Revolta Brânzei: Ziua în care foamea a aruncat în haos un oraș întreg

La 2 octombrie 1766, Târgul de Gâște, eveniment organizat anual în orașul englez Nottingham, a fost scena unei revolte ieșite din comun. O mulțime de localnici furioși a luat cu asalt târgul, jefuindu-i pe comercianți.

Pe parcursul a trei zile, rămase în istorie drept Revolta Brânzei din Nottingham, sute de calupuri de brânză, unele în calupuri mari cât un butoi, au fost furate și rostogolite pe străzi de oamenii nemulțumiți.

Revolta branzei
Foto: Pinterest

Unul dintre calupuri l-a lovit tocmai pe primarul orașului, care a încercat să intervină ca să calmeze spiritele.

Această scenă pare desprinsă dintr-un film de comedie, însă evenimentul a fost cât se poate de real și a avut o cauză serioasă: sărăcia și disperarea oamenilor din cauza lipsei de alimente și a creșterii prețurilor.

Brânza a devenit un aliment de lux

În 1766, întreaga Europă a înregistrat de recolte foarte slabe, iar oamenii de pe întregul continent erau îngrijorați de lipsa iminentă a alimentelor.

În economia de piață, penuria de hrană duce automat la creșterea prețurilor. Pe acest fond, producătorii englezi de grâu, făină, porumb și alte produse alimentare au început să își vândă marfa pe piețele externe, mai profitabile.

Acest lucru a cauzat o nervozitate crescândă în rândul populației, iar Târgul de Gâște de la Nottingham a fost ocazia perfectă pentru exprimarea nemulțumirilor.

La începuturi, la târgul organizat la Nottingham se vindea exclusiv carne de gâscă, un aliment preferat de localnici. Însă, până în secolul XVIII, comercianții au început să pună la vânzare și alte tipuri de produse.

Potrivit cărții „Alimente și piețe: Lucrările Simpozionului de la Oxford cu privire la hrană și gastronomie” (2014), la Târgul de Gâște din Nottingham din 1766 un calup de brânză de 50 de kilograme se vindea cu 28-36 de șilingi (160-200 de euro, la cursul de astăzi), un preț exorbitant pentru acele vremuri și de două ori mai mare decât cel practicat în alte părți ale țării.

Targul de gaste
Foto: aviculture-europe.nl

Practic, acest lucru însemna că niciun localnic nu își permitea să cumpere brânza vândută în piață, iar acest fapt a stârnit o indignare generală.

Scânteia finală care a declanșat revolta a fost faptul că unii comercianți din Lincolnshire au cumpărat o cantitate mare de brânză cu intenția de a o transporta în propriul comitat, ca să o vândă acolo.

Un grup de localnici din Nottingham le-a cerut comercianților să nu ia brânza, ci să o vândă oamenilor din Nottingham.

Oamenii rostogoleau pe străzi brânza furată

Ceea ce a urmat a implicat jefuirea pe scară largă a depozitelor, magazinelor și inclusiv a unei nave de marfă. Chiar și comercianți care practicau prețuri rezonabile au căzut victime mulțimii furioase.

Ca să împiedice scoaterea brânzei din oraș, localnicii au instituit filtre pe străzi. Câțiva oameni au fost arestați, dar mulțimile au devenit violente, iar autoritățile nu au avut de ales decât să îi elibereze pe prizonieri.

Un proprietar de depozit a organizat o patrulă călare ca să-și recupereze o parte din brânza furată de localnici, care o transportaseră la casele lor din Castelul Donington.

Cu toate acestea, când patrula a ajuns la castel, magistratul a refuzat să permită percheziționarea caselor. Furioși, femeile și copiii din castel au aruncat cu pietre în recuperatori, iar patrula a fost nevoită să se retragă cu mâinile goale.

Revolta branzei 02
Calup de brânză asemănător cu cele vândute la Târgul de Gâște. Foto: Wikimedia

Deoarece la acea vreme brânzeturile erau vândute în calupuri mari, de dimensiunea și forma unui butoi, mulți jefuitori au rostogolit pur și simplu brânzeturile pe stradă.

A intervenit armata

Sosit la fața locului ca să calmeze spiritele, primarul orașului a fost lovit de un calup care o luase la vale. Întrucât edilul nu a putut instaura ordinea, a intervenit armata.

Soldații au tras în mulțime. Unul dintre cei uciși în confruntări a fost William Eggleston, un fermier care încerca să-și protejeze brânza și pe care soldații l-au confundat cu un jefuitor.

Este posibil să fi existat și alți oameni răniți sau uciși, dar numele lor nu sunt înregistrate nicăieri. Revolta a continuat nu numai peste noapte, ci și în următoarele zile, până când ordinea a fost restabilită.

Târgul de Gâște de la Nottingham se desfășoară și astăzi, dar în zilele noastre evenimentul este mai mult o ocazie de distracție pentru localnici. Potrivit estimărilor, peste 400.000 de persoane participă la târg, care durează cinci zile.

Ca să știi mai mult, citește „Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca”

„Ce mâncau oamenii cu mii de ani în urmă? Ce vor mânca peste un secol? Cum și unde au apărut focul, agricultura, creșterea animalelor? Ce mâncau împărații romani? Dar cei chinezi sau regii Franței? Cum mâncau supușii lor? Cum se explică interdicțiile alimentare din fiecare religie? A dispărut cu adevărat canibalismul? Ce legături sunt între sexualitate și alimentație? Cum și unde au apărut restaurantele? Cine a inventat pizza? Cine mănâncă insecte? Dar alge? Ce mănâncă bogătașii de astăzi? Ce popoare se hrănesc cel mai bine? Se va putea asigura o alimentație sănătoasă pentru zece miliarde de oameni? Vom fi oare obligați să mâncăm ceea ce ne va impune o inteligență artificială? Oare mâine vom mai sta la masă împreună?

Această vastă frescă înfățișează modul în care am trecut de la o alimentație variată, naturală și abundentă la produse alimentare standardizate, industriale și făcute pe bandă rulantă, otrăvuri și pentru om, și pentru natură. Ea dezvăluie imensa putere economică, ideologică și politică a industriei alimentare, precum și legăturile mai puțin cunoscute dintre mâncare și conversație, dintre alimentație și putere sau dintre ceea ce mâncăm și geopolitică.

Înțelegerea acestei istorii este fundamentală dacă doriți să vă preocupați de propriul dumneavoastră regim alimentar, să mâncați sănătos și bine – și să salvați natura, de care depinde supraviețuirea omenirii.” (Jacques Attali)

„Istoriile alimentației. Ce va să zică a mânca” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu