În cadrul unei descoperiri recente în Anzii columbieni, cercetătorii au găsit semințe de struguri care datează de acum 60 până la 19 milioane de ani. Această descoperire include cel mai vechi strugure găsit vreodată în emisfera vestică, aruncând lumină asupra evoluției plantei.
Neotropica, o regiune tropicală din America Centrală și de Sud, se mândrește cu o bogată diversitate de plante. Cu toate acestea, datele fosile limitate au împiedicat înțelegerea modului în care aceste plante au evoluat.
Semințele de struguri fosilizate recent descoperite aparțin familiei Vitaceae, care se găsește de obicei în regiunile temperate, dar care acum este observată pentru prima dată într-un climat tropical. Acest lucru sugerează că strugurii au început să se răspândească în întreaga lume după evenimentul de extincție care a eliminat dinozaurii non-avia.
Cercetătorii speculează că dispariția animalelor mari, precum dinozaurii, a permis densificarea pădurilor, oferind plantelor cățărătoare, precum strugurii, condiții favorabile de răspândire. Studiul care detaliază aceste descoperiri a fost publicat în „Nature Plants”.