Arme străvechi din spațiul cosmic: Pumnalul lui Tutankhamon a fost făcut din fier de meteorit

Arheologii au descoperit că pumnalul lui Tutankhamon, tânărul faraon din dinastia a XVIII-a, a fost confecționat dintr-un material ce provenea din spațiul cosmic. Pumnalul, îngropat alături de mumia faraonului, fusese fabricat din metalul unui meteorit.

Cercetătorii italieni și egipteni cred că pumnalul cosmic a fost pus lângă corpul mumificat al faraonului de 18 ani în speranța că îl va folosi ca să se apere în viața de apoi.

Pumnalul lui Tutankhamon
S-a descoperit că pumnalul lui Tutankhamon, aurit și bogat decorat, avea lama confecționată din fier ce provenea dintr-un meteorit. Foto: Getty Images

Tutankhamon a domnit în perioada cunoscută ca „Noul Regat”. Legendarul rege copil este, probabil, cel mai celebru dintre toți monarhii Egiptului, din cauza morții sale timpurii și misterioase.

Pe 4 noiembrie 1922, egiptologul Howard Carter și echipa sa au descoperit treptele care duceau spre mormântul lui Tutankamon.

Carter și-a petrecut câteva luni catalogând obiectele din anticameră, după care a deschis camera mortuară propriu-zisă și a descoperit sarcofagul, în luna februarie a anului 1923. A notat totul în jurnal.

Pumnalul lui Tutankhamon era o armă pentru viața de apoi

Howard Carter deschizând sarcofagul lui Tutankhamon
Howard Carter deschizând sarcofagul lui Tutankhamon. Foto: Wikimedia

De atunci, am aflat multe despre regele Tut (cum l-a poreclit presa) și despre viața sa, dar încă există multe întrebări fără răspuns.

Descoperirile recente arată că materialele provenite din spațiul cosmic erau sacre pentru egiptenii antici, care credeau că meteoriții aveau proprietăți magice.

O echipă de cercetare de la Muzeul Egiptean din Cairo, Politehnica din Milan și Universitatea din Pisa a folosit tehnologia de scanare cu raze X ca să examineze compoziția metalului.

Savanții au descoperit că pumnalul lui Tutankhamon, care fusese foarte bine conservat și dezvoltase puțină rugină în perioada în care fusese îngropat alături de trupul proprietarului său, conține un nivel ridicat nichel, alături de urme de cobalt și fosfor.

Cercetătorii au făcut legătura dintre compoziția chimică a pumnalului și meteoritul Kharga, care a fost descoperit în anul 2000 pe platoul Mars Matruh din Egipt, la 240 de kilometri vest de Alexandria.

Pumnalul este considerat unul dintre cele mai deosebite obiecte recuperate din mormântul faraonului, datorită lucrăturii metalice deosebite.

Un meteorit de 160 de kilograme din câmpul cu cratere Campo del Cielo
Un meteorit de 160 de kilograme din câmpul cu cratere Campo del Cielo, din Argentina. Meteoriții de fier conțin de obicei circa 10% nichel și mai puțin de 1% cobalt, la fel ca lama pumnalului regelui Tutankhamon. Foto: Pinterest

Mormântul lui Tutankhamon conținea și alte obiecte legate de spațiul cosmic.

De exemplu, tânărul rege a fost îngropat purtând o amuletă cu un scarabeu, despre care se crede că a fost confecționat dintr-un tip de sticlă care se găsește într-o zonă izolată a deșertului libian și care s-a format când un meteorit a căzut pe Pământ.

Scarabeul este unul dintre cele mai vechi simboluri ale egiptenilor antici. Aceștia venerau scarabeii, care erau pentru ei la fel de sacri cum este crucea pentru creștini.

imbolul scarabeului Khepri
Simbolul scarabeului Khepri. Foto: Getty Images

Încă nu este clar cum a murit Tutankhamon, însă egiptologii au propus mai multe teorii. Unii susțin că a fost asasinat, în vreme ce alții insistă că a murit de o boală asemănătoare cu malaria.

Mai există și teoria potrivit căreia a fost lovit de un car de luptă. Moarta sa rămâne un mister antic (deocamdată) neelucidat.

Ca să știi mai mult, citește „Regele Tutankhamon. Comorile din mormânt”

Un excepțional album fotografic care prezintă în detaliu fabuloasele comori descoperite în 1922 de Howard Carter în mormântul faraonului Tutankhamon. Despre acest rege-copil și despre minunatele bogății găsite neatinse în camera lui mortuară s-au scris nenumărate volume, dar această carte, semnată de reputatul egiptolog Zahi Hawass, îi oferă cititorului o perspectivă unică, de mare impact, a acestei descoperiri arheologice de excepție. Imaginile inedite și de o calitate cu totul deosebită ale fotografului Sandro Vannini pun în fața privitorului, ca niciodată până acum, circa 200 de artefacte spectaculoase găsite în situl arheologic. Volumul cuprinde 324 de ilustrații, dintre care 317 color, precum și 26 de planșe.

„Regele Tutankhamon. Comorile din mormânt” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, vezi episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

2 comentarii la „Arme străvechi din spațiul cosmic: Pumnalul lui Tutankhamon a fost făcut din fier de meteorit”

Lasă un comentariu