămas în libertate timp de un an și jumătate.

Întreaga conversație a „alergătorului” cu polițistul a fost înregistrată. Foto: YouTube

A fost prins în Canada, pe 24 octombrie 2007, la 160 de kilometri de granița cu SUA, conducând un camion furat. McNair a încercat din nou să fugă, însă un polițist l-a imobilizat.

Astăzi, McNair se află într-o celulă din ADX Florence, o închisoare de maximă securitate din Colorado.

Aici au fost închiși condamnați notorii, precum cel care a pus bomba la maratonul din Boston, Djohar Țarnaiev, Ted Kaczynski, supranumit „Unabomber”, și Richard Reid, un terorist britanic care a încercat să detoneze un dispozitiv exploziv încorporat în pantofii lui, în timp ce zbura de la Paris la Miami, în 2001.

ADX Florence este considerată cea mai sigură închisoare din SUA, „al doilea Alcatraz”, iar McNair și-a câștigat cu prisosință un loc în ea.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu