Rețeaua „cosmică” de sate descoperită în adâncul junglei amazoniene

Cu ajutorul tehnologiilor moderne de scanare, oamenii de știință au descoperit recent în pădurea amazoniană din Brazilia o rețea vastă de sate abandonate, care datează din secolele XIV-XVIII, conform primelor estimări.

Satele, în formă circulară sau dreptunghiulară, sunt legate de o rețea de drumuri drepte și sunt dispuse în așa fel încât să reflecte modul în care constructorii lor vedeau cosmosul.

Au fost descoperite 35 de așezări

Scanare Lidar
Una dintre scanările realizate de arheologi. În imagine se pot vedea două așezări circulare și o așezare cu formă dreptunghiulară. Foto: Universitatea din Exeter

Scanările au fost realizate de specialiștii de la Universitatea din Exeter, din Anglia, din elicopter, cu ajutorul tehnologiei Lidar (o metodă de măsurare a distanțelor cu ajutorul laserelor).

Așezările au fost descoperite în statul Acre, din vestul Braziliei, regiune faimoasă pentru producția de cauciuc și nuci de Brazilia.

Defrișările masive și săpăturile arheologice realizate anterior în Acre au relevat prezența unor lucrări complexe și a satelor construite în jurul unor movile circulare, însă acum a fost prima oară când zona a fost scanată din elicopter.

Scanare din elicopter
Fotografie realizată în timpul operațiunii de scanare. Foto: Universitatea din Exeter

Până acum, au fost identificate 35 de așezări (25 în formă circulară și 10 în formă dreptunghiulară), care au fost construite între anii 1300 și 1700 și care sunt legate printr-o rețea de drumuri drepte.

Satele circulare au un diametru mediu de 86 de metri, iar cele dreptunghiulare sunt ceva mai mici, cu o lungime medie de 45 de metri.

Exemple
Foto: Universitatea din Exeter

Satele circulare par să fi fost construite după același tipar, cu movile alungite care înconjoară o piață centrală, precum marcajele orelor de pe cadranul unui ceas.

„Atunci când sunt văzute de sus, aceste movile alungite seamănă cu razele Soarelui. De aici vine și denumirea lor, «sois», care în limba portugheză înseamnă «sori»”, au scris cercetătorii în studiul publicat în revista Journal of Computer Applications in Archaeology.

În lucrare, cercetătorii precizează că toate așezările circulare „gravitează” un grup de movile, fiind conectate de acestea prin intermediul drumurilor.

O reprezentare a cosmosului?

Noile descoperiri indică faptul că popoarele amazoniene urmau un model social și arhitectural foarte bine definit atunci când își organizau comunitățile.

Mai mult, tiparul rețelei ar putea fi o „reflexie a modului în care popoarele din America percepeau spațiul cosmic: circular, cu constelațiile învârtindu-se în jurul Pământului”.

Universitatea Exeter
Foto: Universitatea din Exeter

Potrivit arheologului Jose Iriarte, de la Universitatea din Exeter, este foarte posibil ca această structură să fi constituit o reprezentare a cosmosului.

Acum, oamenii de știință speră să descopere mai multe sate ascunse în jungla amazoniană, care – potrivit studiului – au fost create de o cultură care a apărut cândva în jurul anului 950.

Privită la scară continentală, această descoperire este doar un exemplu al modului în care populațiile străvechi din America de Sud modelau peisajul pentru a reflecta principiile cosmice.

Templul Soarelui
Templul Soarelui din Cusco. Foto: Peru for Less

La rândul lor, incașii au urmat un tipar similar când au construit Templul Soarelui Coricancha, din centrul capitalei imperiului, Cuzco. Aici există o rețea de 41 de linii drepte care pornesc din templu, asemenea unor raze.

Aceste linii organizau altarele și sanctuarele din apropierea templului și făceau parte dintr-un sistem care conecta 328 de locuri sfinte din întreg Imperiul Incaș.

Ca să știi mai mult, citește „Barbarii. Civilizații dispărute”

De multe ori ne gândim la civilizațiile Greciei și Romei antice ca la incubatoare discrete ale culturii occidentale, locuri în care ideile despre orice, de la guvernare la artă, erau libere să se dezvolte și apoi să fie distribuite în exterior în lumea mediteraneană mai largă. Dar, așa cum arată Peter Bogucki în această carte, Grecia și Roma nu s-au dezvoltat izolat.

În jurul lor existau comunități rurale care nu cunoșteau scrisul și care aveau culturi radical diferite, despre care puțini dintre noi mai știu astăzi ceva. Ei bine, Bogucki scoate la lumină în mod strălucit poveștile acestor oameni aproape uitați.

Autorul prezintă cum s-au dezvoltat aceste culturi, subliniind complexitatea crescândă a structurilor lor sociale, realizările lor tehnologice și practicile lor ieșite din comun. Rezultatul este o relatare fascinantă despre un capitol foarte puțin cunoscut din istoria omenirii.

„Barbarii. Civilizații dispărute” se găsește cu reducere pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu