Niște muncitori din Anglia au descoperit rămășițele sinistre ale unui sacrificiu uman

Craniul uneia dintre victime era așezat lângă picioarele sale. Picioarele altei victime fuseseră tăiate, iar brațele îi fuseseră legate la spate.

Când această echipă de muncitori din Oxfordshire, Anglia, a primit sarcina de rutină de a instala niște țevi, probabil că oamenii nu se așteptau să descopere o așezare veche de aproape 3.000 de ani, unelte din epoca fierului și din vremea romanilor și zeci de schelete din neolitic.

Potrivit CNN, în acest loc au fost descoperite rămășițele a 26 de oameni. Mulți dintre ei fuseseră victimele unor sacrificii umane rituale. Craniul uneia dintre victime fusese așezat la picioarele sale.

Niște muncitori din Anglia au descoperit rămășițele sinistre ale unui sacrificiu uman
Uneia dintre victime, o femeie, i se tăiaseră picioarele și fusese îngropată cu mâinile legate la spate. Foto: Thames Water

Unei alte victime, o femeie, i se tăiaseră picioarele, iar brațele îi fuseseră legate la spate. Uneltele descoperite aparțin mai multor perioade istorice, însă toate au mii de ani vechime, provenind dintr-o perioadă anterioară invaziei romane din Marea Britanie.

Potrivit The Telegraph, au mai fost descoperite rămășițe de animale și obiecte casnice, cum ar fi cuțite, piese de olărie și un pieptene. Cât despre rămășițele umane, arheologii sunt siguri că aceste victime nefericite aparțineau aceleiași comunități care a creat „Calul alb din Uffington” (o figură preistorică din cretă, de 110 metri), care se află pe un deal din apropiere.

„Aceste descoperiri ne oferă o perspectivă unică asupra vieții și morții în comunitățile pe care le cunoșteam doar pentru clădirile lor monumentale, cum ar fi fortărețele de pe dealuri sau Calul alb din Uffington”, a explicat Paolo Guarino, responsabilul de proiecte de la Cotswold Archaeology.

„Rezultatele analizei artefactelor, a oaselor de animale, scheletele umane și mostrele de sol ne vor ajuta să obținem informații importante despre istoria comunităților care locuiau pe aceste pământuri cu atât de mulți ani în urmă”, a adăugat Paolo Guarino.

Niște muncitori din Anglia au descoperit rămășițele sinistre ale unui sacrificiu uman
Această victimă a fost îngropată după ce i s-a îndepărtat capul, care i-a fost așezat la picioare. Foto: Thames Water

Toate dovezile excavate au fost ridicate de experți pentru a fi examinate de medicii criminaliști. Muncitorii care au dat peste aceste rămășițe desfășurau lucrări pentru un proiect de amenajare a unui curs de apă din zonă.

Neil Holbrook, director executiv al Cotswald Archaeology, a afirmat că descoperirile „ne permit să aruncăm o privire asupra credințelor și superstițiilor oamenilor care locuiau în zonă înainte de cucerirea romană. Dovezile adunate în alte părți sugerează că astfel de înhumări ar fi putut implica sacrificii umane.”

„Descoperirea este o provocare la adresa ideilor noastre despre trecut și ne invită să încercăm să înțelegem credințele oamenilor care au trăi cu mai bine de 2.000 de ani în urmă”, a spus Holbrook.

Această descoperire survine la puțin timp după ce doi instalatori danezi au găsit o sabie medievală într-o canalizare. Cât despre ultimele descoperiri, ele ne-au oferit perspective noi asupra felului în care înțelegem perioada de timp căreia îi aparțin.

calul alb din uffington red_compressed
Calul alb din Uffington. Foto: Wikimedia

Sacrificiile umane și practicile de înhumare rituală pot fi considerate niște cutume standard în această regiune la acea vreme. Din fericire, specialiștii lucrează pentru a obține cât mai multe informații valabile din artefactele și rămășițele umane descoperite.

Rămâne de văzut ce alte elemente care să ne ajute să înțelegem aceste practici arhaice vor mai descoperite în viitorul apropiat…

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu