Un regat străvechi, necunoscut până acum, a fost descoperit în Turcia

În 2019, arheologii investigau un sit cu movile din centrul Turciei, numit Türkmen-Karahöyük. Regiunea în care se află situl, câmpia Konya, abundă de metropole pierdute. Dar chiar și așa, cercetătorii nu ar fi putut fi pregătiți pentru ceea ce urmau să găsească.

Un localnic le-a spus arheologilor că într-un canal din apropiere, dragat recent, a fost găsită o piatră mare și ciudată, inscripționată cu niște simboluri necunoscute.

Movila de pamant
Movila de la Türkmen-Karahöyük. Foto: James Osborne

„Când am ajuns acolo, o bucată din piatră încă mai ieșea din apă. Așa că am sărit în canal, în apa până la brâu, pentru a vedea despre ce este vorba”, a relatat James Osborne, arheolog la Universitatea din Chicago.

El și-a dat seama imediat că era vorba de un artefact străvechi și a recunoscut caracterele inscripționate pe el: luwian, limba folosită în zonă în epocile bronzului și fierului.

Cu ajutorul traducătorilor, cercetătorii au descoperit că hieroglifele de pe acest vechi bloc de piatră – numit stelă – se lăudau cu o victorie militară.

Și nu orice victorie militară, ci înfrângerea Frigiei, un regat din Anatolia care a existat în urmă cu aproximativ 3.000 de ani.

Piatra
Pe jumătate scufundată în apă, piatra dezvăluie existența unui regat necunoscut până acum. Foto: James Osborne

De-a lungul timpului, Frigia a fost condusă de mai mulți regi pe nume Midas, dar datarea stelei, bazată pe analiza lingvistică, sugerează că hieroglifele ar putea face referire la celebrul rege Midas. Conform legendelor, Midas avea abilitatea de a transforma orice atingea în aur.

Regatul lui Hartapu

Marcajele de pe piatră conțineau și o hieroglifă specială, care semnala faptul că mesajul victoriei venea de la un alt rege, un bărbat numit Hartapu. Hieroglifele sugerează că Midas a fost capturat de forțele lui Hartapu.

„Zeii furtunii i-au dat pe regii [dușmani] pe mâna maiestății sale”, scrie pe piatră.

Totuși, arheologii nu știu aproape nimic nici despre regele Hartapu și nici despre regatul pe care l-a condus. Cu toate acestea, stela sugerează că movila uriașă din Türkmen-Karahöyük ar fi putut fi capitala lui Hartapu, care se întindea, la apogeu, pe aproximativ 120 de hectare.

Luwian
Inscripții în limba luwian. Foto: James Osborne

„Nu știam că acest regat a existat. Și totuși, într-o singură clipă, datorită acestei pietre, am obținut informații noi și detaliate despre cum arăta Orientul Mijlociu în epoca fierului”, a spus Osborne.

Proiectul arheologic este în plină desfășurare și mai sunt multe săpături de făcut. De aceea, descoperirile de până acum ar trebui considerate preliminare. Arheologii se vor întoarce la sit în 2020, pentru afla cât mai multe despre acest regat, aparent pierdut în negura istoriei.

„În interiorul acestei movile vom descoperi fi palate, monumente, case. Această stelă a fost o descoperire minunată, dar ea este doar începutul”, a conchis Osborne.


Ți-a plăcut acest articol? Descoperă alte 3 descoperiri arheologice ciudate care ne schimbă percepția asupra trecutului. Apoi, află mai multe despre 7 descoperiri arheologice care contrazic istoria oficială.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>