Râul care Fierbe: Cea mai mare „supă” naturală din lume

În inima junglei amazoniene din Peru, vegetația luxuriantă este brăzdată de un curs de apă misterios, Râul care Fierbe, ale cărui origini nu au fost încă studiate în amănunt.

Temperatura apei acestui râu este atât de ridicată, încât în unele zone atinge punctul de fierbere. De aceea, animalele care cad în ea sunt ucise pe loc.

Râul are o lungime de aproape 6.4 kilometri, lățimea de 24 de metri și adâncimea maximă de 5 metri. Fără să exagerăm, am putea spune că este cea mai mare „supă” naturală din lume.

Originile râului sunt încă cercetate

În cele mai multe zone, temperatura apei este de 91 de grade Celsius, iar oamenii de știință nu știu cu siguranță de ce. De obicei, apele fierbinți se află în apropierea vulcanilor, dar în zonă nu există niciun vulcan pe o rază de 700 de kilometri.

Așa-numitul Râu care Fierbe este considerat vedeta unui grup neobișnuit de trei râuri non-vulcanice din zonă. Pe lângă Râul care Fierbe, în zonă mai curg Râul Sărat (o apă termală sărată) și Râul Fierbinte (un râu cu apă termală).

De-a lungul cursului, există și câteva cascade termale, dintre care cea mai impresionantă are o înălțime de 6 metri. De pe culmea cascadei, apa se prăbușește într-o baltă mare, cu apă fierbinte.

Raul care fierbe - Broasca
O broască a avut ghinionul să cadă în apă și a fost fiartă de vie. Foto: Great Big Story

Faptul că aceste ape fierbinți nu au origini vulcanice îi intrigă pe cercetători. De aceea, au implementat un program de cercetare denumit Proiectul Râul care Fierbe.

Cercetarea este coordonată de geologul Andres Ruzo, cel care a descoperit râul. Potrivit acestuia, în unele zone apa este atât de fierbinte, încât animalele care au căzut în ea au fost fierte pe loc.

„Animalele căzute în râu încearcă să iasă, dar degeaba. În lupta cu apa, primii afectați sunt ochii, care fierb foarte repede. Animalele se zbat să iasă din râu, dar obosesc și, în cele din urmă, apa fierbinte le intră în gură și fierb pe dinăuntru”, a spus Ruzo.

Râul care Fierbe - Apa fierbinte
Pe unele porțiuni, apa râului atinge punctul de fierbere. Foto: National Geographic

Una dintre teoriile avansate de cercetători este că apa clocotită din subteran pătrunde prin falii și, după ce se combină cu apa râului, se formează un sistem geotermal unic în lume.

O expediție pornită pe baza unui zvon

Ruzo este doctorand în geofizică la Universitatea Metodistă de Sud din Dallas, Texas. El a auzit pentru prima dată de existența râului de la bunicul său, cu mulți ani în urmă.

Apoi, tatăl său i-a povestit că, în expedițiile lor, conchistadorii spanioli au dat peste un râu înspăimântător care fierbea. Ruzo a luat istoria ca pe o poveste și a dat-o uitării o vreme.

Dar, mai târziu, râul a reapărut într-o conversație. Mătușa lui Ruzo pretindea că văzuse râul și chiar că înotase în el. Dorind să afle dacă râul există cu adevărat, în 2011 Ruzo a pornit într-o drumeție, îndrumat de mătușa lui.

A mers prin junglă către locul unde ar fi trebuit să se afle cursul de apă și a fost uimit să descopere că exista cu adevărat.

„Trăim vremuri în care totul pare cartografiat, măsurat și înțeles. Acest râu este o provocare pentru ceea ce credem că știm”, a spus Ruzo la o conferință TED.

Râul care Fierbe, înconjurat de legende și superstiții

Râul care Fierbe - Saman
Un șaman pe malul râului, încercând să contacteze spiritele strămoșilor. Foto: National Geographic

După descoperirea râului, Ruzo a lansat Proiectul Râul care Fierbe. Scopul acestuia este de a cerceta și a proteja cursul de apă și zona înconjurătoare. Studii preliminare au arătat că în jungla din jurul apei se găsesc faună și floră de o mare varietate.

„Râul m-a obligat să pun sub semnul întrebării linia de demarcație dintre cunoscut și necunoscut, antic și modern, științific și spiritual. Râul ne face să ne dăm seama că există încă locuri minunate care așteaptă să fie descoperite”, a mai spus Ruzo.

Râul care Fierbe este înconjurat de multe mituri și legende, de spiritualitate și misticism. Această apă curgătoare este considerată sacră de către comunitatea locală.

De-a lungul lui trăiesc și două comunități de vindecători, Santuario Huistin și Mayantuyacu. Șamanii acestor comunități cred că râul este un loc sacru, cu puteri vindecătoare.

De aceea, șamanii vizitează râul pentru a intra în comuniune cu spiritele și pentru a afla mai multe despre forța lui de vindecare.


Peru este o țară fascinantă, cu numeroase locuri ieșite din comun. Descoperă povestea vulcanului artificial din Peru, o structură antică misterioasă, unică în lume. Apoi, încearcă să descifrezi un mister al ingineriei antice – Terasele circulare incașe din Urubamba, Peru.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu