Radithor, băutura energizantă radioactivă care te omora

La începutul secolului XX, un fals medic din SUA a făcut avere promovând Radithor, o băutură radioactivă care îi condamna pe consumatori la o moarte îngrozitoare.

Ebenezer Byers, fiul industriașului american Alexander Byers, a fost un membru cunoscut al lumii mondene americane de la începutul secolului XX. În tinerețe, Byers a dat dovadă de aptitudini pentru sport, devenind campion la golf în 1906.

În cele din urmă, a devenit director al companiei de oțel și fier forjat a tatălui său, continuând să facă sport până spre vârsta de 50 de ani. Ebenezer Byers călătorea frecvent prin țară, pentru a asista la diverse competiții sportive.

Radithor, băutura energizantă radioactivă care te omora
Ebenezer Byers în anii ’20. Foto: Wikimedia

În 1927, când se întorcea cu trenul de la un meci de fotbal, Byers a căzut în cușetă și s-a rănit la braț. Deși a fost îngrijit de cei mai buni medici și fizioterapeuți, Ebenezer Byers se plângea de dureri atroce, care începuseră deja să-i afecteze capacitatea de a juca golf.

La recomandarea dr. Moyar, un medic din Pittsburgh, bărbatul a început să bea Radithor, o băutură brevetată care conținea urme de radiu, un element radioactiv.

Radithor a fost inventat de William Bailey, care abandonase cursurile Universității Harvard și susținea, în mod fals, că era medic. Bailey a promovat Radithor ca stimulant metabolic și afrodiziac.

Bailey susținea că puseele de energie radioactivă eliberate de atomii de radiu stimulau organele interne, glandele suprarenale și tiroida, făcând mai rapidă recuperarea după dureri de cap, diabet, anemie, constipație, astm și așa mai departe.

O sticlă de Radithor expusă la Muzeul Național al Istoriei și Științei Nucleare, în New Mexico. Foto: Wikimedia

Radithor se vindea în sticluțe de 15 grame, fiecare conținând câte un microcurie de radiu-228 și radiu-226. Sărurile de radiu se dizolvau în apa distilată. O cutie cu 24 de sticle costa 30 de dolari.

În următorii trei ani, Ebenezer Byers a înghițit cantități copioase de Radithor, crezând că-l va ajuta la activitățile sportive. Byers se apropia de 50 de ani și este rezonabil să presupunem că își ieșise din mână atât la golf, cât și la femei.

Acesta bea, în medie, trei sticle pe zi. La început, s-a simțit revigorat și plin de energie și chiar le-a recomandat băutura și prietenilor săi, trimițându-le cutii întregi. Le-a dat să bea Radithor până și cailor săi de curse.

Însă, treptat, băutura a început să-și piardă din aura de magie. Ebenezer Byers a început să slăbească, suferea de dureri grave de cap, iar dinții începuseră să-i cadă.

Doctorul Joseph Steiner, un specialist în raze X, tratase mai multe femei care fuseseră otrăvite cu radiu într-o fabrică din SUA. Medicul a recunoscut pe loc la Byers simptomele otrăvirii cu radiu.

Imediat, s-a cerut o investigație în privința băuturii Radithor. În 1931, autoritățile i-au cerut lui Byers să depună mărturie referitor la experiența sa. Dat fiind că bărbatul era prea bolnav ca să călătorească, statul a trimis un avocat să îl interogheze acasă.

Avocatul l-a găsit pe Byers într-o stare deplorabilă.

„Deși era încă tânăr și agil din punct de vedere mintal, abia dacă putea vorbi. Capul îi era acoperit de bandaje. Trecuse prin două operații succesive, în urma cărora îi fusese îndepărtată mandibula, cu excepția a doi dinți din față, și cea mai mare parte a maxilarului. Tot țesutul osos al corpului său se dezintegra încet și în craniu i se formau găuri”, a raportat avocatul.

Șase luni mai târziu, Ebenezer Byers a avut parte de o moarte îngrozitoare. La autopsie s-a descoperit că îi mai rămăseseră numai șase dinți. Maxilarul și mandibula îi putreziseră.

Radithor, băutura energizantă radioactivă care te omora
Un muncitor dintr-o fabrică de chibrituri, suferind de necroza maxilarului, o boală cumplită (prin care a trecut și Ebenezer Byers) cauzată, în acest caz, de expunerea prelungită la vapori de fosfor. Foto: Wikimedia

Creierul îi era plin de abcese, iar rinichii nu îi mai funcționau. În oasele sale se găseau 36 de micrograme de radiu, în condițiile în care zece micrograme sunt o doză fatală.

Moartea lui Byers a atras atenția mass-media, iar publicul a devenit conștient de pericolele otrăvirii cu radiu. Cu toate acestea, încă mai existau oameni care credeau în puterea vindecătoare a radiului.

Doctorul lui Byers, Moyar, cel care îi prescrisese Radithor, nega vehement că ar exista vreo legătură între radiu și moartea lui Byers.

„Niciun pacient nu a murit în urma tratamentului cu radiu. Am luat o cantitate egală sau mai mare de radiu decât Byers și am 51 de ani, sunt activ și sănătos… Cred că apa cu radiu are locul ei în tratamentul anumitor boli și o prescriu ori de câte ori cred că este necesar”, spunea doctorul Moyar.

Radithor, băutura energizantă radioactivă care te omora
Ebenezer Byers în 1903. Foto: Wikimedia

Moartea lui Byers nu i-a convins pe toți, însă a pus în mișcare autoritățile. În luna decembrie a aceluiași an, statul a interzis companiei lui William Bailey să mai producă Radithor.

„Doctorul” Bailey nu a fost niciodată judecat pentru moartea lui Byers și a continuat să le prescrie oamenilor tratamentele sale false. În 1937, în parteneriat cu o companie din New York, Bailey a început să vândă tablete care conțineau alge marine, despre care susținea că puteau vindeca 32 de boli.

Un alt tratament implica purtarea unei bucăți de material radioactiv pe piele, cu ajutorul unei curele. Bailey a făcut avere vânzându-și produsele și a murit un om bogat.


Ți s-a părut interesant acest subiect? Citește mai multe despre vodca atomică, făcută cu apă și cereale de la Cernobîl. Apoi, descoperă 15 lucruri banale care ne expun la mult mai multe radiații decât credem.

Ca să știi mai mult

Dacă te interesează subiectul accidentelor nucleare, îți recomandăm una dintre cele mai bune cărți despre evenimentele de la Cernobîl și tragediile de acolo: „Rugăciune pentru Cernobîl”. Cartea a fost interzisă în Belarus și i-a adus scriitoarei Premiul Nobel pentru Literatură. „În timp ce autoritățile sovietice au încercat să mușamalizeze efectele accidentului, Svetlana Aleksievici a petrecut mai mulți ani adunând mărturii de la supraviețuitori – foști muncitori la centrală, oameni de știință, medici, soldați, pompieri, strămutați, văduve, orfani -, ale căror voci compun o istorie orală marcată de frică, furie și incertitudine, dar și de umor negru și iubire. Cronică a trecutului și avertisment pentru viitor, cartea sa este o lucrare crucială, care, datorită forței emoționale și onestității sale, lasă o amintire de neșters în mintea cititorului.”

Comandă cartea „Rugăciune pentru Cernobîl” pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
>