Rechinii mari se vânează între ei. Cum și-au dat seama oamenii de știință?

Un studiu recent publicat în revista Frontiers in Marine Science a dezvăluit o descoperire surprinzătoare în lumea rechinilor. Cercetătorii din Statele Unite au găsit dovezi ale faptului că un rechin mai mare a prădat un rechin thresher în apropiere de Bermude, marcând primul caz documentat al unui astfel de comportament.

Acest incident a stârnit îngrijorări cu privire la impactul asupra populațiilor de rechini vulpe, care sunt deja amenințate de pescuitul excesiv. Rechinii-de-mare sunt creaturi mari, longevive, care se găsesc în Oceanul Atlantic, Pacificul de Sud și Marea Mediterană. Ei pot ajunge până la 3,7 metri lungime și pot cântări până la 230 kg.

Femelele nu se reproduc până la vârsta de aproximativ 13 ani, dând naștere la aproximativ patru pui la fiecare unul sau doi ani. Din cauza ciclului lent de reproducere, populațiile de rechini cu coadă se luptă să se refacă rapid în urma unor amenințări precum pescuitul excesiv, pescuitul recreativ, capturile accidentale și degradarea habitatului.

Ca urmare, acești rechini sunt clasificați ca fiind pe cale de dispariție în Atlanticul de Nord-Vest și pe cale de dispariție critică în Atlanticul de Nord-Est și în Marea Mediterană. În cadrul unui studiu axat pe migrația rechinilor, cercetătorii au marcat mai mulți rechini în largul Cape Cod, Massachusetts.

Printre aceștia se afla și o femelă gestantă care a devenit în mod neașteptat victima unui prădător. Datele provenite de la marcajul său prin satelit au indicat că rechinul a fost vânat și mâncat de un prădător mai mare, probabil un mare rechin alb.

Această descoperire neașteptată a aruncat lumină asupra interacțiunilor complexe dintre prădătorii mari din ocean. Dr. Brooke Anderson, cercetător principal, a subliniat importanța studierii interacțiunilor dintre prădători pentru a înțelege impactul potențial asupra ecosistemelor.

Continuarea cercetărilor în acest domeniu ar putea oferi informații valoroase cu privire la frecvența cu care rechinii mari se vânează între ei și la efectele în lanț ale acestor interacțiuni.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu