Butoiul cu vâsle, primul submarin militar din lume, visul țarului Petru cel Mare

Ideea existenței unui vas submersibil care să se deplaseze pe sub apă nedetectat și să ia pe nepregătite vasele inamice a fascinat liderii militari încă din antichitate.

Legenda spune că Alexandru cel Mare însuși a intrat într-o formă primitivă de submarin pentru a face recunoaștere subacvatică. Totuși, care a fost primul submarin militar din lume?

Unul dintre primele concepte legate de un submersibil a fost proiectat de un englez pe nume William Bourne în 1578, însă abia în 1629 planurile sale au fost realizate de către olandezul Cornelius van Drebbel.

Primul submarin militar din lume
O copie a submarinului lui Iefim Nikonov, despre care se crede că este primul submarin militar construit. Replica se află la Sestrorețk, lângă Sankt Petersburg, pe fluviul Neva (Rusia). Foto: Wikimedia

Submarinul lui van Drebbel, construit din lemn și propulsat cu vâsle, putea să rămână sub apă timp de mai multe ore. Tuburile atașate îl alimentau cu aer de la suprafață.

Când a demonstrat abilitățile submarinului scufundându-se în Tamisa și stând sub apă timp de trei ore, miile de londonezi care se adunaseră pe mal ca să vadă încercarea au fost convinși că oamenii pieriseră.

Poetul și compozitorul olandez Constantijn Huygens, care a fost martor la teste, a scris mai târziu despre felul în care această „invenție îndrăzneață” putea fi folosită în caz de război, atacând și scufundând navele inamice care erau ancorate în aparentă siguranță.

La fel ca Huygens, mulți alții au recunoscut potențialul militar al submarinului, deși abia peste o sută de ani avea să fie construit cu adevărat primul submarin militar.

Articolul continuă mai jos

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi zilnic pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări!

Click pentru abonare ▸

Fii fără grijă, nu facem spam.

În 1718, un tâmplar rus e nume Iefim Nikonov i-a scris lui Petru cel Mare, susținând că putea construi „un vas secret” capabil să se deplaseze pe sub apă și să distrugă vase inamice.

Primul submarin militar a fost testat în toamna lui 1724

Primul submarin militar din lume
Foto: Wikimedia

Curios și direct interesat, țarul l-a invitat pe Nikonov la Sankt Petersburg și i-a cerut să înceapă construcția. Nikonov a finalizat proiectul în 1721 și a testat vasul în prezența lui Petru.

Țarul a fost atât de încântat de rezultate, încât i-a poruncit lui Nikonov să construiască un vas de luptă de mărime mare. Submarinul lui Nikonov era construit din lemn și avea forma unui butoi.

Era înarmat cu „tuburi de foc”, o armă asemănătoare cu aruncătoarele de flăcări. Primul submarin militar avea rolul de a se apropia de un vas inamic, de a scoate capătul „tuburilor” din apă și de a arunca în aer vasul folosind un amestec de combustibili.

În plus, Nikonov a prevăzut submarinul cu o trapă prin care oamenii puteau ieși afară și puteau distruge cala vaporului. Prima încercare a avut loc în toamna lui 1724 și a fost un dezastru.

Submarinul s-a scufundat, a lovit fundul apei, iar cala s-a rupt. Nikonov însuși, alături de patru vâslași, se afla înăuntru. Echipajul a reușit să se salveze ca prin miracol.

Primul submarin militar din lume
Foto: Wikimedia

Petru a continuat să-l sprijine pe Nikonov și l-a încurajat să îmbunătățească design-ul. Însă Nikonov a continuat să dea greș, mai ales după moartea patronului său, țarul Petru cel Mare.

În primăvara lui 1725, al doilea test al „vasului secret” s-a sfârșit cu un fiasco, la fel ca al treilea, în 1727. În cele din urmă, răbdarea Comisiei Amirale din Marina Imperială Rusă a luat sfârșit.

Nikonov, care crease primul submarin militar, a fost acuzat că a abuzat de fonduri publice, a fost redus la statutul de tâmplar de rând și a fost trimis să lucreze pe un șantier naval de pe Volga.

Un submarin militar a fost folosit pentru prima oară cu succes în luptă în timpul Revoluției Americane, în 1775. Submarinul, numit „Turtle” („Țestoasa”), a fost proiectat de David Bushnell, un inventator american.

Primul submarin militar din lume
Replică în mărime naturală a submarinului „Țestoasa” al lui Bushnell, aflată la Biblioteca Muzeului de Submarine din Marina SUA din Groton. Foto: Wikimedia

Era un dispozitiv în formă de ou, care putea adăposti o singură persoană și era primul submarin capabil de mișcare și operațiuni subacvatice. Submarinul se scufunda permițând intrarea apei într-un rezervor de pe fundul vasului și ieșea la suprafață evacuând apa cu o pompă de mână.

Elicele permiteau mișcarea verticală și orizontală la viteza maximă de cinci kilometri pe oră (viteza de mers a omului). Vasul avea destul aer ca să ajungă timp de 30 de minute.

În timpul războiului, submarinul, operat de sergentul Ezra Lee, a încercat dar nu a reușit să fixeze o încărcătură explozivă de carena vasului englez HMS Eagle.

Potrivit relatărilor, Lee a fost descoperit înainte să termine treaba și a fost nevoit să abandoneze submarinul. Dar singurele relatări referitoare la atac sunt cele americane.

Nu există documente britanice referitoare la un atac cu submarin în timpul războiului, ceea ce i-a făcut pe unii cercetători să se îndoiască de autenticitatea poveștii.

Unii cred că toate poveștile despre Turtle au fost inventate ca dezinformare și ca propagandă care să ajute la ridicarea moralului trupelor.

Replici ale submarinului se află acum expuse la mai multe muzee din SUA, precum și la Muzeul de Submarine al Marinei Regale din Gosport, Anglia.


Dacă ți s-a părut interesant acest subiect, îți recomandăm și 5 dintre cele mai nimicitoare arme create vreodată, apoi o altă serie de 10 arme incredibile scornite de om.

Ca să știi mai mult

Cartea dedicată de Rodney Castleden „inventatorilor din trecut, prezent și viitor” este un omagiu adus imaginației creatoare a omului și un îndemn la cunoașterea și aplicarea în beneficiul societății a tuturor marilor descoperiri ale minții omenești. Autorul prezintă în ordine cronologică o selecție fascinantă de peste 250 de invenții (și de topuri ale lor), menționând numele autorilor – când se cunosc – , conjunctura economico-socială a momentului, problemele pe care inventatorii încercau să le rezolve, importanța pentru contemporaneitate și felul în care fiecare dintre ele a avut darul de a schimba lumea.

Comandă cartea „Invenții care au schimbat lumea. De la roată la mașina de calcul” pe Cărturești, Elefant sau Libris.


Distribuie:

Citește în continuare

Lasă un comentariu