Sunanda, regina care s-a înecat pentru că legea le interzicea supușilor să o atingă

Regele Rama al V-lea al Siamului (Thailanda de azi) s-a căsătorit cu prințesa Sunanda Kumariratana pe când aceasta încă era adolescentă. La scurt timp după căsătorie, venea pe lume prințesa Karnabhorn Bejraratana.

La 19 ani, regina era deja a doua oară însărcinată și credea că poartă în pântec un băiat. Ca bărbat, acesta avea să moștenească tronul Siamului.

Regele Chulalongkorn (Rama al V-lea) după ceremonia de încoronare din 16 noiembrie 1873. Foto: Wikimedia

În ultima zi de mai a anului 1880, în timp ce era însărcinată, regina a plecat spre reședința de vară a familiei, la Bang Pa-In. Regele nu s-a zgârcit deloc ca să întrețină acest colțișor de rai, unde să se poată refugia ori de câte ori îi permiteau responsabilitățile de șef de stat.

Pentru a ajunge la palat, regina și fiica ei urmau să traverseze apele învolburate ale râului Chao Phraya, cel mai mare din Siam.

Gărzile care le însoțeau le-au introdus într-o barcă numai pentru ele, întrucât statutul lor era atât de ales, încât nu puteau călători în ambarcațiunea obișnuită, care a fost legată de o alta, mai mare, și trasă pe râu.

Sunanda Kumariratana, soția regelui Rama al V-lea. Foto: Wikimedia

Cu toate acestea, curenții puternici – dar obișnuiți pe acest râu – au răsturnat barca regală. Atât regina însărcinată, cât și prințesa în vârstă de doi ani au fost aruncate în apă.

Povestea s-ar fi putut termina în acest punct, dacă nu ar fi existat așa-numita „interdicție a atingerii”. Oamenii de pe mal au văzut încă din primul moment cele ce se desfășurau în fața lor și ar fi putu sări în apă ca să le salveze.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Cu toate acestea, gărzile le-au interzis să intre în râu, sub amenințarea pedepsei cu moartea. Legea împotriva atingerii fețelor regale trebuia respectată, chiar dacă asta însemna că trei membri ai familiei – Sunandha, fiica ei și copilul nenăscut – urmau să moară.

Un impas des întâlnit atunci când vine vorba de aplicarea legii este dacă trebuie să se respecte litera sau spiritul acesteia.

Pavilionul Dhiphya-Asana al Palatului de Vară al regilor Siamului. Foto: Wikimedia

Litera legii înseamnă că prevederea respectivă trebuie respectată cu strictețe, indiferent de circumstanțe. Spiritul legii spune că pot exista excepții. În cazul nefericit al reginei Sunanda, litera legii a fost mai importantă.

Cu toate acestea, regele Rama nu a fost de acord cu modul în care supușii săi au înțeles să aplice legea și a poruncit întemnițarea gărzilor pentru uciderea soției însărcinate și a fiicei lor.

Îndurerat, a organizat una dintre cele mai scumpe procesiuni funerare din istorie. I-a îmbălsămat pe cei doi copii, care au fost așezați astfel pe tronuri de aur, împodobiți cu bijuterii ca și cum ar fi încă în viață, pe locurile lor de drept, ca urmași ai regelui.

Rama al V-lea al Siamului. Foto: Wikimedia

Regele a așteptat timp de șapte luni înainte să ceară incinerarea corpului lui Sunanda. În acest timp, a construit câteva noi clădiri, special pentru ceremonia de incinerare.

Procesiunea a durat 12 zile, însă regele a amânat depunerea urnei funerare la locul de veci pentru încă un an.

În semn de omagiu, regele a construit noi aripi ale Palatului de Vară (spre care călătoreau regina și fiica ei atunci când a avut loc accidentul), îmbogățindu-l cu monumente din marmură în memoria defuncților.

Astăzi, toate acestea servesc drept tristă amintire a unei regine și a unei legi care, în cele din urmă, a costat-o viața. După acea zi fatidică, legea care interzicea oricui să atingă o față regală siameză a fost abrogată.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu