Cel mai bine conservat pui de rinocer lânos, descoperit în Siberia

Topirea permafrostului din nordul Siberiei relevă un adevărat cimitir al animalelor preistorice. În ultimele decenii, localnicii și oamenii de știință din Yakuția au descoperit cadavre de pui de lei de peșteră, bizoni, cai, rinoceri lânoși și cel bine conservat mamut lânos observat vreodată.

Pe măsură ce clima tot mai caldă topește acest strat de permafrost, ies la lumină și mai multe rămășițe din preistorie. Aproape de locul în care a fost găsit primul – și singurul – pui de rinocer lânos din lume, localnicii au descoperit recent un alt exemplar; de această dată, cadavrul este intact în proporție de 80%.

Valeri Plotnikov / The Siberian Times

Păstrat în gheață timp de cel puțin 20.000 de ani, acest pui de rinocer lânos are intacte părul sârmos, maroniu-roșcat, toate membrele și majoritatea organelor interne, inclusiv intestinele.

Este cel mai bine conservat rinocer lânos din Yakuția și cel mai bine conservat pui de rinocer lânos găsit vreodată.

„Rinocerul avea între trei și patru ani și trăia separat de mama sa când a murit, cel mai probabil înecându-se”, a declarat pentru The Siberian Times paleontologul Valeri Plotnikov, de la Academia Rusă de Științe, care a făcut prima descriere științifică a descoperirii.

Valeri Plotnikov / The Siberian Times

Potrivit acestuia, genul animalului este încă necunoscut.

„Așteptăm ca analizele cu radiocarbon să ne arate când a trăit, intervalul cel mai probabil de date este între 20.000 și 50.000 de ani în urmă”, a explicat Plotnikov.

Chiar dacă părul de pe această creatură moartă de mult arată acum zdrențuit, dezvăluie multe despre trecutul animalului.

Privind aspectul firelor de păr, oamenii de știință presupun că rinocerul a murit pe timp de vară, deși este nevoie de analize suplimentare de laborator pentru confirmarea acestei ipoteze.

Urmele de pe coarnele puiului de rinocer lânos arată că aceste apendice erau folosite la săpat după hrană. Valeri Plotnikov / The Siberian Times

Pentru a face acest lucru, totuși, trebuie să se formeze mai multă gheață. Găsit în aval de râul Tirektiak în luna august a anului 2020, rinocerul se află într-un loc deosebit de greu de accesat.

Teritoriul vast și îndepărtat al Yakuției are doar câteva drumuri. Pe timpul verii, multe locuri sunt accesibile doar cu barca sau cu elicopterul.

Zona poate fi explorată cu adevărat abia iarna. Acesta este momentul în care începe să se formeze o rețea de drumuri de gheață temporare, permițându-le camionagiilor să transporte mărfuri către cele mai nordice așezări din regiune.

Cu toate acestea, chiar și fără o examinare mai atentă a carcasei, este clar că această descoperire este una ieșită din comun.

Singurul rinocer lânos găsit până acum în această regiune este un pui și mai mic (pe care cercetătorii l-au botezat Sașa), cu părul mai deschis la culoare.

Ambele descoperiri l-au făcut pe Plotnikov să afirme că rinocerii lânoși veneau pe lume gata adaptați la climatul înghețat. Urmele de pe coarnele acestui pui recent descoperit sugerează că aceste apendice erau folosite pentru a săpa după hrană.

„Există țesuturi moi în partea din spate a carcasei, posibil organele genitale și o parte a intestinului. Acest lucru face posibilă studierea excrementelor, ceea ce ne va permite să reconstituim mediul acelei perioade”, a spus Plotnikov pentru RT.

Echipa plănuiește să trimită rinocerul în capitala regiunii Yakuția pentru analize suplimentare. Carcasa va fi apoi trimisă în Suedia, unde cercetătorii lucrează la secvențierea genomului mai multor rinoceri pentru a înțelege mai bine istoria speciei și cauzele dispariției acestor animale.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu