Pesticid natural: Rațele înfometate care curăță câmpurile de orez din Asia

În fiecare an, cârduri de zeci de mii de rațe înfometate sunt eliberate pe câmpurile de orez din Asia pentru pentru a le curăța de dăunători, buruieni și de resturile rămase de la recolta precedentă.

Omenirea a realizat progrese tehnologice fără precedent în ultimele decenii, dar în Thailanda, al doilea cel mai mare exportator de orez din lume, fermierii încă folosesc o soluție antică pentru a-și păstra câmpurile de orez în stare optimă.

Rate
Foto: Reuters

În fiecare an, cultivatorii de orez colaborează cu crescătorii de rațe pentru a elibera pe câmpuri mii (uneori zeci de mii) de rațe flămânde. Păsările înfometate curăță culturile de melci și buruieni.

Pe lângă faptul că acționează ca un pesticid natural, rațele fertilizează și câmpurile cu excrementele lor.

„Pentru crescător, beneficiul este reducerea costurilor de hrănire a rațelor. Pentru cultivatorii de orez, păsările sunt utile pentru că elimină dăunătorii și ajută la reducerea cantității de substanțe chimice și pesticide folosite”, a declarat pentru Reuters Apiwat Chalermklin, un cultivator de orez de 34 de ani.

Rațele sunt folosite în multe țări asiatice

Rațele, printre care se numără și pui de doar 20 de zile, cutreieră câmpurile de orez timp de aproximativ cinci luni în fiecare an. Se deplasează de un cultivator la altul, iar apoi de întorc la ferma de rațe pentru a fi folosite la ouat încă aproximativ trei ani.

Un cârd de 10.000 de rațe poate curăța temeinic un câmp de 70 de hectare în aproximativ o săptămână. Folosirea rațelor ca pesticide naturale pentru câmpurile de orez face parte dintr-o tradiție asiatică veche.

Această metodă este utilizată de țări precum Coreea de Sud, Japonia, China, Bangladesh, Filipine, Thailanda, Vietnam sau Iran și este utilă în special fermierilor care doresc să producă orez organic fără costuri ridicate.

Campuri de orez
Foto: Newsflare

Potrivit Goodnet, pe lângă faptul că este o soluție naturală, utilizarea rațelor la curățarea câmpurilor are drept rezultat aerisirea solului, creșterea nivelurilor de substanțe nutritive (potasiu, azot și fosfor), reduce emisiile de gaz metan și le oferă rațelor o dietă hrănitoare, formată din semințe, insecte și buruieni.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu