Hai, noroc! De 30 de ani, Canada și Danemarca se luptă cu sticle de whisky pentru o insulă stearpă

Departe, în nordul înghețat, se află un petec de pământ arid și părăsit, numit Insula Hans. Insula este nelocuită, are o suprafață de 0.8 kilometri pătrați și nu deține resurse naturale.

Numai gândul că două țări s-ar putea lupta între ele pentru această insulă este foarte ciudat. Cu toate acestea, încă de la începutul anilor ’30, această stâncă greu de clasificat este subiectul unor dezacorduri care continuă până azi, între Danemarca și Canada.

Potrivit World Atlas, Insula Hans este situată în mijlocul Strâmtorii Nares, care are o lățime de 35 de kilometri. Strâmtoarea separă Groenlanda, teritoriu autonom al Danemarcei, de Canada.

Un bar cât o insulă

Insula Hans este, practic, o stâncă stearpă din nordul înghețat

Potrivit legilor internaționale, toate țările au dreptul să revendice teritorii care se află la până la 20 de kilometri distanță de țărmurile lor. Prin urmare, tehnic vorbind, insula Hans se află atât în apele Canadei, cât și în cele ale Danemarcei.

Tribunalul Permanent de Justiție Internațională de la Liga Națiunilor a decis în 1933 că insula aparține Danemarcei. Însă Liga Națiunilor s-a dizolvat în anii ’30 și a fost înlocuită de ONU.

Așa că hotărârea Ligii Națiunilor în privința statutului insulei contează prea puțin. Problema Insulei Hans și-a pierdut din vizibilitatea publică și a ieșit din sfera preocupărilor guvernelor celor două țări pe durata Celui de-Al Doilea Război Mondial și în timpul anilor cei mai agitați ai Războiului Rece.

Disputa a ieșit din nou la rampă în 1984. Atunci, ministrul danez însărcinat cu problemele Groenlandei a vizitat insula și a „plantat” acolo un steag danez.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

Toată lumea dă de băut

Membrii unui echipaj danez revendică, din nou, Insula Hans

Sub steag, a lăsat câteva rânduri scrise, cu mesajul „Bine ați venit pe insula daneză”, alături de o sticlă de coniac. De atunci, cele două țări duc un „război al sticlelor de whisky” pentru Insula Hans.

Danemarca și Canada continuă să fie în dezacord asupra statutului teritorial al insulei, însă cele două guverne au continuat „războiul sticlelor de whisky”, dând dovadă de simț al umorului.

Peter Takso Jensen este ambasadorul danez la ONU. Acesta a declarat că „atunci când armata daneză ajunge acolo, lasă o sticlă de șnaps. Când ajung acolo forțele canadiene, lasă o sticlă de whisky, marca Canadian Club, alături de o tăbliță pe care scrie Bine ați venit în Canada!

În momentul de față, se lucrează la un plan care ar putea transforma Insula Hans într-un teritoriu comun. Acesta ar urma să fie controlat de administrațiile locale ale Danemarcei și Canadei aflate în imediata sa vecinătate.

Ți s-a părut interesant acest subiect? Descoperă și Linii imaginare care ne separă: 9 granițe extraordinare dintre țările lumii


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu