Misteriosul puls al Pământului: Seismele care au loc o dată la 26 de secunde

Încă din anii ‘60, seismologii au descoperit că la fiecare 26 de secunde Pământul emite, cu precizie de metronom, un enigmatic puls. Deși au studiat fenomenul, specialiștii nu au reușit să își dea seama până acum ce îl cauzează.

Cunoscut încă din 1962

Pulsul Pamantului
Foto: ZeroHedge

Supranumit „pulsul Pământului”, fenomenul a fost documentat pentru prima dată în 1962, de cercetătorul John Oliver, de la Universitatea Columbia.

Oliver și-a dat seama că microseismele, care au loc o dată la 26 de secunde, își au originea undeva în Atlanticul de Sud și că sunt mai intense în lunile în care este vară în emisfera nordică.

Apoi, în 1980, geologul Gary Holcomb,  de la Serviciul de Prospectare Geologică al SUA, a descoperit, la rândul său, pulsul misterios, observând că acesta este mai puternic în timpul furtunilor.

Pulsul Pamantului
Pulsul este format, de fapt, din microcutremure. Foto: Wikimedia

Dar, dintr-un anumit motiv, descoperirile celor doi cercetători au rămas aproape necunoscute timp de peste 20 de ani, până când Greg Bensen, student la Universitatea Colorado, a detectat din nou pulsul și a decis să îl cerceteze.

Michael Ritzwoller, la acea vreme profesorul lui Bensen, a declarat pentru Discover Magazine că, de îndată ce a pus ochii pe datele studentului, a știut că există ceva ciudat în legătură cu acest puls.

Cercetătorii au început să studieze fenomenul, analizând pulsațiile din toate perspectivele posibile. Folosind triangulația, aceștia au localizat sursa în largul coastei de vest a Africii, într-o zonă a Golfului Guineei denumită Bight of Bony.

Michael Ritzwoller
Seismologul Michael Ritzwoller. Foto: Universitatea Colorado

Ritzwoller și echipa sa au recuperat cercetările lui Oliver și Holcomb, iar în 2006 au publicat un studiu despre pulsul misterios, dar nu au putut niciodată să explice ce este el de fapt.

Nimeni nu știe ce cauzează pulsul

O teorie lansată în 2011 susține că pulsul este cauzat de valurile care se lovesc de platoul continental. Presiunea creată deformează fundul oceanului și dă naștere unor pulsații seismice care reflectă frecvența valurilor.

În 2013 a fost lansată o altă ipoteză, care pune pulsația pe seama activității vulcanice din zonă.

Bight of Bonny
Bight of Bonny. Foto: Wikimedia

Dar niciuna dintre cele două teorii nu explică pe deplin pulsul. De ce apare acesta doar în Bight of Bony? Valurile lovesc coastele din întreaga lume și există o mulțime de alte regiuni cu activitate vulcanică, așadar de ce ar fi acest loc mai special?

Aceasta este o întrebare la care nimeni nu a răspuns vreodată. Și nu doar că este un mister greu de dezlegat, dar nici seismologii nu par foarte interesați să o facă.

„Există anumite lucruri pe care ne concentrăm în seismologie. Vrem să determinăm structura de sub continente, astfel de lucruri. Acest subiect este puțin cam îndepărtat de cele pe care le studiem de obicei deoarece nu are nimic de-a face cu înțelegerea structurii profunde a Pământului”, a afirmat seismologul Doug Wiens pentru Discover Magazine.

Așadar, probabil vor mai trece niște ani până vom înțelege pulsul misterios al Pământului.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu