Un secret bine ascuns – Raza morții, arma extraordinară a lui Nikola Tesla

Să încercăm să ne imaginăm raza morții: un fascicul de energie care ar putea doborî avioanele de la kilometri distanță, folosind doar electricitatea. Sau un zid invizibil de energie care protejează o țară în fața unor invazii.

Astfel conceptualiza Nikola Tesla raza morții, o invenție misterioasă a cărei existență este disputată în prezent. Deși marele inventator a susținut că a creat această armă avansată, lumea nu are acces la nicio dovadă privind existența ei.

Raza mortii - 01
Nikola Tesla în laboratorul său. Foto: vice.com

Unii istorici spun că această armă ieșită din comun a existat, dar a fost „confiscată” de guvernul american. Alte ipoteze susțin că raza morții ar fi existat doar în mintea lui Tesla, dar că savantul nu a materializat-o niciodată.

Totuși, care este realitatea? Ca de obicei, se pare că adevărul se ascunde sub mai multe straturi de speculație și dezinformare.

Un pionier al noilor tehnologii

Visul unei astfel de invenții, denumită „raza morții”, a fost o inspirație pentru creatorii de arme timp de zeci de ani. Însă un inventator strălucit, Nikola Tesla, a susținut că a creat o astfel de armă.

Tesla s-a născut pe teritoriul de azi al Croației, în 1856. Pasionat de știință încă din copilărie, el s-a specializat în inginerie înainte de a emigra în Statele Unite ale Americii.

Raza mortii - 02
Un articol de ziar care pomenește despre raza morții, inventată de Tesla.

Acolo, tânărul talentat a lucrat pentru Thomas Edison – cu care a intrat în conflict -, iar mai târziu a decis să continue pe cont propriu ca inventator. În anii săi de glorie, Nikola Tesla a fost autorul a numeroase invenții revoluționare.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

A avut o contribuție hotărâtoare la îmbunătățirea sistemelor de generare a energiei electrice și de transmitere a curenților electrici. Pe lângă asta, Tesla a avut contribuții fundamentale în domeniul tehnologiei radio.

Raza morții, o armă formidabilă

Dar cel mai mare vis al lui Tesla era să găsească o cale de a transmite la distanță cantități enorme de energie, canalizând-o printr-o singură rază. De-a lungul vieții, el a dezvoltat mai multe dispozitive care puteau transmite energia electrică fără ajutorul cablurilor.

Chiar dacă lipsa de fonduri i-a limitat cercetările, în 1934 Tesla a anunțat o descoperire incredibilă: un dispozitiv care putea ucide de la kilometri distanță, folosind exclusiv puterea electricității.

Raza mortii 03
Foto: hotsta.org

Astăzi, invenția este cunoscută drept „raza morții”, deși Tesla însuși și-a botezat invenția „teleforța”. Inventatorul nu a folosit cuvântul „rază”, deoarece dispozitivul nu emitea raze propriu-zise, ci canaliza energia printr-un fascicul foarte îngust.

Potrivit lui Tesla, aparatul emitea o energie suficient de puternică încât să doboare avioane și să ucidă oameni într-o clipită. Savantul susținea că invenția lui făcea posibilă instalarea la granițele țării a unui gard de energie, care ar distruge orice inamic.

Totuși, Tesla spera că aplicarea invenției sale va avea un scop pacifist. El credea că, dacă ar fi imposibil pentru o țară să atace o altă țară, războaiele vor fi eliminate definitiv.

Discuții cu mai multe guverne

Însă visele sale optimiste erau limitate de o problemă serioasă. Nimeni nu se arăta dispus să-i finanțeze proiectul, pentru continuarea cercetărilor.

Omul de știință a purtat discuții cu guvernele Statelor Unite ale Americii și Uniunii Sovietice, dar nimeni nu i-a oferit banii necesari. Cu toate acestea, într-o seară din 1937, la o întâlnire în Ambasada Iugolsaviei, Tesla a făcut o afirmație bizară: le-a spus celor prezenți că invenția sa era posibilă și că deja construise prototipul unui astfel de dispozitiv.

Raza mortii - 04
Așa arăta dispozitivul proiectat de Tesla. Foto: taringa.net

De fapt, avea de gând s-o prezinte în fața lumii în câteva luni. Însă, chiar dacă Tesla construise cu adevărat raza morții, lumea nu avea s-o vadă vreodată.

