Războiul homarilor dintre Franța și Brazilia, un conflict armat pentru o delicatesă

Ai auzit până acum de Războiul homarilor? Considerați cândva „gândacii mării” și un fel de mâncare respingător, homarii costă acum aproximativ 100 de lei kilogramul. Însă, în urmă cu o jumătate de secol, două țări și-au mobilizat armatele ca să lupte pentru dreptul de a prinde homari.

După o expediție de pescuit în apropierea coastei africane încununate de succes, un grup de pescari francezi s-a decis să călătorească spre vest în căutare de homari. Au găsit o zonă în care aceste creaturi se găseau din abundență. Și-au întins plasele și au umplut bărcile cu homari.

Războiul homarilor, din 1961

Războiul homarilor
Foto: Wikimedia

Această activitate a fost observată de pescarii brazilieni. Temându-se că vor fi alungați de pe teritoriul lor, brazilienii au emis o plângere guvernamentală, care a pus în mișcare marina militară.

Două corvete au interceptat vasele franceze, cerându-le să plece spre ape mai adânci. Cele două părți au venit cu argumente legate de dreptul fiecăreia de a prinde homari.

Brazilienii au spus că homarii se târau pe fundul oceanului, care face parte din platoul continental al Americii de Sud, fiind astfel vorba de pământ brazilian. Francezii au spus că homarul înoată și că poate fi pescuit oriunde, la fel ca orice altă viețuitoare marină.

Conflictul homarilor a dus la dezbateri aprinse privind modul de deplasare a acestor creaturi.

Indignați de cererea brazilienilor, pescarii de pe vasele franceze au cerut protecția guvernului francez. În replică, ministrul de Externe brazilian a mobilizat toată flota Braziliei.

La acea vreme, președintele Franței era Charles de Gaulle. Acesta a fost enervat la culme de situație, simțindu-se tratat cu lipsă de respect.

Drept urmare, a trimis distrugătorul Tartu să păzească pescarii, alături de sprijin aerian, însă arsenalul francezilor a fost respins de brazilieni.

Președintele brazilian, Joao Goulart, le-a dat trupelor franceze un termen de 48 de ore ca să se retragă, termen ignorat de francezi. Ostilitățile au escaladat odată cu capturarea vasului francez Cassiopee.

Războiul homarilor
Armada de crucișătoare braziliene. Foto: Wikimedia

După trei ani de conflict, ambele părți au decis că era cel mai bine să rezolve lucrurile pe cale diplomatică. După ce a ajuns la Curtea Internațională, Războiul homarilor a luat sfârșit, în decembrie 1964.

Braziliei i s-a oferit o zonă de pescuit de 515 kilometri de-a lungul coastelor sale, zonă care includea teritoriul în litigiu. Franței i s-au oferit drepturi de pescuit în zonă pentru 26 de vase în următorii cinci ani.

Chiar dacă a rezolvat conflictul politic, Curtea nu a formulat o rezoluție privitoare la statutul homarului în apele internaționale pentru alte țări.

Deși pare greu de crezut, oamenii de știință au dezbătut aprins, timp de doi ani, dacă homarii înoată sau merg. În cele din urmă, au câștigat cei care susțineau varianta mersului, deși s-a recunoscut faptul că homarii puteau sări pe distanțe mici sub apă.

Cei care susțineau varianta mersului au comparat ideea absurdă că homarul ar fi un pește cu raționamentul că și un cangur ar fi o pasăre, doar fiindcă putea sări pe anumite distanțe.


Dacă ți s-a părut interesant acest articol, îți recomandăm să citești despre un alt conflict absurd: de 30 de ani, Canada și Danemarca se luptă cu sticle de whisky pentru o insulă stearpă. Iar dacă vrei să afli mai multe despre homari, citește despre restaurantul care îi tratează cu fum de canabis înainte de a-i fierbe.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu