Primul om modificat genetic s-a „jucat” cu ADN-ul de dragul tinereții

Multe idei imaginare ale scriitorilor de science-fiction au fost implementate în realitate: telefonul, submarinul, racheta etc. În zilele noastre, o altă idee care pare desprinsă dintr-un roman SF a devenit realitate: este vorba despre primul om modificat genetic în speranța de a dobândi „tinerețea fără bătrânețe”.

Cea mai importantă revoluție din zilele noastre s-a petrecut la nivel microscopic – geneticienii au reușit să găsească legendarul „izvor al tinereții”. Încă nu se știe cu precizie cum funcționează procesul de îmbătrânire, dar savanții au reușit să afle că acesta depinde direct de mărimea telomerilor, aflați la capătul cromozomilor – cu cât sunt mai lungi, cu atât este mai lungă viața unei persoane.

Primul om modificat genetic
Elizabeth Parrish, primul om modificat genetic

Directorul companiei BioViva USA, Elizabeth Parrish, susține că echipa ei a dezvoltat o metodă nouă care ajută la creșterea lungimii telomerilor în mod eficient și în siguranță. Iată detaliile acestei reușite revoluționare din domeniul terapiei genetice.

În 2016, Elizabeth Parrish, pe atunci în vârstă de 45 de ani, afirma că a trecut cu succes printr-un tratament de terapie genetică împotriva îmbătrânirii. Terapia includea eliminarea a două efecte principale ale procesului de îmbătrânire: scurtarea telomerilor și pierderea masei musculare.

Telomerii sunt zonele cromozomilor care sunt responsabile de numărul de diviziuni ale celulei înainte ca aceasta să fie distrusă. Lungimea telomerilor variază de la om la om: o persoană se naște cu o mărime a telomerilor de 15.000 – 20.000 de perechi de nucleotide și moare cu lungimea de 5.000 – 7.000 de perechi.

Lungimea lor descrește continuu datorită unui proces numit limita Hayflick – este vorba de numărul de diviziuni ale unei celule, care este aproximativ egal cu 50. După aceea, procesul de îmbătrânire începe în celule.

Primul om modificat genetic și lungimea cromozomilor

Primul om modificat genetic
Lungimea cromozomilor de-a lungul vieții unui om

Pe durata cercetării, s-a descoperit că ADN-ul poate fi restaurat cu ajutorul telomerazei, o enzimă ce interacționează cu telomerii și îi readuce la mărimea lor inițială.

În prezent, procesul de restaurare al telomerilor este lansat de un ARN modificat. După ce este introdus în telomer, acesta crește activitatea telomerazei timp de 1-2 zile.

În acest timp, continuă să extindă în mod activ telomerii și apoi se descompune. Drept rezultat, celulele se comportă de parcă ar fi „tinere” și încep să se dividă mult mai intensiv.

Mulțumită acestei metode, a fost posibil să se extindă telomerii pentru mai mult de 1.000 de nucleotide, ceea ce este egal cu mai mulți ani din viața unui om. Acest proces este sigur pentru sănătate și nu duce la mutații, fiindcă sistemul imunitar nu are destul timp să reacționeze la ARN-ul introdus în corp.

Primul om modificat genetic

Laboratorul SpectraCell a confirmat că este posibil ca această terapie să fie încununată de succes. În 2015, sângele lui Elizabeth a fost supus la teste înainte ca ea să înceapă terapia: lungimea telomerilor leucocitelor era de 6.710 perechi de nucleotide.

În 2016, după ce terapia a luat sfârșit, sângele lui Parrish a fost din nou supus la teste și lungimea telomerilor leucocitelor a crescut la 7.330 de perechi. Asta înseamnă că leucocitele din sângele subiectului au devenit cu 10 ani mai „tinere”. Parrish a trecut prin procedură în Columbia, fiindcă experimentele de acest fel sunt interzise în SUA.

Rezultatele experimentului au fost confirmate de două organizații separate: o organizație nonprofit belgiană, HEALES (Compania pentru Extinderea Sănătoasă a Vieții) și Fundația pentru Cercetare Biogerontologică, din Marea Britanie.

Elizabeth însăși spune: „Terapia din ziua de azi, de extindere a telomerilor, îi oferă unui pacient doar un stil de viață schimbat: refuzul cărnii, practicarea sporturilor, evitarea situațiilor stresante. Cred că acest lucru este ineficient. Realizările din domeniul biotehnologiei sunt cea mai bună soluție și, dacă rezultatele experimentului prin care am trecut sunt exacte, înseamnă că am făcut un uriaș pas în față pentru știință.”

Elizabeth Parrish

Această terapie va permite desfășurarea unor experimente pentru cercetarea bolilor și din domeniul medicamentelor mai repede și mai eficient. În perspectivă, poate fi folosită pentru extinderea duratei de viață.

Poate că Elizabeth Parrish chiar a devenit un pionier în domeniul terapiei genetice legate de îmbătrânire, și, chiar mai mult, un pionier care a făcut un pas important către „nemurire”.

Mai multe informații despre acest caz (în limba engleză): FuturismThe TimesThe Guardian.

Care este părerea ta? Ne apropiem de o mare descoperire științifică sau este vorba doar de încă o campanie de PR? Spune-ne părerea ta în secțiunea pentru comentarii.


În continuare, după ce ai aflat despre primul om modificat genetic din lume, citește despre planta cu ADN de iepure, ultima soluție pentru purificarea aerului, apoi descoperă 7 trăsături pe care nu știai că le-ai moștenit de la părinți.


Distribuie:

Citește în continuare

Abonează-te gratuit la newsletter și vei primi în fiecare dimineață pe email cele mai interesante articole, filme și recomandări.
Fii fără grijă, nu facem spam.
  • god's will now and here spune:

    mi se pare grav ca se incearca o manipulare, prin aplicarea unei iluzii in viata oamenilor…
    ca este folosit la cinema, in spectacole de orice gen, as fi de acord… dar ca se incearca manipularea intregii omeniri, este evident o problema de sanatate mintala…

    • spune doar ca este parerea. de unde stii tu ca nu este bine. a ca se va aplica la inceput doar selectiv celor cu bani . cu asta sunt de acord in rest care ar fi problema ta ca in viitor oamenii vor tari cateva sute de ani?

  • >