Mai târziu în același an, destinul marelui invetator a luat o turnură tragică. Tesla a fost lovit de o mașină în timp ce trecea strada. Nu și-a mai revenit niciodată complet după acest eveniment. În 1943, a murit într-un hotel New York, unde locuia. Avea 86 de ani.

Realitate sau ficțiune?

Din acest punct, misterul se adâncește și mai mult. Unii istorici spun că, la aflarea veștii morții inventatorului, reprezentanți ai armatei SUA ar fi sosit la hotel și i-ar fi răscolit camera.

Aparent, militarii căutau planuri ale invențiilor savantului, pe care nu și le-ar fi dorit ajunse pe mâinile altor țări. Varianta oficială este că nu au găsit nimic.

Raza mortii - Nikola Tesla
Nikola Tesla la bătrânețe. Foto: thesrpskatimes.com

În aceste condiții, întrebarea cea mai pertinentă este următoarea: ce s-a întâmplat cu invențiile lui Tesla? Este posibil ca guvernul să fi pus mâna pe raza morții, spun unii.

De altfel, în timpul Războiului Rece, au existat experimente cu dispozitive asemănătoare. Așadar, susțin anumiți istorici, e plauzibil să credem că guvernul american a folosit deja invenția lui Tesla pentru a dezvolta alte tehnologii avansate.

Pe de altă parte, scepticii spun că explicația cea mai probabilă este că Tesla n-a construit niciodată raza morții. Este un lucru documentat că Tesla a avut o minte excepțională, umbrită uneori de excentricități și episoade bizare, care i-au făcut pe unii observatori să-i pună la îndoială sănătatea psihică.

Probabil că aceasta este soarta marilor genii.  În ultimii ani de viață (perioada în care susținea că inventase raza morții), starea sa fizică și mentală se înrăutățea cu repeziciune.

Raza mortii - Tesla
Foto: cosmosmagazine.com

De altfel, raza morții nu a fost singura invenție pe care Tesla a susținut că a realizat-o, fără a o mai prezenta publicului. La începutul anilor ’30, Nikola Tesla începuse să susțină frecvent că pusese în practică proiecte exotice, precum mașina care funcționa pe bază de radiații cosmice.

Atitudinea sceptică a publicului în fața acestor anunțuri este de înțeles. Este posibil ca, la fel ca în cazul razei morții, doar Tesla să fi văzut aceste dispozitive, în cazul în care ele chiar au existat.

Pe de altă parte, este la fel de probabil ca agențiile guvernamentale să fi „chiuretat” cu grijă orice dovadă a existenței unor astfel de proiecte, dat fiind potențialul lor distructiv și, implicit, utilitatea lor deosebită pentru sectorul militar american.


Ți-a plăcut acest articol? Citește și 5 invenții vizionare ale lui Nikola Tesla, mult prea avansate pentru epoca sa. Apoi, 5 tehnologii de vârf inventate de Nikola Tesla și ascunse de guvernul american.

Ca să știi mai mult

În continuare, îți recomandăm volumul autobiografic al lui Nikola Tesla, în care omul de știință împărtășește întâmplări cu totul neobișnuite din copilăria, tinerețea și cariera sa. Vei afla cum parcurgea mintea sa remarcabilă drumul către idei revoluționare și vei avea acces la perspectiva lui Tesla asupra vieții, societății și războaielor la care a fost martor. Datorită acestei cărți, vei pătrunde în universul puțin cunoscut al uneia dintre cele mai strălucite minți din istorie.

Comandă cartea „Invențiile mele” pe Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Un comentariu la „Un secret bine ascuns – Raza morții, arma extraordinară a lui Nikola Tesla”

  1. Pai normal ca n-avem ”dovezi” cum ca domnia Sa ar fi facut asa ceva din moment ce totul a fost furat de catre FBI dupa moartea domniei sale. Erau aia la usa lui precum mustele pe…. Normal ca nu are lumea dovezi si normal ca nu avem tehnologie din moment ce sunt asasinate genii si sunt omorati cu zile altii si se secretizeaza totul…. casa de nebuni….

    Răspunde

Lasă un comentariu