Butoiul cu vâsle, primul submarin militar din lume, visul țarului Petru cel Mare

Ideea existenței unui vas submersibil care să se deplaseze pe sub apă nedetectat și să ia pe nepregătite vasele inamice a fascinat liderii militari încă din Antichitate.

Legenda spune că Alexandru cel Mare însuși a intrat într-o formă primitivă de submarin, pentru a face recunoaștere subacvatică. Și totuși, care a fost primul submarin militar din lume?

Primul submarin militar din lume
O copie a submarinului lui Iefim Nikonov, despre care se crede că este primul submarin militar construit. Replica se află la Sestrorețk, lângă Sankt Petersburg, pe fluviul Neva (Rusia). Foto: Wikimedia

Unul dintre primele concepte de submersibil a fost proiectat de un englez pe nume William Bourne în 1578. Însă planurile acestuia au fost duse la îndeplinire abia în 1629 de către olandezul Cornelius van Drebbel.

Submarinul lui van Drebbel, construit din lemn și propulsat cu vâsle, putea să rămână sub apă timp de mai multe ore. Tuburile atașate îl alimentau cu aer de la suprafață.

Când a demonstrat abilitățile submarinului scufundându-se în Tamisa și stând sub apă timp de trei ore, miile de londonezi care se adunaseră pe mal au fost convinși că echipajul submarinului pierise.

Poetul și compozitorul olandez Constantijn Huygens, care a fost martor la teste, a scris mai târziu despre felul în care această „invenție îndrăzneață” putea fi folosită în caz de război, atacând și scufundând navele inamice care erau ancorate în aparentă siguranță.

La fel ca Huygens, mulți alții au recunoscut potențialul militar al submarinului, deși primul submarin militar avea să fie construit abia peste 100 de ani.

În 1718, un tâmplar rus pe nume Iefim Nikonov i-a scris lui Petru cel Mare, susținând că putea construi „un vas secret” capabil să se deplaseze pe sub apă și să distrugă navele inamice.

Primul submarin militar a fost testat în toamna lui 1724

Primul submarin militar din lume
Foto: Wikimedia

Curios și direct interesat, țarul l-a invitat pe Nikonov la Sankt Petersburg și i-a cerut să înceapă construcția. Nikonov a finalizat proiectul în 1721 și a testat vasul în prezența monarhului.

Țarul a fost atât de încântat de rezultate, încât i-a poruncit lui Nikonov să construiască un vas de luptă de mărime mare. Submarinul lui Nikonov era construit din lemn și avea forma unui butoi.

Era înarmat cu „tuburi de foc”, o armă asemănătoare aruncătoarelor de flăcări. Primul submarin militar era menit să se apropie de vasele inamice, să scoată capătul „tuburilor” din apă și să arunce în aer vasele folosind un amestec de combustibili.

În plus, Nikonov a prevăzut submarinul cu o trapă prin care echipajul putea ieși afară și putea distruge cala vaporului inamic. Prima încercare a avut loc în toamna lui 1724 și a fost un dezastru.

Primul submarin militar din lume
Foto: Wikimedia

Submarinul s-a scufundat, a lovit fundul apei, iar cala s-a rupt. Nikonov însuși se afla înăuntru, alături de patru vâslași. Echipajul a reușit să se salveze ca prin miracol.

Petru cel Mare a continuat să-l sprijine pe Nikonov și l-a încurajat să îmbunătățească design-ul. Însă Nikonov a sărit din eșec în eșec, mai ales după ce țarul a murit.

În primăvara lui 1725, al doilea test al „vasului secret” s-a soldat cu un fiasco, la fel ca al treilea, în 1727. În cele din urmă, răbdarea Comisiei Amirale a Marinei Imperiale Ruse a luat sfârșit.

Nikonov, care crease primul submarin militar, a fost acuzat că a utilizat nejudicios fonduri publice, a fost redus la statutul de tâmplar de rând și a fost trimis să lucreze pe un șantier naval de pe Volga.

Un submarin militar a fost folosit pentru prima oară cu succes în luptă în timpul Revoluției Americane, în 1775.

Submarinul, numit „Turtle” („Țestoasa”), a fost proiectat de David Bushnell, un inventator american.

Primul submarin militar din lume
Replică în mărime naturală a submarinului „Țestoasa” al lui Bushnell, aflată la Biblioteca Muzeului de Submarine din Marina SUA din Groton. Foto: Wikimedia

Era un dispozitiv în formă de ou, care putea adăposti o singură persoană și era primul submarin capabil de mișcare și operațiuni subacvatice.

Submarinul se scufunda permițând intrarea apei într-un rezervor de pe fundul vasului și ieșea la suprafață evacuând apa cu o pompă de mână.

Elicele permiteau mișcarea verticală și orizontală la viteza maximă de cinci kilometri pe oră (viteza de mers a omului). Vasul avea destul aer ca să ajungă timp de 30 de minute.

În timpul războiului, submarinul, operat de sergentul Ezra Lee, a încercat dar nu a reușit să fixeze o încărcătură explozivă de carena vasului englez HMS Eagle.

Potrivit relatărilor, Lee a fost descoperit înainte să termine treaba și a fost nevoit să abandoneze submarinul. Dar singurele relatări referitoare la atac sunt cele americane.

Nu există documente britanice referitoare la un atac cu submarin în timpul războiului, ceea ce i-a făcut pe unii cercetători să se îndoiască de autenticitatea poveștii. Unii cred că toate poveștile despre Turtle au fost inventate ca dezinformare și ca propagandă care să ajute la ridicarea moralului trupelor.

Replici ale submarinului se află acum expuse la mai multe muzee din SUA, precum și la Muzeul de Submarine al Marinei Regale din Gosport, Anglia.

Ca să știi mai mult, citește „Arme, virusuri și oțel”

De ce europenii au fost cei care au cucerit cea mai mare parte a planetei noastre? De ce nu chinezii sau incașii? De ce au evoluat orașele pentru prima dată în Orientul Mijlociu? De ce nu a apărut niciodată agricultura în Australia? Și de ce tropicele sunt acum capitala sărăciei globale? De ce istoria s-a desfășurat diferit pe diferite continente? În cartea sa, „Arme, virusuri și oțel”, câștigătoare a Premiului Pulitzer, omul de știință Jared Diamond analizează 13.000 de ani din trecutul omenirii și răspunde acestor întrebări prin explicații magistral argumentate.

„Arme, virusuri și oțel” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești, Elefant, eMag sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Lasă un comentariu