Puterea unei găuri negre ipotetice ar putea crea bomba supremă

Găurile negre sunt motoare gravitaționale incredibil de puternice, care ar putea fi folosite ca sursă de energie. Această idee ridică probleme, deoarece crearea unei metode de extragere a energiei din găurile negre ar putea duce la crearea unei bombe supreme. Cu toate acestea, extragerea de energie din găurile negre nu este un concept nou.

Procesul Penrose, propus de Roger Penrose în 1971, permite extragerea energiei de rotație din găurile negre. Acest proces profită de un fenomen numit „frame dragging”, care are loc atunci când un obiect în rotație distorsionează spațiul înconjurător și antrenează obiectele din apropiere de-a lungul traiectoriei sale de rotație.

Deși acest efect este mic în apropierea Pământului, el devine semnificativ în apropierea unei găuri negre în rotație. Procesul Penrose implică intrarea în regiunea din jurul unei găuri negre care se rotește rapid, cunoscută sub numele de ergosferă, și eliberarea unei mici mase sau radiații în gaura neagră.

Lovitura de rotație rezultată propulsează obiectul departe de gaura neagră cu o viteză mai mare decât cea cu care s-a apropiat, câștigând astfel energie suplimentară. Acest câștig de energie este echilibrat de o reducere a rotației găurii negre.

Acest proces are potențialul de a extrage până la 20% din energia de masă a găurii negre, ceea ce reprezintă o cantitate imensă în comparație cu alte surse de energie. De exemplu, fuziunea hidrogenului în heliu produce doar aproximativ 1% din energia de masă.

Cu toate acestea, cercetătorii nu sunt mulțumiți de această limită și continuă să exploreze modalități de a extrage și mai multă energie din găurile negre. Un studiu recent se concentrează asupra conceptului de găuri negre încărcate, care sunt caracterizate de trei proprietăți: masă, spin și sarcină electrică.

Găurile negre observate în universul nostru nu au sarcină electrică, dar acest studiu aprofundează posibilitățile găurilor negre încărcate. Studiul examinează în mod special găurile negre încărcate în spațiul anti-de Sitter (AdS), care este un univers ipotetic cu o constantă cosmologică negativă.

Deși AdS nu descrie universul nostru real, acesta oferă un cadru matematic pentru explorarea teoretică.

Autorii explorează modul de extragere a energiei folosind efectul Bañados-Silk-West (BSW), care presupune că particulele în descompunere câștigă energie de la gaura neagră pe măsură ce ricoșează în mod repetat în apropierea orizontului de evenimente al acesteia.

Cu toate acestea, autorii avertizează că acest proces ar putea duce la o buclă de feedback periculoasă, cunoscută sub numele de „bomba găurii negre”, în care energia particulelor se amplifică într-un mod incontrolabil.

În plus, studiul investighează cazul unei găuri negre încărcate într-un univers AdS gol, unde energia ar fi eliberată de gaura neagră însăși fără a fi nevoie de oglinzi. Acest lucru este similar cu conceptul de radiație Hawking, dar nu se bazează pe principiile gravitației cuantice.

Autorii constată că, în acest scenariu, nu există riscul unei bombe de gaură neagră. Este important de menționat că niciuna dintre aceste descoperiri nu se aplică găurilor negre reale din universul nostru, iar procesul Penrose rămâne cea mai viabilă metodă de extragere a energiei.

Cu toate acestea, aceste studii oferă informații valoroase despre natura fundamentală a spațiului și timpului. Chiar și în scenariile ipotetice din cadrul unui antiunivers, putem observa că găurile negre au potențialul de a elibera energie în timp.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Lasă un comentariu