Răzbunarea cumplită a lui Petru cel Mare pentru infidelitatea soției sale

În istoria Rusiei există doar doi lideri catalogați drept „mari” pentru modul în care au condus și modernizat țara: Petru cel Mare și Ecaterina cea Mare. Petru a fost căsătorit cu o femeie care se numea tot Ecaterina.

Născută Marta Skowronska, femeia care avea să devină soția lui Petru cel Mare era o țărancă din Lituania. A rămas orfană la o vârstă fragedă, după ce părinții ei au murit răpuși de ciumă în jurul anului 1689.

Ecaterina I
Ecaterina I. Foto: Wikimedia

De creșterea ei s-a ocupat pastorul luteran Johann Ernest Gluck, pentru care a lucrat ca servitoare sau spălătoreasă. Nu se știe exact cum a ajuns Marta la Moscova.

Se crede că în timpul Marelui Război al Nordului (1700–1721), când rușii au capturat orașul Marienburg, tânăra a început să lucreze ca servitoare pentru Boris Șeremetiev, un militar rus. Acesta ar fi fost cel care a dus-o pe Marta la Moscova.

Căsătoria cu Petru cel Mare

Ulterior, tânăra a ajuns să lucreze pentru prințul Alexander Danilovici Menșikov. Istoricii cred că aceasta a fost perioada în care Petru cel Mare a văzut-o pentru prima oară.

Petru cel Mare
Petru cel Mare. Foto: Wikimedia

Frumoasă și grațioasă, Marta l-a fascinat atât de mult pe țar, încât acesta a decis să o ia de soție. Deși nobilii din jurul lui au contestat relația monarhului cu fată de origini modeste, Petru cel Mare a avut ultimul cuvânt.

După cum amintește Biography, după nașterea primului lor copil, în 1703, Marta a fost primită de Biserica Ortodoxă Rusă și a luat numele de Ecaterina Alekseievna.

Acest lucru i-a permis țarului să o ia de soție, lucru pe care l-a făcut în februarie 1712. Doi ani mai târziu, Ecaterina I era încoronată împărăteasă consoartă.

Petru cel Mare si Ecaterina
Medalioane înfățișându-i pe Petru cel Mare și pe Ecaterina I. Foto: Pinterest

Oamenii au început să o iubească și să o admire pe Ecaterina pentru puterea și implicarea ei în conducerea Rusiei. Mai mult, Ecaterina era capabilă să calmeze temperamentul vulcanic al soțului ei.

Dar mariajul imperial s-a lovit de un obstacol major atunci când un bărbat pe nume Willem Mons a intrat în scenă. Potrivit unor relatări, Mons ar fi fost secretarul Ecaterinei I, în timp ce alte surse îl indică drept aghiotant al țarului.

Mons era fratele mai mic al Annei Mons, una dintre cele mai faimoase amante ale lui Petru cel Mare. Willem Mons s-a angajat în serviciul țarului în 1707.

Ecaterina I calarie
Tablou înfățișând-o pe Ecaterina I călărind. Foto: Wikimedia

Mai târziu, a fost promovat ca administrator al mai multor moșii ale lui Petru cel Mare. Datorită acestui lucru, relația lui Mons cu Ecaterina I a devenit mai strânsă și mai intimă.

Relația extraconjugală și răzbunarea țarului

Ascensiunea lui Mons i-a făcut invidioși pe mulți, iar zvonurile despre existența unei relații extraconjugale între el și Ecaterina au început să se răspândească.

După încoronarea oficială a Ecaterinei, Petru cel Mare a primit o scrisoare care îl avertiza asupra relației amoroase dintre soția sa și Mons. Furios, țarul a decis să acționeze.

Pe 20 noiembrie 1724, oamenii împăratului au confiscat toate documentele lui Willem Mons, iar câteva ore mai târziu l-au arestat, sub acuzația de delapidare și abuz de încredere.

Sora lui Mons, Matriona, despre care se zvonea că a facilitat relația dintre Ecaterina și secretarul ei, a fost arestată și biciuită în public.

Ecaterina a încercat să-l convingă pe soțul ei să-l cruțe pe Mons, dar pledoaria sa a rămas fără efect. Când a devenit clar cât de gravă era situația, Ecaterina a devenit mai preocupată de propria soartă decât de cea a amantului ei, afișând un aer de indiferență față de acesta.

Pe 28 noiembrie 1724, la opt zile de la arestare, Willem Mons a fost condamnat la moarte și decapitat în public, la Sankt Petersburg.

Lui Petru cel Mare îi plăcea să colecționeze diverse obiecte bizare, precum animalele conservate în alcool. După execuție, țarul a ordonat conservarea capului lui Mons într-un borcan mare, plin cu alcool.

Unele relatări susțin că Petru doar i-a prezentat soției sale capul secretarului ei. Altele susțin că a forțat-o să țină borcanul lângă pat. Cert este că, după ce a murit împăratul, Ecaterina I a păstrat capul fostului amant.

Astăzi, la aproape trei secole de la evenimente, se poate spune că „darul” lui Petru cel Mare a avut scopul să-i amintească mereu soției sale ce consecințe pot avea actele de trădare.


Ți-a plăcut acest articol? Citește despre butoiul cu vâsle, primul submarin militar din lume, visul țarului Petru cel Mare. Apoi, află mai multe detalii despre cea mai tare petrecere din Rusia țaristă: ultimul bal al Romanovilor.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Un comentariu la „Răzbunarea cumplită a lui Petru cel Mare pentru infidelitatea soției sale”

Lasă un comentariu