Experimentul suprem – Cum controlezi o altă persoană doar cu puterea gândului

Creierul este un organ complex și uimitor, ale cărui secrete rămân încă bine ascunse. Din păcate, aparatura necesară studierii creierului uman și a modului în care se manifestă puterea gândului este atât de scumpă, încât doar marile universități din lume își permit s-o achiziționeze.

Din acest motiv, neurologul și inginerul Greg Gage a construit un echipament simplu, care ne permite să vedem și să experimentăm modul în care impulsurile electrice emise de creier ne controlează sistemul nervos.

Prin intermediul acestui uimitor aparat, Gage ne demonstrează cum funcționează mecanismul complex din spatele fiecărei mișcări și face un experiment senzațional privind puterea gândului.

Cu ajutorul a doi voluntari și al echipamentului conceput de el însuși, Gage ne arată cum poți suprima de tot voința unei alte persoane și cum îi poți controla mișcările doar cu forța propriei tale minți.

Ceea ce face Gage nu e magie sau vreun truc ieftin și demonstrează ce forță impresionantă există în creierul fiecăruia dintre noi.

Ca să știi mai mult, citește cartea „Cum ne schimbă Dumnezeu creierul”

Pornind de la analiza scanărilor RMN asupra creierelor unor pacienți cu probleme de memorie și ale unor persoane care practică meditația, neurologul Andrew Newberg și terapeutul Mark Robert Waldman au ajuns la concluzia că credința spirituală activă și pozitivă schimbă creierul în bine. Mai mult, credința nu este întotdeauna necesară: ateii care meditează la imagini pozitive pot obține beneficii neurologice similare. Scrisă într-un stil accesibil – cu ilustrații care subliniază modul în care experiențele spirituale afectează mintea – cartea prezintă pe larg următoarele descoperiri:

  • Rugăciunea și practica spirituală nu numai că reduc stresul și anxietatea, ci chiar încetinesc procesul de îmbătrânire prin practicarea a 12 minute de meditație în fiecare zi;
  • Contemplarea unui Dumnezeu iubitor mai degrabă decât a unui Dumnezeu răzbunător reduce anxietatea, depresia și stresul și crește sentimentele de siguranță, compasiune și dragoste;
  • În sine, fundamentalismul este benign și poate fi benefic personal, dar furia și prejudecățile generate de credințe extreme ne pot afecta permanent creierul;
  • Rugăciunea intensă și meditația schimbă permanent numeroase structuri și funcții în creier, modificând modul în care percepem realitatea.

„Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” este atât o revelație a științei moderne, cât și un ghid practic prin care cititorii își pot îmbunătăți sănătatea fizică și emoțională, evitând declinul mental. Newberg și Waldman arată care sunt cele mai bune modalități de a face exerciții pentru creier, derivate dintr-o varietate de practici spirituale orientale și occidentale care îmbunătățesc conștientizarea personală și empatia. De exemplu, explică de ce căscatul stimulează relaxarea și arată ce este „comunicarea prin compasiune”, o nouă tehnică de meditație care întărește relațiile cu familia și cu prietenii după mai puțin de 15 minute de practică.

Cartea „Cum ne schimbă Dumnezeu creierul” se găsește cu reducere pe Elefant sau pe Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu