Proiectul A119: Planul secret al SUA de a detona bomba atomică pe Lună

Cu mult timp înainte ca președintele John F. Kennedy să anunțe, într-un discurs devenit celebru, că SUA plănuiesc o expediție pe Lună, armata americană decisese deja să facă asta. Doar că planul președintelui și cel al armatei difereau.

Pe de o parte, Kennedy își dorea ca primul om care pășește pe suprafața Lunii să fie un american. Pe de altă parte, liderii Forțelor Aeriene Americane visau la un nor mare, în formă de ciupercă, ce avea să înfricoșeze toate națiunile și să inspire admirație pentru forța militară și tehnologică a SUA.

Rușii și americanii luptă pentru supremația în spațiu

Sputnik
Sputnik, primul satelit artificial plasat pe orbita Pământului, a fost lansat la 4 octombrie 1957. Foto: Wilson Center

În 1957, Uniunea Sovietică a surprins lumea întreagă trimițând pe orbită primul satelit artificial, Sputnik. În acel moment, americanii încă încercau să dea de capăt complicațiilor sistemului de lansare.

La prima încercare a americanilor, racheta a explodat pe rampă, iar eșecul a fost ridiculizat amplu de presă. Lansarea dezastruoasă a SUA primit diverse denumiri ironice, precum „kaputnik” (o combinație între cuvântul german „kaput”, care înseamnă „mort”, „terminat”, și „Sputnik”, satelitul rusesc).

Eșecul americanilor, dublat de succesul sovieticilor, era demoralizant nu doar pentru cei care lucrau la programul spațial, ci și pentru întreaga națiune.

Cu Sputnik, sovieticii au demonstrat că aveau tehnologia necesară să lovească orice loc de pe Pământ cu o rachetă cu focoasă nucleară.

Și, la cum mergeau lucrurile pentru americani, o mare parte a lumii a presupus că sovieticii puteau lansa o rachetă nucleară către Statele Unite, care ar fi fost incapabile să reacționeze.

Explozia nucleară care trebuia să pună capăt luptei

La aproape patru luni după succesul Sputnik și cu trei luni înainte de lansarea celui de-al doilea satelit sovietic, Sputnik 2 (care a dus primul animal în spațiu, cățeaua Laika), americanii au reușit să lanseze primul lor satelit, Explorer 1, pe 31 ianuarie 1958.

Explorer cântărea doar 14 kilograme. Prin comparație, Sputnik cântărea 83.6 kilograme, iar racheta care l-a pus pe orbită a fost cea mai puternică proiectată vreodată.

Vanguard
Racheta Vanguard explodează la câteva secunde după lansarea de la Cape Canaveral (6 decembrie 1957). Foto: NASA

Rachetele sovietice au devenit tot mai puternice cu fiecare lansare. La fel și încărcătura lor: Sputnik 2 avea peste o jumătate de tonă.

Până în mai 1958, URSS a trimis al treilea satelit în spațiu, Sputnik 3 – un laborator științific uriaș, înalt de 3.6 metri și cu o greutate de 1.3 tone.

Sovieticii erau evident mai avansați în cursa spațială, iar SUA căutau cu disperare ceva care să sporească încrederea națiunii. Așa că s-au concentrat pe ceea ce știau cel mai bine: construirea de arme nucleare și detonarea lor.

Imagini de arhivă de la lansarea Explorer 1:

Chiar mai mult: de ce să nu trimită o bombă atomică pe Lună și să o detoneze în văzul întregii lumi? Un astfel de eveniment ar fi fost atât de spectaculos, încât ar fi relansat SUA în cursă.

Savanții se apucă de calcule și simulări

Așa s-a născut Proiectul A119. De îndată, a fost reunită o echipă de savanți, având misiunea de a determina vizibilitatea exploziei de pe Pământ și dacă detonarea bombei atomice ar putea dăuna Lunii.

Luna
Explozia nucleară trebuia să fie suficient de puternică încât să fie văzută de pe Terra. Foto: Sosyal Forum

S-a decis ca explozibilul să fie detonat astfel încât norul de praf rezultat în urma exploziei să fie iluminat de Soare, devenind vizibil de pe Pământ.

