Punga zeilor și legăturile misterioase dintre divinitățile din Sumer, America și Gobekli Tepe

Descoperirile arheologice din ultimele decenii arată că suntem o specie care suferă de amnezie. Nenumărate artefacte din lumea întreagă ne-au obligat să punem sub semnul întrebării tot ceea ce credeam că știm despre originea noastră pe Pământ, culturile antice și omenire, în general.

Pas cu pas, am explorat și am adunat bucăți mici dintr-un puzzle uriaș. Totuși, cum se pot explica nenumăratele similitudini între civilizațiile care au viețuit pe Pământ cu mii de ani în urmă, la distanțe de zeci de mii de kilometri una de alta?

De exemplu, de ce aproape toate culturile antice de pe Pământ s-au hotărât să construiască piramide? Și de ce aceste piramide sunt atât de asemănătoare între ele?

O legătură invizibilă încă din „copilăria” omenirii

punga zeilor
Mii de ani și mii de kilometri despart aceste două zeități care, aparent, țin în mână același obiect. Foto: Twitter

S-ar zice că toate civilizațiile antice urmau aceleași tipare, ca și cum ar fi existat o legătură între ele, cu mii de ani în urmă.

Niște imagini milenare îi reprezintă pe Anunnaki (zeități din tradițiile akkadienilor, sumerienilor și babilonienilor) ținând în mână pungi misterioase.

Enigmatica „pungă a zeilor” apare nu doar în reprezentările zeilor Anunnaki, ci și în operele mai multor culturi din America, dar și la Gobekli Tepe, în Turcia.

Zeii veniți din cer și obiectele lor misterioase

punga zeilor
Acest basorelief înfățișează un preot olmec alături de un șarpe. Opera a fost descoperită pe teritoriul de azi al Mexicului și a fost realizată cândva între secolele XI și V î.e.n. Foto: Pinterest

Una dintre cele mai interesante și fascinante enigme își are rădăcina în Mesopotamia, zzonă numită adeseori „leagănul civilizației”.

Un laitmotiv misterios din această parte a lumii i-a făcut pe mulți autori să pună la îndoială istoria pe care am învățat-o în școală. Sumerienii antici i-au înfățișat pe zeii Anunnaki purtând mai multe obiecte.

Două dintre aceste obiecte ale zeităților sumeriene erau așa-numita „brățară”, întâlnită în aproape toate reprezentările, și misterioasa „pungă”, pe care o țineau în mână.

Curios este faptul că, dacă întreprindem o călătorie de mii de kilometri, până în America, vom descoperi că aztecii, mayașii și alte civilizații antice au folosit același motiv în reprezentările zeilor lor.

Mai mult, dacă mergem în Egipt, vom descoperi că simbolul „Ankh” era purtat de zei așa cum era purtată misterioasa „pungă” în Mesopotamia și America.

Toate zeitățile purtau aceleași „accesorii”?

De ce aceste civilizații antice din America, Egipt și Mesopotamia și-au înfățișat zeii ținând în mână același obiect? Este posibil ca toate culturile din Egipt, America și Mesopotamia să fi avut, de fapt, aceiași „zei”, dar sub titulaturi diferite?

Interesant este faptul că zeii Anunnaki erau întotdeauna reprezentați sub formă umană. Există, însă, numeroase trăsături care indică diferența dintre Anunnaki și oamenii obișnuiți.

punga zeilor
Ruinele unui templu toltec din Tula, Mexic. Foto: Pinterest

Trăsăturile faciale ale vechilor zei Anunnaki erau întotdeauna bine ascunse, datorită bărbilor mari. Așa cum sumerienii antici și-au reprezentat zeitățile sub formă de oameni, egiptenii antici și diferite culturi din America au făcut același lucru.

Întrebarea pertinentă este: de ce culturile antice – separate de mii de kilometri – și-au înfățișat zeitățile sub forme aproape identice?

Punga lui Quetzalcoatl

La situl arheologic din La Venta se găsește o stelă de piatră care îl reprezintă pe vechiul zeu mesoamerican Quetzalcoatl. Acesta ține în mână aceeași „pungă” întâlnită în reprezentările sumeriene antice.

punga zeilor
Acest obiect enigmatic este reprezentat exact la fel în mâinile unor zeități din America, Africa și Asia. Foto: Pinterest

Și acesta nu este singurul loc din Mexic unde s-a găsit o astfel de reprezentare. Tula este un centru regional important, care și-a atins apogeul drept capitală a Imperiului Toltec în perioada dintre căderea orașului Teotihuacan și ascensiunea cetății Tenochtitlan.

Aici să găsesc niște statui uriașe care prezintă, și ele, misterioasa pungă. La fel se întâmplă și la Gobekli Tepe, sit arheologic aflat pe un deal izolat din sudul Turciei.

La Gobekli Tepe se află unul dintre cele mai vechi (dacă nu chiar cel mai vechi) temple megalitice de pe planetă. Aici, stâlpii de piatră sunt aranjați într-o serie de cercuri.

Se crede că pietrele masive au fost cioplite de o populație de vânători și culegători din neolitic, acum 12.000 de ani.

Punga zeilor apare și în cel mai vechi templu din lume

punga zeilor
Punga zeilor pare să fi fost reprezentată inclusiv pe stâlpii celei mai vechi structuri create de om din lume, la Gobekli Tepe. Foto: Pinterest

Templul a fost îngropat în mod intenționat, din motive necunoscute. După decenii de săpături, arheologii care investighează situl antic nu au reușit încă să recupereze nicio unealtă de tăiat piatra.

Nimeni nu știe cum acești indivizi din vechime au ridicat unele dintre cele mai mari lucrări de piatră de pe planetă.

Oare prezența pungii ținute de zei arată faptul că aceste două culturi erau legate una de alta într-un mod misterios? Ce se afla în aceste pungi?

punga zeilor
Un basorelief asirian realizat în perioada 883–859 î.e.n. înfățișează „un personaj supranatural înaripat” ținând în mână același obiect. La încheieturile ambelor mâini se pot observa brățări care seamănă cu ceasurile de mână moderne

Și mai important: cum e posibil ca misterioasa pungă să fie reprezentată la fel de diferite civilizații de pe glob? Potrivit istoriei oficiale, aceste civilizații nu aveau nicio legătură una cu alta.

Dar dacă vechii zei Anunnaki (înfățișați de sumerienii antici) și zeii care i-au vizitat pe mayași, azteci, tolteci și olmeci erau, de fapt, aceiași?Ce lucru aparținând zeilor era atât de important, încât aproape toate culturile antice au insistat să-l arate generațiilor următoare, adică nouă?


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

6 comentarii la „Punga zeilor și legăturile misterioase dintre divinitățile din Sumer, America și Gobekli Tepe”

  1. Sigur ca in zilele noastre putem usor sa ne imaginam ca bratarile de la maini pot fi ceasuri sau mijloace de comunicare , iar „pungile” purtate in mana pot fi foarte bine sacose de transporta al mini computere(leptopuri) !

    Răspunde
  2. „Pungile” sunt vase cu apa necesară vieții atât oamenilor cât si animalelor, iar brățările cu cadrane rotunde pot fi mijloace de comunicare , orientare-busole sau cronometre pentru timpul alocat vizitării Terrei ; in ritualul serviciului religios ortodocs exista acea caldarusa cu apa sfințită care prin stropirea locuinței aduce si menține cumva legătura spirituală cu divinitatea creatoare !

    Răspunde
  3. Într-un interviu se vorbește despre această civilizație se spune că ei erau într-o misiune de salvare a celor 300 de suflete pierdute și ținuți ca ostași pe planeta pământ.

    Răspunde

Lasă un comentariu