Recordul de caniculă din Vietnam confirmă previziunile extreme

Recordul de caniculă din Vietnam confirmă previziunile extreme

Vietnam a raportat un record de temperatură, iar experții climatici au avertizat că astfel de evenimente de vreme extremă vor continua.

Oamenii de știință ai țării au avertizat că încălzirea globală exacerbează fenomenele meteorologice nefavorabile. Regiunea a fost sufocată de un val de căldură în luna aprilie, atunci când și țările vecine au înregistrat temperaturi record.

În Vietnam a fost recent înregistrată o temperatură de 44,1 grade Celsius, a anunțat Centrul Național de Prognoză Hidrometeorologică, depășind recordul anterior de 43,3 grade Celsius.

Cele mai fierbinți luni în Vietnam

Fermierul Nguyen Thi Lan a declarat pentru AFP că temperaturile din orașul central Danang au fost din ce în ce mai ridicate, ceea ce i-a obligat pe angajați să înceapă programul mai devreme ca niciodată, potrivit Science Alert.

„Am fost nevoiți să terminăm înainte de ora 10:00 pentru a evita căldura”, a spus Thi Lan.

Lan a spus că meteorologii au anunțat că temperaturile au crescut până la aproape 40 de grade Celsius.

„Dar la ora prânzului cred că era mult mai cald”, a precizat aceasta.

Vremea din Vietnam variază de la nord la sud, însă întreaga țară intră acum în cele mai fierbinți luni de vară.

Temperatura record a fost măsurată în interior la stația Hoi Xuan din nordul provinciei Thanh Hoa. Aceasta a depășit maximul anterior de 43,4 grade Celsius, înregistrat în aprilie 2019 în districtul Huong Khe din centrul provinciei Ha Tinh.

În toată țară, experții meteorologi și autoritățile au avertizat populația să rămână în case în timpul celor mai fierbinți momente ale zilei.

Danang a cerut ministerelor vietnameze ale industriei și electricității să „coopereze pentru a face față în mod eficient căldurii, posibilei secete, lipsei de apă”, potrivit presei de stat.

Temperaturi extreme au fost înregistrate în mai multe țări din Asia

În aprilie, țările asiatice au fost afectate de temperaturi ridicate.

Departamentul de Meteorologie din Thailanda a raportat un record de 44,6 grade Celsius în provincia Tak din vestul țării, în timp ce presa din Myanmar a declarat că un oraș din estul țării a înregistrat o temperatură maximă a deceniului de 43,8 grade Celsius.

Mai la vest, capitala Bangladeshului – de mult timp afectată dramatic de schimbările climatice – a înregistrat cea mai ridicată temperatură din anii 1960.

În același timp, autoritățile meteorologice indiene au declarat că unele părți ale țării se confruntă cu temperaturi cu aproximativ trei până la patru grade peste cele normale.

Un raport recent al Grupului Interguvernamental al ONU privind schimbările climatice a avertizat că „fiecare creștere a încălzirii globale va intensifica pericolele multiple și concomitente”.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #6 - 27 de Întrebări din Economie, Jurnalism, Muzică și Turism

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu