Reinhard Heydrich, „Bestia Blondă”, arhitectul principal al Holocaustului

Definit drept „germanul ideal” datorită fizicului său spectaculos – blond, 1.88 metri înălțime, ochi albaștri și o prezență impunătoare -, Reinhard Heydrich este considerat unul dintre cei mai abjecți ierarhi naziști.

Heydrich s-a născut la 7 martie 1904 și a fost un om ambițios, rece și calculat. În calitate de șef al securității celui de-Al Treilea Reich, a fost ideologul „Soluției finale” și responsabilul pentru condamnarea la moarte a milioane de oameni.

Un ideolog „genial”

Reinhard Heydrich. Foto: Wikimedia

Heydrich a fost arhitectul planului care a oferit Germaniei scuza perfectă pentru a ataca Polonia și a declanșa Al Doilea Război Mondial.

În cadrul așa-numitei Operațiuni Himler, SS a simulat un atac al armatei poloneze asupra unui post de radio german din orașul polonez Gliwice, foarte aproape de graniță. În realitate, a fost vorba de o mână de soldați germani deghizați în uniforme poloneze și conduși de maiorul SS Alfred Naujocks.

Una dintre cele mai îndrăznețe și ingenioase acțiuni atribuite lui Heydrich a fost orchestrarea Operațiunii Skoblin, care a presupus falsificarea de documente pentru a lega generali ruși – unul dintre ei, Nikolai Skoblin, după care operațiunea a primit numele – de serviciile de spionaj germane.

Ca urmare, Stalin a epurat aproape întregul Comandament Suprem al Armatei Roșii, slăbind rezistența militară a URSS în fața celui de-Al Treilea Reich.

Einsatzgruppen ale lui Heydrich

Heinrich Himmler, Heydrich și mai mulți lideri naziști pozează într-o fotografie de grup. Foto: CordonPress
Heinrich Himmler, Heydrich și mai mulți lideri naziști pozează într-o fotografie de grup. Foto: CordonPress

Principala sarcină a lui Heydrich în cadrul SS a fost de a stabili un modus operandi pentru Serviciul de Securitate nazist.

Lucrând în umbra lui Heinrich Himmler, Reichsführer-SS, Heydrich era obsedat de descoperirea de informații și denunțuri, reale sau inventate, deoarece știa că, dacă va reuși să facă acest lucru, acesta va fi pașaportul său către eșaloanele superioare ale celui de-Al Treilea Reich. (Se spunea chiar că în seiful său păstra documente care l-au compromis chiar și pe Adolf Hitler însuși.)

În calitate de șef al Sicherheitsdienst, SD sau Serviciul de Securitate, legat de SS, Heydrich avea sarcina de a investiga, aresta și elimina orice opozant al regimului.

Din acest motiv, ofițerul nazist a colaborat la invazia în curs de desfășurare a URSS, iar în acest scop a creat o miliție pe care a numit-o Einsatzgruppen (grupuri operaționale), care erau de fapt escadroane mobile de execuție formate din membri ai SS, SD și alți agenți ai poliției secrete a Germaniei naziste.

Misiunea lor era să avanseze alături de armata regulată și, după ce puneau stăpânire pe orașele pe care le găseau în cale, să extermine elementele pe care le considerau periculoase.

Se estimează că aceste escadroane au ucis în jur de un milion de oameni, inclusiv lideri comuniști și țigani.

„Ești ori cu mine, ori împotriva mea”

În cele din urmă, Heydrich  a devenit guvernator (protektor) al protectoratului Boemiei și Moraviei, înlocuindu-l pe Konstantin von Neurath, pentru a suprima revoltele constante ale populației.

În această calitate, și-a câștigat poreclele „Măcelarul din Praga” și „Bestia Blondă” atunci când, la două săptămâni de la preluarea mandatului, a ordonat împușcarea a 550 de persoane considerate disidente, pentru a menține populația într-o stare de amenințare constantă.

Hermann Goering, Heinrich Himmler și Reinhard Heydrich, trei dintre cei mai faimoși oficiali naziști din istorie. Foto: CordonPress
În prim-plan, Hermann Goering, Heinrich Himmler și Reinhard Heydrich, trei dintre cei mai cunoscuți lideri naziști. Foto: CordonPress

Politica lui Heydrich se baza pe o maximă simplă: „Ori cu mine, ori împotriva mea”, ceea ce a făcut din el una dintre cele mai urâte personalități de către cehi, chiar mai mult decât Hitler însuși.

Ordinele lui Heydrich erau de a-i persecuta fără milă pe toți cei care îndrăzneau să se ridice împotriva regimului și de a-i recompensa pe cei care colaborau cu el.

Împreună cu soția sa, Lina, Reinhard a organizat petreceri fastuoase la care au participat membri ai societății cehe care au dat dovadă de „loialitate” față de protector (care erau recompensați cu bani, călătorii și sejururi la hoteluri de lux).

Operațiunea Anthropoid

Dându-și seama că opoziția cehă era de acum practic inexistentă, armata britanică a decis să pună capăt vieții lui Heydrich, știind că represaliile lui Hitler aveau să fie teribile.

Misiunea, denumită Operațiunea Anthropoid, a început la 27 mai 1942. Doi soldați cehi, Josef Gabcik și Jan Kubis, care făceau parte dintr-o celulă de spioni comandată de locotenentul ceh Adolf Opálk, urmau să execute atacul (deși membrii acesteia nu puteau ști la momentul respectiv că exista cineva care avea să-i trădeze).

Mercedes-Benz 320 Cabrio B în care Heydrich a fost rănit mortal. Foto: Wikimedia

La 27 mai 1942, la ora 10.30, Heydrich se îndrepta cu mașina sa Mercedes-Benz decapotabilă spre cartierul general de la castelul Hradcany. Era atât de convins că era indestructibil, încât nici el și nici șoferul său nu aveau escortă și repetau același traseu zi de zi.

Când decapotabila lui Heydrich a încetinit într-o curbă strânsă, Gabcik și Kubis au luat cu asalt mașina. Din nefericire pentru Gabcik, pistolul său mitralieră s-a blocat și nu a mai putut trage, dar Kubis a reușit să arunce o grenadă care a lovit partea din spate a mașinii.

După explozie, șrapnelul și alte resturi din caroserie s-au înfipt în spatele lui Heydrich și, deși a reușit să se ridice și a încercat să-și urmărească atacatorii, rănile au fost prea grave și s-a prăbușit.

La aflarea veștii, Hitler a blestemat prostul obicei al lui Heydrich de a călători într-o mașină decapotabilă, fără pază armată.

Un asasinat cu consecințe dezastruoase

Jozef Gabcik și Jan Kubis, soldații cehi care l-au omorât pe Heydrich. Foto: Wikimedia

Heydrich a murit pe 4 iunie 1942, ca urmare a rănilor suferite în atac și a încăpățânării sale de a fi tratat de un medic în care avea încredere, la Berlin. Întârzierea cu care a început tratamentul i-a provocat septicemie, care i-a curmat viața.

Pe 9 iunie a fost înmormântat solemn în Cancelaria Reich-ului din Berlin, pe fundal fiind interpretat marșul funerar „Siegfried” al lui Richard Wagner.

Mânia lui Hitler a fost atât de mare, încât i-a cerut lui Himmler să radă la pământ micul oraș ceh Lidice, care adăpostise membri ai rezistenței care colaboraseră cu autorii asasinatului.

În acea zi, 199 de bărbați au fost executați, 195 de femei au fost trimise în lagărul de concentrare de la Ravensbruck, iar 95 de copii au fost arestați (81 vor fi uciși în lagărul de exterminare de la Chelmno).

Prețul pe care cehii au trebuit să îl plătească pentru uciderea simbolului puterii naziste în țara lor a fost foarte mare.

Autorii asasinatului, Gabcik și Kubis, au fost denunțați de Karel Kurda, un membru al rezistenței, iar după un lung schimb de focuri cu forțele SS, au murit în ascunzătoarea lor din Biserica Ortodoxă Sfinții Chiril și Metodiu din Praga, la 18 iunie.

Kubis a fost rănit de o grenadă și a murit la spital, în timp ce Gabcik și alți cinci membri ai rezistenței au ales să se sinucidă. În lupte au fost uciși, de asemenea, 14 membri ai SS.

Cu toate acestea, amintirea Măcelarului din Praga și a teribilei sale moșteniri a rămas. În onoarea lui Heydrich, acțiunile de exterminare totală a evreilor polonezi au primit numele său: Operațiunea Reinhard.

Ca să știi mai mult, citește „Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial”

Propaganda intensă desfășurată de ambele părți beligerante de-a lungul celui de-Al Doilea Război Mondial a dat naștere unor mituri care supraviețuiesc și astăzi. Cu toate că aceste mituri au ajuns să aibă rang de adevăr pentru cea mai mare parte a oamenilor, ele rămân, totuși, eronate. Cu ajutorul documentelor istorice, autorii acestei cărți demontează, în 23 de eseuri scrise pe înțelesul tuturor, câteva dintre aceste legende. Ce s-a întâmplat, de fapt, la Pearl Harbor? Erau membrii trupelor SS niște luptători de elită? A pierdut Germania războiul din cauza lui Hitler? Citind această carte, vei descoperi răspunsul la aceste întrebări și vei afla adevărul despre câteva dintre miturile celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Miturile celui de-Al Doilea Război Mondial” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu