Rhinoplax vigil, pasărea cu cască, este vânată pentru „fildeș”

Având lungimea de până la 1.2 metri și un ornament neobișnuit pe cap, Rhinoplax vigil – pasărea cu cască – lasă o impresie profundă asupra oricărui om care are norocul să o vadă.

De ce noroc? Pentru că, din păcate, vorbim despre o specie pe cale de dispariție. Puținele exemplare care mai există sunt răspândite în Malaezia, Myanmar, Thailanda, Brunei, Singapore și Indonezia.

Rhinoplax vigil
Foto: Doug Janson / Wikimedia

Ornamentul de pe capul acestei păsări este neobișnuit. În mod normal, așa-numita cască a păsărilor înrudite cu Rhinoplax vigil este spongioasă și acționează ca o cutie de rezonanță, amplificându-le țipetele pe care le emit în timp ce zboară prin pădurea tropicală.

Dar, în cazul lui Rhinoplax vigil, casca este solidă și, prin urmare, destul de grea, reprezentând aproximativ 11% din greutatea animalului (care ajunge la 3 kilograme).

În loc să fie utilizată pentru amplificare, casca solidă a lui Rhinoplax vigil este folosită în timpul duelurilor cu alți masculi, care se lovesc cap în cap în timp ce zboară.

Din păcate pentru această pasăre, casca sa prezintă de multă vreme un interes deosebit pentru o altă specie: Homo sapiens.

La fel ca în cazul multor alte animale neobișnuite de pe planetă, omul a văzut-o, a vrut-o, a luat-o și apoi s-a tot servit până când aproape că a anihilat specia.

În consecință, această pasăre este acum în real pericol de dispariție.

Rhinoplax vigil
În stare neprelucrată, capul unei păsări cu cască se vinde cu prețuri începând de la 3.700 de dolari. Foto: BBC / Science Photo Library

Având în vedere că habitatul păsării cu cască este în continuă diminuare, iar poftele braconierilor pentru așa-numitul „fildeș” de pasăre este în continuă creștere, Uniunea Internațională pentru Conservarea Speciilor (UICS) a modificat în urmă cu câțiva ani statutul păsării, care este considerată acum în „pericol iminent”.

„Se estimează că va avea loc un declin extrem de rapid al populației acestei specii în următoarele trei generații (circa 60 de ani), ca urmare a presiunii intense exercitate de vânătoare și de pierderea habitatului. Specia aproape că a dispărut din regiunile din Sumatra în care se găsea cândva din abundență”, se arată pe site-ul UICS.

Rhinoplax vigil este vânată pentru „fildeș”

„Fildeșul” de Rhinoplax vigil, numit și jad auriu, este format, de fapt, din cheratină, aceeași substanță care se găsește și în părul și în unghiile oamenilor.

Rhinoplax vigil
O sculptură din „fildeș” de pasăre. Foto: Yahoo News

Deși seamănă cu fildeșul de elefant, este mai moale și mai ușor de sculptat. În mod natural, este de culoare galben-auriu, dar pe măsură ce pasărea își îngrijește penele cu ciocul, răspândește uleiuri care îi conferă o culoare roșiatică.

Oamenii din regiunile în care trăiește pasărea cu cască au fabricat vreme de secole bijuterii și alte articole din acest „fildeș”; localnicii cred că acest material își schimbă culoarea atunci când intră în contact cu otrava.

Din păcate, în secolul XIV, și călătorii chinezi au descoperit jadul auriu, astfel că interesul pentru Rhinoplax vigil a crescut exponențial.

pasărea cu cască
Detaliu de pe o sculptură din „fildeș” de pasăre cu cască. Foto: BBC / Science Photo Library

În dinastia Ching, care s-a încheiat în 1644, „fildeșul” de pasăre cu cască era mult mai apreciat decât jadul sau fildeșul de elefant. Iar în 2011 lumea a asistat la o renaștere a interesului chinezilor pentru sculpturile din cheratină.

Astăzi, „fildeșul” de pasăre antic poate fi cumpărat legal în unele părți ale lumii, în același mod în care poate fi achiziționat și fildeșul de elefant antic.

Cu toate acestea, comerțul cu „fildeș” de pasăre este limitat, astfel că produsul este mai scump decât fildeșul convențional.

Mai poate fi salvată pasărea cu cască?

pasărea cu cască
Foto: BBC / Science Photo Library

Din nefericire, din cauza că „fildeșul” de pasăre se găsește atât de greu, contrabanda cu acest material este extrem de profitabilă.

Potrivit lui Nigel Collar, reprezentant al BirdLife International, rețelele de contrabandiști angajează localnici care împușcă orice pasăre care seamănă cu Rhinoplax vigil, în speranța că astfel vor pune mâna măcar pe un specimen de pasăre cu cască.

Parcă pentru a face situația și mai dificilă, aceste păsări se reproduc doar o dată pe an.

Femela se închide cu puiul în cuibul amenajat în trunchiul unui copac și se bazează în totalitate pe mascul pentru furnizarea de hrană; dacă masculul este ucis, întreaga familie va muri, cel mai probabil.

Din păcate, dacă nu va avea loc o îmbunătățire rapidă a situației cu privire la conservarea mediului, braconaj și contrabandă, zilele păsării cu cască sunt numărate.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>