Remediile naturale ar putea să ne facă, uneori, mai rău. De ce le preferăm?

Remediile naturale ar putea să ne facă, uneori, mai rău. De ce le preferăm?

Potrivit unui studiu recent, oamenii sunt mai predispuși să apeleze la metode „naturale” atunci când tratează o afecțiune. Oamenii de știință au identificat că motivul din spatele acestei preferințe este faptul că indivizii nu doresc să își afecteze „adevăratul sine”.

De exemplu, dacă aveți o mâncărime puternică, un medic vă poate prescrie două medicamente – unul natural și unul sintetic – pentru a o calma. Ce opțiune ați alege? Se schimbă decizia dumneavoastră dacă vă tratați corpul față de minte?

Conceptul de „natural” ne este puternic comercializat în diverse aspecte ale vieții noastre, de la alimentele pe care le cumpărăm până la suplimentele pe care le luăm. Suntem îndemnați să credem că produsele și medicamentele „naturale” sunt mai sigure și mai sănătoase și, prin urmare, mai bune.

Această înclinație este cunoscută sub numele de „preferința naturală” sau prejudecata „naturalul este mai bun”. Chiar și atunci când consumatorilor li se spune că două produse au aceeași funcție, ei tind totuși să îl prefere pe cel natural.

Un studiu publicat în Journal of Consumer Psychology a adăugat un alt nivel de complexitate la această prejudecată. Acesta a constatat că oamenii sunt mai predispuși să se bazeze pe remedii naturale atunci când tratează ceea ce ei percep ca fiind afecțiuni psihologice, comparativ cu afecțiunile fizice.

În timp ce pacienții au preferat un remediu natural atât pentru mâncărimi, cât și pentru schimbările de dispoziție, aceștia au fost mai înclinați să facă acest lucru în cazul celei din urmă.

Cercetarea a scos la iveală un nou motiv care stă la baza dorinței pentru tratamentele naturale: oamenii sunt îngrijorați de faptul că medicamentele sintetice ar putea avea un impact asupra „sinelui lor real”.

David Gal, profesor de marketing la Universitatea Illinois din Chicago, explică faptul că această preferință nu se referă doar la caracteristicile externe ale unui produs, ci și la modul în care acesta afectează individul.

Gal și colegul său, Tianyi Li, au efectuat șase experimente care au demonstrat o preferință puternică pentru medicamentele naturale în tratarea problemelor psihologice. Ei au urmărit să exploreze dacă această prejudecată ar fi amplificată atunci când este vorba de afecțiuni de sănătate mintală.

Acest studiu a stabilit o legătură între prejudecata „naturalul este mai bun” și un alt domeniu de cercetare psihologică – conceptul de „sine adevărat”. Convingerea despre „adevăratul sine”, pe care mulți o au, merge dincolo de sentimentul de „sine” al unei persoane și cuprinde esența lor de bază, esența care îi face să fie cine sunt.

Oamenii susțin adesea că anumite acțiuni sau trăsături sunt mai „adevărate” decât altele, în special cele bune din punct de vedere moral. Cu toate acestea, Li subliniază faptul că această preferință este o prejudecată, iar a fi natural nu echivalează întotdeauna cu a fi mai sigur sau mai bun.

De exemplu, în Statele Unite, suplimentele nu sunt reglementate, iar compușii naturali pot conține mai multe impurități decât cei sintetici. Optarea pentru opțiuni naturale poate împiedica persoanele să primească tratamentul necesar.

Această preferință pentru remediile naturale devine deosebit de consecventă atunci când vine vorba de chestiuni legate de medicină, cum ar fi alegerea între medicamentele naturale și cele sintetice. Brian Meier, un psiholog de la Gettysburg College, subliniază acest aspect.

El subliniază exemplul pandemiei COVID-19, în care persoanele care preferă remediile naturale au fost mai puțin dispuse să se vaccineze, ceea ce a dus la rate scăzute de imunizare în anumite zone.

Deși este posibil să nu existe consecințe dăunătoare în fiecare situație care implică o preferință pentru produsele naturale, merită să se ia în considerare impactul acestei prejudecăți, în special în cazul deciziilor medicale cu miză mare.

Meier sugerează că, atunci când ne luăm timp să reflectăm asupra alegerilor noastre și să le înțelegem, putem, potențial, să ne gândim mai profund la raționamentul nostru. Acest lucru ne determină să ne întrebăm dacă preferința noastră pentru remediile naturale este întotdeauna cea mai bună abordare.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu