Ramses al II-lea, mumia care a avut nevoie de pașaport

Când vrea să iasă din țară, orice om trebuie să respecte legea. Iar de la asta nu fac excepție nici mumiile faraonilor din Egiptul Antic. Deși pare neverosimil, în 1974, faraonului Ramses al II-lea i s-a emis un pașaport egiptean, pentru a putea ajunge în Franța.

Întâmplarea avea loc la trei milenii după moartea conducătorului egiptean. Pe pașaportul faraonului a fost trecut numele titularului, precum și ocupația: „Rege (decedat)”.

Cel mai puternic faraon egiptean

Ramses al II-lea - Abu Simbel
O parte din situl de la Abu Simbel. Foto: City and Sea Travel

Ramses al II-lea, conducător al Egiptului Antic, era foarte popular și era considerat de mulți cel mai puternic faraon care a trăit vreodată. Ramses al II-lea a fost fiul lui Seti I și a devenit prinț regent la vârsta de 14 ani.

Istoricii cred că a urcat pe tron înainte de a împlini 20 de ani și a condus Egiptul cu mare abilitate. Tânărul faraon a condus multe campanii militare, cucerind noi teritorii și strivind orice opoziție pe plan intern.

Succesele sale militare au umplut vistieriile Egiptului, iar supușii lui au devenit tot mai prosperi. Ramses al II-lea a lăsat asupra Egiptului o amprentă puternică, iar urmele domniei lui sunt vizibile și astăzi.

Ramses al II-lea - sarcofag
Când a fost descoperită, mumia era într-o stare avansată de degradare. Foto: Pinterest

Istoricii îi atribuie lui Ramses al II-lea construirea unei sumedenii de monumente și statui impresionante, printre care templele de la Abu Simbel.

Aventurile unei mumii călătoare

Ramses al II-lea a fost îngropat într-un edificiu funerar imens din Valea Regilor. Dar, de-a lungul timpului, din cauza jafurilor care aveau loc în zonă, preoții i-au mutat de mai multe ori rămășițele.

De altfel, toate aceste mutări sunt consemnate pe pânza în care este înfășurată mumia. În ciuda bogăției și puterii magnifice pe care le-a avut Ramses al II-lea, sarcofagul său a fost pierdut.

Când a fost redescoperit, trupul său se afla într-o stare de degradare avansată. Din cauza stării deteriorate a mumiei, în anii ’70, autoritățile egiptene au cerut ajutor pentru conservarea sa.

O ofertă a venit din partea unor experți din Franța. Dar, bineînțeles, munca de restaurare urma să aibă loc la Paris, deci mumia trebuia scoasă din Egipt.

După îndelungi consultări și cu multă reticență, autoritățile egiptene au decis în cele din urmă să transporte la Paris mumia veche de 3.000 de ani.

Ramses al II-lea, titular de pașaport

Ramses al II-lea - Mumia
Așa trebuie să fi arătat fotografia din pașaportul faraonului. Foto: SlidePlayer

Însă pentru a părăsi țara, chiar și un faraon în vârstă de trei milenii trebuie să respecte prevederile legale. La acel moment, legile Egiptului cereau ca oricine părăsea țara, viu sau mort, să aibă documentele necesare.

Astfel, lui Ramses al II-lea i s-a emis un pașaport. În document era menționată și ocupația lui Ramses al II-lea: „Rege (decedat)”.

Guvernul nu i-a eliberat pașaportul în scop publicitar, ci pentru că se credea că documentul va oferi mumiei protecție din partea statului și va permite întoarcerea sa în condiții de siguranță.

Nenumărate artefacte și mumii au fost furate din Egipt, de aceea îngrijorarea autorităților era justificată. Mai mult, muzeele din Europa nu dădeau curs la timp revendicărilor egiptene și nu înapoiau întotdeauna obiectele de patrimoniu furate.

Un individ roșcat, cu nasul acvilin

Ramses al II-lea - exponat
Mumia lui Ramses al II-lea se află în prezent în Muzeul din Cairo. Foto: Periodista Digital

Examinările făcute de experții din Paris au arătat că Ramses al II-lea a avut o înălțime de 1.70 metri și nasul acvilin. Deși atunci când a murit era cărunt, analizele au arătat că Ramses al II-lea avusese în tinerețe părul roșcat.

Pe corpul său au fost găsite răni căpătate în bătălii, s-a stabilit că suferise de artrită și că avusese un abces dentar.

După aceste examinări, Ramses al II-lea s-a întors în Egipt fără nicio încurcătură de natură legală. Astăzi, mumia lui se află în Muzeul din Cairo.

Ca să știi mai mult, citește „Egiptul secret”

Primul european care a primit permisiunea să petreacă o noapte în Marea Piramidă a lui Keops, Paul Brunton (pe numele real, Raphael Hurst) a explorat, în scrierile sale, sursele înțelepciunii cuprinse într-o multitudine de tradiții religioase, mistice sau oculte. În cartea despre Egipt, Brunton încearcă să pătrundă tainele Sfinxului și ale piramidelor de la Gizeh, poarta de intrare în lumea misterioasă a egiptenilor străvechi. Brunton pune într-o nouă lumină monumentele Egiptului Antic și ne dezvăluie sensurile lor profunde, lansând ipoteze îndrăznețe despre locuitorii acestei lumi și spiritualitatea lor.

„Egiptul secret” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Abonează-te gratuit la newsletter ca să primești săptămânal cele mai interesante articole, aplicații și cărți pe care le descoperim.

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Un comentariu la „Ramses al II-lea, mumia care a avut nevoie de pașaport”

Lasă un comentariu