Reginald Spiers, omul care s-a expediat prin poștă, într-o cutie, din Anglia în Australia

În vara anului 1964, aruncătorul de suliță australian Reginald „Reg” Spiers participa la campionatele de atletism din Marea Britanie, în încercarea de se califica la Jocurile Olimpice.

În ciuda eforturilor, nu a reușit ce și-a propus și, mai mult, a rămas fără niciun ban, blocat într-o țară străină.

Reg Spiers
Reginald Spiers. Foto: adelaidenow.com.au

Ca să strângă bani pentru a se întoarce acasă, și-a găsit un loc de muncă în Londra. Dar pentru că soția lui urma să nască în curând, sportivul nu a mai avut răbdare să strângă banii și a luat o decizie radicală.

A hotărât să se „împacheteze” într-o ladă și să se expedieze în Australia cu un avion de marfă.

Planul lui Reginald Spiers

Cu ajutorul amicului său, John McSorley, Spiers a construit o cutie de lemn suficient de mare încât să-și poată întinde picioarele, dar în niciun caz confortabilă.

Cutia se deschidea la ambele capete, astfel încât sportivul să poată ieși din ea indiferent de modul în care manipulanții de bagaje ar fi așezat-o în cala avionului.

Cutie
Interiorul cutiei lui Spiers. Foto: Marcus McSorley

Cutia mai avea și două găuri de mărimea unei monede, care permiteau intrarea aerului. Ca să se pregătească pentru marea aventură, Spiers a ținut post timp de o săptămână înainte de plecare, pentru a-și încetini funcțiile corpului.

Cu gândul mereu la casă, bărbatul s-a închis în cutie, luând cu el câteva provizii, o revistă, o lanternă și un costum, pentru a se asigura că arată bine la sosirea în Australia.

Închis în cutie marcată cu „plata la destinație”, pe 17 octombrie 1964 Spiers a fost predat funcționarilor de la aeroportul Heathrow din Londra. Sportivul era pregătit pentru cea mai grea misiune a vieții lui.

Zborul

Prima provocare a apărut chiar la începutul voiajului. Din cauza ceții, avionul în care fusese îmbarcat a avut o întârziere la decolare de 28 de ore. În tot acest timp, bărbatul a fost nevoit să stea ascuns în cutie.

Prieteni
John McSorely (stânga) și Reginald Spiers (dreapta). Foto: Pinterest

Când avionul se afla undeva între Londra și Paris, Spiers a ieșit din cutie, pentru a-și face nevoile. Singurul moment din călătoria de 63 de ore în care australianul a ieșit din cutie a fost aproape de a-i trăda prezența.

Când și-a dat seama că avionul își începe coborârea spre primul aeroport de escală, în graba de a se ascunde, Spiers a lăsat lângă cutie recipientul de plastic în care își făcuse nevoile.

Din fericire, manipulanții de bagaje au crezut pur și simplu că cei din Londra le jucaseră o farsă.

Următoarea oprire, următoarea provocare: India. Aici, angajații aeroportului din Bombay au lăsat cutia pe marginea pistei timp de mai multe ore, în soare. Pentru a se răcori, Spiers s-a dezbrăcat complet.

Eroul ajunge acasă

Replica cutie
O replică a cutiei în care Spiers a petrecut 63 de ore. Foto: Marcus McSorley

În cele din urmă, bărbatul a aterizat la Perth, Australia, și a fost dus într-un depozit, alături de restul mărfurilor. A ieșit din cutie și s-a îmbrăcat în costum.

Pentru că la acea vreme regulile de securitate din aeroporturi erau foarte laxe, Spiers a reușit să se strecoare nevăzut din incinta aerogării.

Acum urma ultima parte a călătoriei: o călătorie de 2.500 de kilometri cu autostopul până în Adelaide, unde se afla familia lui.

Câteva zile mai târziu, Spiers a ajuns acasă, teafăr și nevătămat. Bucuros că a reușit, el a uitat un mic detaliu: să-l anunțe pe McSorley că a ajuns cu bine.

Presa 01
Știrea despre gestul lui Spiers s-a răspândit în întreaga lume. Foto: anews.com

Firește, McSorley a presupus că s-a întâmplat ceva rău și a intrat în panică, apelând la presă pentru a-l găsi pe Spiers. Astfel, știrea despre gestul sportivului s-a răspândit rapid în întreaga lume.

Până la urmă, compania aeriană care îl transportase a decis să nu îl taxeze transport, mai ales că expedierea cutiei ar fi costat mult mai mult decât un bilet de avion.


Cazul lui Spiers nu este singular în istoria omenirii. Iată și povestea fascinantă a lui Richard McNair, omul care a evadat din pușcărie făcându-se colet poștal. Apoi, află detalii despre una dintre ciudățeniile secolului XX: Părinții care își expediau copiii la bunici prin poștă.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Un comentariu la „Reginald Spiers, omul care s-a expediat prin poștă, într-o cutie, din Anglia în Australia”

Lasă un comentariu