Renumitul Carl Sagan, care la vremea aceea era doctorandul astronomului Gerard Kuiper, făcea parte din echipă.

I s-a cerut să creeze un model matematic al răspândirii norului de praf în spațiul cosmic din jurul Lunii. Inițial, s-a luat în considerare varianta unei bombe cu hidrogen.

Însă ulterior s-a renunțat la idee, fiindcă o astfel de bombă ar fi fost prea grea pentru călătoria de 386.000 de kilometri până la Lună.

În schimb, a fost ales un dispozitiv mai mic, cu o încărcătură de 1.7 kilotone. Prin comparație, bomba de la Hiroshima avea o încărcătură de 13-18 kilotone.

Proiectul secret, abandonat până la urmă

Munca desfășurată în cadrul proiectului A119 a rămas în mare parte secretă până la mijlocul anilor ’90, când biograful Keay Davidson a descoperit povestea în timp ce cerceta viața lui Carl Sagan.

Se pare că Sagan divulgase detalii ale proiectului în 1959, când a candidat pentru o bursă la Universitatea din California. Din acest motiv, Sagan a fost acuzat ulterior de încălcarea legii siguranței naționale.

Mai multe detalii legate de proiect au ieșit la iveală în anul 2000, la scurt timp după publicarea biografiei lui Carl Sagan. Atunci, fizicianul Leonard Reiffel, cel care care a coordonat studiul, a ieșit din anonimat și a vorbit cu presa.

Leonard Reiffel
Leonard Reiffel, coordonatorul proiectului A119. Foto: New York Times

„Totul a durat mai puțin de un an, iar proiectul nu a ajuns la stadiul de planificare operațională. Am arătat care ar putea fi unele dintre efecte. Însă argumentul principal pe care l-am folosit a fost că nu avea niciun sens să distrugem mediul virgin al Lunii. Existau alte modalități de a transmite publicului că nu eram nicidecum pe cale să fim copleșiți de ruși”, a declarat Reiffel pentru New York Times.

Doctorul David Lowry, un istoric britanic specializat în istoria nucleară, citat de cotidianul The Guardian, a calificat propunerea unui astfel de proiect drept obscenă.

„Numai gândul că primul contact al omenirii cu o altă lume ar fi implicat detonarea unei bombe nucleare este groaznic”, a afirmat Lowry.

Ca să știi mai mult, citește „Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea”

O remarcabilă antologie ce reunește scrisori celebre într-un impresionant arc de timp care străbate vremurile, purtându-ne din Antichitate până în vremurile noastre și vorbindu-ne despre putere, iubire, creație, sex, credință și război, „Pecetluite în istorie” este un autentic omagiu adus genului epistolar, oferind cele mai faimoase scrisori care au marcat istoria lumii, cultura universală și viața intimă a unor personaje ilustre.

Reputatul istoric Simon Sebag Montefiore a realizat o selecție de peste o sută de epistole, din care unele sunt pline de noblețe și înălțătoare, altele detestabile și tulburătoare, unele se constituie în adevărate capodopere literare, altele sunt brutale, dure și șocante; multe sunt erotice, altele sfâșietoare.

În binecunoscutul său stil antrenant de talentat narator, Montefiore ne arată de ce aceste scrisori sunt o lectură indispensabilă: cum ele ne descifrează trecutul, ne îmbogățesc viața de azi și ne luminează ziua de mâine.

„Pecetluite în istorie. Scrisori care au schimbat lumea” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.

Ți-a plăcut articolul? Dă-l mai departe!

Test de Cultură Generală #11 - Sex (20 de Întrebări)

Urmărește-ne pe Facebook

Zilnic, episoade noi din serialul Astăzi în istorie, plus curiozități fascinante din toate domeniile!

2 comentarii la „Proiectul A119: Planul secret al SUA de a detona bomba atomică pe Lună”

  1. Deci, din această dispută idioată, s-a inventat cea mai mare gogoriță din lume: ”aselenizarea”! Americanii sunt atât de ignoranți și infatuați încât cred că tot ce este pe acest pământ le este net inferior. Ce cretini! Nu au luat în calcul evreii…

Lasă un comentariu