De 30 de ani, Canada și Danemarca revendică o insulă cu sticle de whisky

Departe, în nordul înghețat, se află un petec de pământ arid și pustiu numit Insula Hans. Insula este nelocuită, are o suprafață de 0.8 kilometri pătrați și nu deține resurse naturale.

Numai gândul că două țări s-ar putea lupta între ele pentru acest teritoriu este foarte ciudat. Cu toate acestea, încă de la începutul anilor ’30, această stâncă greu de clasificat este subiectul unor dezacorduri care continuă și azi între Danemarca și Canada.

Potrivit World Atlas, Insula Hans este situată în mijlocul Strâmtorii Nares, care are lățimea de 35 de kilometri. Strâmtoarea separă Groenlanda, teritoriu autonom al Danemarcei, de Canada.

Un bar cât o insulă

Potrivit legilor internaționale, toate țările au dreptul să revendice teritorii care se află la până la 20 de kilometri distanță de țărmurile lor. Prin urmare, insula Hans se află atât în apele teritoriale ale Canadei, cât și în cele ale Danemarcei.

Tribunalul Permanent de Justiție Internațională al Ligii Națiunilor a decis în 1933 că insula aparține Danemarcei. Însă Liga Națiunilor s-a dizolvat în anii ’30 și a fost înlocuită de ONU.

Insula Hans este, practic, o stâncă stearpă din nordul înghețat

Așa că hotărârea Ligii în privința statutului insulei contează prea puțin. Problema Insulei Hans și-a pierdut din vizibilitatea publică și a ieșit din sfera preocupărilor guvernelor celor două țări pe durata celui de-Al Doilea Război Mondial și în timpul anilor cei mai agitați ai Războiului Rece.

Disputa a ieșit din nou la rampă în 1984. Atunci, ministrul danez însărcinat cu problemele Groenlandei a vizitat insula și a „plantat” acolo un steag danez.

Toată lumea dă de băut

Sub steag, a lăsat câteva rânduri scrise, cu mesajul „Bine ați venit pe insula daneză”, alături de o sticlă de coniac. De atunci, cele două țări duc un „război al sticlelor de whisky” pentru Insula Hans.

Danemarca și Canada continuă să fie în dezacord asupra statutului teritorial al insulei, însă cele două guverne au continuat „războiul sticlelor de whisky”, dând dovadă de simț al umorului.

Membrii unui echipaj danez revendică, din nou, Insula Hans. Foto: UNFCCT

Peter Takso Jensen, fost ambasador danez la ONU, a relatat: 

„Atunci când armata daneză ajunge acolo, lasă o sticlă de șnaps. Când ajung acolo forțele canadiene, lasă o sticlă de whisky Canadian Club, alături de o tăbliță pe care scrie „Bine ați venit în Canada!”

În momentul de față, se lucrează la un plan care ar putea transforma Insula Hans într-un teritoriu comun. Acesta ar urma să fie controlat de administrațiile locale ale Danemarcei și Canadei aflate în imediata sa vecinătate.

Ca să știi mai mult, citește „Hygge. Arta daneză a fericirii”

Conceptul scandinav hygge, pronunțat „hiu-gă”, face din Danemarca cea mai fericită țară de pe Pământ. Fără să aibă un echivalent în română, acest cuvânt descrie un moment de fericire, căldură și apropiere și îl întâlnim în lucrurile mărunte din viața noastră. Deși știm cu toții sentimentul de hygge, instinctiv, puțini dintre noi reușesc vreodată să-l surprindă mai mult de o clipă.

Actrița daneză Marie Tourell Soderberg și-a străbătut în lung și în lat țara de origine pentru a crea ghidul perfect despre cum să gătești, să îți decorezi casa, să te distrezi și să te inspiri din hygge. Plină de fotografii frumoase și idei simple, practice pentru a ne face casa și viața mai confortabile și vesele pe tot parcursul anului, această carte este o modalitate ușoară de a face cunoștință cu seninătatea cu care danezii văd lumea.

„Hygge. Arta daneză a fericirii” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Lasă un comentariu