Reclamația de patru milenii: Primul „țepar” din istorie

Un mesaj gravat pe o tăbliță de lut antică, realizată în Mesopotamia în jurul anului 1750 î.e.n., este cea mai veche reclamație descoperită până acum de arheologi.

Plângerea a fost făcută de un bărbat pe nume Nanni către comerciantul Ea-nasir. Pe un ton nervos, Nanni îi reproșează neguțătorului că i-a livrat cupru de proastă calitate și îl acuză de minciună și de comportament disprețuitor.

Reclamatia
Foto: Pinterest

Tăblița, care este expusă la British Museum din Londra, a fost tradusă de asiriologul Adolf Leo Oppenheim, în cartea „Scrisori din Mesopotamia”.

„Drept cine mă iei, de mă tratezi cu atâta dispreț?”

Textul, tradus din limba akkadiană, sună în felul următor:

Spune-i lui Ea-nasir: Nanni îți trimite următorul mesaj:

Când ai venit, mi-ai spus: «Îi voi da lui Gimil-Sin (când va veni) lingouri de cupru de înaltă calitate.» Apoi, ai plecat, dar nu te-ai ținut de cuvânt. Ai pus în fața mesagerului meu (Sit-Sin) lingouri de cupru de proastă calitate și i-ai spus «Dacă vrei să le iei, ia-le; dacă nu vrei să le iei, pleacă!»

Drept cine mă iei, de mă tratezi cu atâta dispreț? Am trimis ca mesageri niște domni ca noi, pentru a colecta punga cu banii mei (care era depozitată la tine), dar m-ai tratat cu dispreț, trimițându-i înapoi cu mâinile goale de mai multe ori, și asta prin teritoriul inamic.

În continuare, Nanni îi reproșează lui Ea-nasir că s-a purtat nedrept, având în vedere ajutorul pe care i-l acordase în trecut:

Există cineva printre negustorii care fac comerț cu Telmun care să mă fi tratat în acest fel? Doar tu mi-ai tratat mesagerul cu dispreț! Din cauza acelei singure mine de argint pe care ți-o datorez te simți îndreptățit să vorbești astfel, în timp ce eu am dat la palat în numele tău 1.080 de livre de cupru, pe lângă celelalte 1.080 de livre pe care le-a dat Umi-Abum.

Și cum m-ai tratat tu acum pentru cuprul de care am nevoie? Mi-ai reținut punga cu bani, care acum se află pe teritoriul inamic, iar acum depinde de tine să îmi returnezi suma în întregime.

Mesopotamia bun
Foto: Forbes

La final, clientul nemulțumit stabilește regulile viitoarei colaborări:

Să știi că (de acum înainte) nu voi mai lua cupru de la tine, dacă nu este calitate superioară. De acum înainte, voi selecta lingourile în propria mea curte și îmi voi exercita dreptul de refuz, dacă mă vei trata cu dispreț.

Ea-nasir era un comerciant neserios

Comercianti
Foto: Getty Images

Tăblița a fost descoperită în ruinele orașului antic Ur, într-un loc despre care se crede că a fost casa comerciantului Ea-nasir.

Potrivit Forbes, Ea-nasir era un comerciant de cupru important, care vindea în principal lingouri de cupru. Ocazional, acesta comercializa și produse prelucrate din metal, textile și alimente.

Judecând după celelalte tăblițe găsite în locuința neguțătorului, Nanni nu a fost singurul client nemulțumit. Printre mesajele primite de comerciantul neserios se numără o scrisoare de la un bărbat pe nume Arbituram, care se plânge că nu i-a fost livrat cuprul.

Un alt client, Imgur-sin, i-a scris neguțătorului că s-a săturat să tot primească lingouri de cupru de proastă calitate.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.

Lasă un comentariu