Remarcabila poveste a lui William Adams, primul samurai european al Japoniei

Romanul „Shogun” a marcat adolescența multora dintre noi. Fascinanta poveste se desfășoară în Japonia feudală și îl are drept protagonist pe John Blackthorne, primul negustor englez din Japonia, devenit ulterior primul samurai occidental.

Plină de intrigi și povești de dragoste, cartea descrie Japonia secolului XVII și creează un univers captivant pentru cei din cultura occidentală. Însă nu mulți știu că romanul și miniserialul TV produs în 1980 (cu Richard Chamberlain) sunt bazate pe istoria adevărată a unui marinar englez, pe nume William Adams.

„Naufragiat” într-o societate diferită

Primul samurai 01
William Adams a luptat sub comanda lui Sir Francis Drake. Foto: Twitter

Adams s-a născut în 1564, în comitatul englez Kent. Era un marinar cu experiență și a învățat să construiască vapoare încă de tânăr. A participat la înfrângerea Armadei Spaniole, luptând sub comanda lui Sir Francis Drake, în 1588.

În 1600, vasul lui Adams a fost deviat de la cursul său de un taifun, iar bărbatul a aruncat ancora pe coasta de est a insulei Kyushu. Ambarcațiunea sa făcea parte dintr-o expediție a Companiei Olandeze a Indiilor de Est și era singurul vas care a reușit să ajungă în Japonia.

La acea vreme, țara asiatică era o lume a codurilor de conduită stricte, în care clasele sociale erau foarte bine delimitate. Onoarea era totul, iar moartea nu însemna mai nimic.

richard chamberlain shogun_compressed
Richard Chamberlain (dreapta) în filmul „Shogun” (1980). Foto: Pinterest

Societatea japoneză se afla la un punct de cotitură, fiind marcată de lupte acerbe între clanuri, pentru pământ și putere. Iezuiții portughezi sosiseră deja în Japonia, aducând cu ei o religie nouă și arme noi.

Iezuiții au decis imediat că Adams era o amenințare. Asta, deoarece era englez și supus al reginei Elisabeta I, al cărei tată, Henric al VIII-lea, crease Biserica Anglicană în detrimentul Bisericii Catolice.

Pentru a scăpa de Adams, iezuiții l-au declarat pirat și au cerut ca el și întregul echipaj să fie executați. La presiunea iezuiților, englezii au fost arestați și întemnițați în Castelul Osaka.

O prietenie care va dăinui

Primul samurai 03
Tokugawa Ieyasu a căpătat foarte multă încredere în englez. Foto: Pinterest

La acel moment, daimyo-ul din Edo (mai târziu, Tokyo) era Tokugawa Ieyasu, un puternic lord feudal care avea să ajungă shogun – dictator militar al țării.

Având un preot iezuit drept traducător, Ieyasu l-a interogat pe Adams. Acesta i-a mărturisit daimyo-ului că nu avea încredere în iezuiți, a rupt crucea de la gâtul preotului și a călcat-o în picioare.

După mai multe întrevederi, Ieyasu a început să-l placă pe englez. De asemenea, credea că talentele sale de constructor de corăbii aveau să fie folositoare armatei japoneze. Astfel, a început transformarea lui Adams în primul samurai occidental.

Experiența de luptă a lui Adams l-a ajutat pe daimyo. În 1603, când Ieyasu a fost numit shogun, englezul a devenit unul dintre sfetnicii săi de încredere și primul samurai cu origini europene.

Cum a devenit Adams primul samurai european

Adams le-a arătat celor din armata lui Ieyasu cum să construiască vapoare de tip occidental. I-a învățat geografie și le-a împărtășit din știința navigării. La rândul lui, a învățat japoneza și s-a familiarizat cu cultura țării.

Datorită serviciilor aduse shogunului, a primit titlu nobiliar și o vastă moșie în provincia Sagami. Adams avea numeroși servitori și acces la palatul shogunului. I s-a dat numele „Anjin”, adică „pilot”.

Primul samurai 02
Pentru samurai, onoarea era cuvântul de ordine. Foto: Timetoast

Celor din echipajul lui Adams li s-au oferit daruri și li s-a permis să facă negoț în numele Japoniei. În 1605, echipajului englez i s-a permis să părăsească Japonia, însă lui Adams, nu.

În schimb, japonezii i-au încredințat două săbii și l-au declarat samurai, o onoare nemaiîntâlnită pentru un străin. Pentru a ajunge samurai, japonezii trebuiau să facă parte din clasa socială potrivită și să se antreneze toată viața.

Și-a făcut o viață în Japonia

În Anglia, Adams avea o soție și doi copii, cărora le trimitea regulat bani. Dar, după ce englezul a devenit samurai, Ieyasu i-a declarat soția văduvă.

Asta, deoarece, în opinia lui, englezul murise și se născuse din nou, ca Miura Anjin, primul samurai european și hatamoto, membru al trupelor de elită ale shogunului.

Armura japoneză, evoluată din armurile chineză și coreeană, există încă din secolul IV. Foto: Taringa.net

Ulterior, Adams s-a căsătorit cu o japoneză pe nume Oyuki, cu care a avut un fiu și o fiică. I s-a oferit șansa să inițieze relații comerciale cu alte țări din sud-estul Asiei. Mai târziu, i s-a permis să demareze relații comerciale cu englezii și olandezii.

În 1613, el a încheiat un contract cu Compania Indiilor de Est și a înființat o mică așezare englezească în Hirado. După 15 ani în Japonia, Adams se considera mai mult japonez decât englez.

De aceea, a preferat să rămână în casa lui din Japonia și să-l slujească pe shogun. A făcut multe călătorii în Siam și Vietnam. Deși Ieyasu i-a permis să se întoarcă în Anglia în 1613, Adams a rămas în Japonia pentru tot restul vieții.

În 1616, Ieyasu a murit. Deși Adams și-a pierdut o parte din prestigiu, i s-a permis în continuare să facă negoț pentru Japonia.

Primul samurai englez a murit în Hirado, în 1620, la vârsta de 55 de ani. A fost îngropat în Nagasaki. A lăsat jumătate din averea sa familiei din Anglia și jumătate familiei din Japonia.

Fiul i-a călcat pe urme

Șeful Companiei Indiilor de Est din Anglia, Richard Cocks, a păstrat legătura cu familia japoneză a lui Adams. I-a dăruit fiului acestuia, Joseph, săbiile de samurai pe care tatăl său le primise de la Ieyasu.

Primul samurai 05
Statuia ridicată în onoarea lui Adams în Nagisacho, Japonia. Foto: Japan-Photo.de

Noul shogun, Hidetada, cel de-al treilea fiu al lui Ieyasu, i-a acordat titlul lui Adams fiului său, Joseph. Acesta și-a păstrat numele de Miura Anjin și a făcut negoț pentru Japonia până în 1635.

Nu se știe ce s-a întâmplat cu copiii lui Adams după aceea, dar se presupune că au trăit liniștiți în Japonia pentru tot restul vieții,

Ca să știi mai mult, citește „Cum sa trăiești în stil japonez”

„Cum să trăiești în stil japonez” ne aduce mai aproape o lume care a fascinat și continuă să fascineze prin farmecul ei – Japonia, Ţara Soarelui Răsare. Yutaka Yazawa îmbină cu măiestrie însemnările personale cu informațiile bine documentate, reușind să ne cucerească încă de la primele pagini. Trecem astfel cu ușurință de la prezentarea geografică la cea istorică, de la filozofie și cultură la arta culinară japoneză. Descoperim cum se poate trăi în armonie cu ceilalți într-o metropolă precum Tokyo, dar aflăm mai multe și despre respectul pentru natură, despre ikigai, shinrin-yoku, viaţa de familie, vacanțe și sărbători. Toate acestea sunt un bun prilej de a observa tradițiile japoneze, felul în care au înflorit secole de-a rândul alături de practicile moderne sau cum s-au schimbat odată cu pătrunderea culturii occidentale.

„Cum sa trăiești în stil japonez” se găsește cu reducere pe Cartepedia, Cărturești sau Libris.


Articol interesant? Dă-l mai departe!

Citește în continuare

Alte articole interesante

Lasă un comentariu